nešto se promijenilo

Znate li u kojoj ste izbornoj jedinici? Pronađite svoje mjesto na ovoj praktičnoj karti

20.03.2024 u 05:54

Bionic
Reading

Prema odluci predsjednika Zorana Milanovića, na izbore ćemo izaći u srijedu 17. travnja, a čak petina birača, zbog toga što je lani izmijenjen izgled izbornih jedinica, na biralištima više neće birati zastupnike u istoj izbornoj jedinici kao dosad

Iako su političke stranke već neko vrijeme u neslužbenoj kampanji, pravo pripetavanje zahuktalo se nakon što je raspušten Sabor, a predsjednik Zoran Milanović objavio da će se izbori održati u srijedu 17. travnja.

Neke od stranaka počele su predstavljati i svoje programe, poput HDZ-a i Mosta, a zahuktao se i proces sklapanja koalicija. Pred dovršetkom je i izrada lista za izbore te moraju biti predane DIP-u do 29. ožujka. HDZ je već objavio popis ljudi koji će biti prvi na njihovim listama, a željno se očekuju i SDP-ove, posebice nakon šokantne najave kandidature Zorana Milanovića za premijera i na listi u 1. izbornoj jedinici, na što je brzom zabranom reagirao Ustavni sud.

Dok birači tek trebaju saznati za koje će ljude i stranke moći glasati, već je sada poznato da će na izborima za neke od njih doći do promjene izborne jedinice u kojoj inače glasaju. Čak 22 posto birača više se neće naći u istoj izbornoj jedinici u kojoj su birali svoje zastupnike do sada. Naime Sabor je, na prijedlog Vlade, lani izglasao Zakon o izbornim jedinicama, kojim je promijenjen njihov izgled.

Građani će i dalje birati u 10 izbornih jedinica, i to 14 zastupnika po svakoj od njih. Osam zastupnika bit će izabrano u 12. izbornoj jedinici, iz koje se biraju manjinski zastupnici, dok će u 11. izbornoj jedinici dijaspora izabrati svoja tri predstavnika.

Podsjetimo, nakon upozorenja Ustavnog suda o prevelikom odstupanju broja birača po izbornoj jedinici, Vlada se odlučila na rješenje kojim se korigiralo brojeve njihovom izmjenom.

Najveće promjene dogodile su se u Zagrebu te on više nije podijeljen na četiri izborne jedinice, već na tri. Po novome je podijeljen između 1., 2. i 6. izborne jedinice.

U nastavku donosimo pregled kako izgledaju nove izborne jedinice i koja područja obuhvaćaju.

Prva izborna jedinica

Prva izborna jedinica obuhvaća dio Grada Zagreba: gradske četvrti Črnomerec, Donji grad, Gornji grad – Medveščak, Maksimir, Novi Zagreb – istok, Peščenica – Žitnjak, Podsljeme i Trnje te dio Zagrebačke županije: Veliku Goricu te općine Kravarsko, Orle, Pisarovina, Pokupsko i Rugvica.

Druga izborna jedinica

Druga izborna jedinica obuhvaća područje dijela Grada Zagreba: gradske četvrti Donja Dubrava, Gornja Dubrava i Sesvete; područje dijela Koprivničko-križevačke županije: Križevci te općine Gornja Rijeka, Kalnik, Rasinja, Sokolovac, Sveti Ivan Žabno i Sveti Petar Orehovec; dio Zagrebačke županije: Dugo Selo, Ivanić-Grad, Sveti Ivan Zelina i Vrbovec te općine Bedenica, Brckovljani, Dubrava, Farkaševac, Gradec, Kloštar Ivanić, Križ, Preseka i Rakovec, kao i Bjelovarsko-bilogorsku županiju u cijelosti.

Treća izborna jedinica

U 3. izbornu jedinicu spadaju dio Zagrebačke županije: općine Bistra, Dubravica, Jakovlje, Luka, Marija Gorica i Pušća te Krapinsko-zagorska, Međimurska i Varaždinska županija u cijelosti.

Četvrta izborna jedinica

Četvrta izborna jedinica, jedna od dvije tzv. slavonske izborne jedinice, obuhvaća dio Koprivničko-križevačke županije: Đurđevac i Koprivnicu te općine Drnje, Đelekovec, Ferdinandovac, Gola, Hlebine, Kalinovac, Kloštar Podravski, Koprivnički Bregi, Koprivnički Ivanec, Legrad, Molve, Novigrad Podravski, Novo Virje, Peteranec, Podravske Sesvete i Virje, kao i Osječko-baranjsku i Virovitičko-podravsku županiju u cijelosti.

Peta izborna jedinica

U 5. izbornoj jedinici nalazi se dio Sisačko-moslavačke županije: Hrvatska Kostajnica i Novska te općine Donji Kukuruzari, Hrvatska Dubica, Jasenovac, Lipovljani i Majur, kao i Brodsko-posavska, Požeško-slavonska i Vukovarsko-srijemska županija u cijelosti.

Šesta izborna jedinica

Šesta izborna jedinica obuhvaća zapadni dio Grada Zagreba: gradske četvrti Brezovica, Novi Zagreb – zapad, Podsused – Vrapče, Stenjevec, Trešnjevka – jug i Trešnjevka – sjever te dio Zagrebačke županije: Jastrebarsko, Samobor, Svetu Nedelju i Zaprešić, kao i općine Brdovec, Klinča Sela, Krašić, Stupnik i Žumberak.

Sedma izborna jedinica

Sedma izborna jedinica obuhvaća područje čak pet županija. U nju potpadaju Karlovačka i Ličko-senjska županija u cijelosti, dio Sisačko-moslavačke županije: Glina, Kutina, Petrinja, Popovača i Sisak te općine Dvor, Gvozd, Lekenik, Martinska Ves, Sunja, Topusko i Velika Ludina; dio Primorsko-goranske županije: Čabar, Delnice, Kastav i Vrbovsko te općine Brod Moravice, Čavle, Fužine, Jelenje, Klana, Lokve, Matulji, Mrkopalj, Ravna Gora, Skrad, Vinodolska općina i Viškovo, kao i dio Zadarske županije: Obrovac i Pag te općine Gračac, Jasenice, Kolan, Novigrad, Posedarje, Povljana, Ražanac, Starigrad i Vir.

Osma izborna jedinica

Osma izborna jedinica pokriva područje Istarske županije u cijelosti, kao i dio Primorsko-goranske županije: Bakar, Cres, Crikvenicu, Kraljevicu, Krk, Mali Lošinj, Novi Vinodolski, Opatiju, Rab i Rijeku te općine Baška, Dobrinj, Kostrena, Lopar, Lovran, Malinska – Dubašnica, Mošćenička Draga, Omišalj, Punat i Vrbnik.

Deveta izborna jedinica

Deveta izborna jedinica obuhvaća dio Splitsko-dalmatinske županije: Kaštela, Sinj, Solin, Trilj, Trogir i Vrliku te općine Dicmo, Dugopolje, Hrvace, Klis, Lećevica, Marina, Muć, Okrug, Otok, Prgomet, Primorski Dolac, Seget i Šolta; dio Zadarske županije: Benkovac, Biograd na Moru, Nin i Zadar te općine Bibinje, Galovac, Kali, Kukljica, Lišane Ostrovičke, Pakoštane, Pašman, Polača, Poličnik, Preko, Privlaka, Sali, Stankovci, Sukošan, Sveti Filip i Jakov, Škabrnja, Tkon, Vrsi i Zemunik Donji, kao i Šibensko-kninsku županiju u cijelosti.

Deseta izborna jedinica

Pod 10. izbornu jedinicu potpadaju Dubrovačko-neretvanska županija u cijelosti te dio Splitsko-dalmatinske županije: Hvar, Imotski, Komiža, Makarska, Omiš, Split, Stari Grad, Supetar, Vis i Vrgorac te općine Baška Voda, Bol, Brela, Cista Provo, Dugi Rat, Gradac, Jelsa, Lokvičići, Lovreć, Milna, Nerežišća, Podbablje, Podgora, Podstrana, Postira, Proložac, Pučišća, Runovići, Selca, Sućuraj, Sutivan, Šestanovac, Tučepi, Zadvarje, Zagvozd i Zmijavci.