ŽELJKO ROHATINSKI:

'Znat ćemo se oduprijeti ucjenama iz Ljubljane'

10.06.2010 u 20:24

Bionic
Reading

Nakon najnovijih najava iz Slovenije da će nakon što se razriješio granični spor blokirati hrvatske pregovore s EU i zbog pitanja Ljubljanske banke, guverner HNB-a Željko Rohatinski je izjavio da se radi o izravnom pritisku na instituciju kojoj je on na čelu, čemu će se znati othrvati

'Do sada smo imali snage oduprijeti se tim i sličnim pritiscima pa će tako biti i ovaj put', kazao je Rohatinski gostujući u Dnevniku Hrvatske televizije.

Rohatinski je podsjetio da su dosadašnje informacije bile da će Slovenija uvjetovati zatvaranje poglavlja o slobodi kretanja kapitala pristankom Hrvatske na obnavljanje pregovora o staroj deviznoj štednji u Ljubljanskoj banci pod pokroviteljstvom Banke za međunarodna poravnanja (BIS) u Baselu.

Sukladno ugovoru o sukcesiji, takvi pregovori su već održani 2001. i 2002. godine i tada, rekao je Rohatinski, nisu dali nikakav rezultat.

"Neovisno od toga, HNB će sugerirati vladi da da pristanak na obnavljanje tih pregovora, ako se o time slože i sve druge države sukcesori. Ako ti pregovori uspješno završe, a to znači kada štediše dođu u posjed svoje štednje, neće više biti ni jedne zapreke za dolazakNove ljubljanske bake na hrvatsko tržište", kazao je Rohatinski napominjući da je to bila dosadašnja situacija.

"Današnja izjava slovenskog Ministarstva vanjskih poslova, međutim, traži mnogo više, traži da HNB da odobrenje za rad Novoj ljubljanskoj banci u Hrvatskoj do završetka predpristupnih pregovora", kazao je Rohatinski.

To objektivno dovodi Sloveniju u poziciju da nameće rješenja u okviru baselskih pregovora koja mogu jedino njoj ići u prilog, rekao je.

"To je izravni pritisak na HNB", ustvrdio je Rohatinski i poručio da se središnja banka i do sada imala snage oduprijeti takvim pritiscima pa će imati i ovaj put.

Glasnogovornik slovenskog ministarstva vanjskih poslova Milan Balažic danas je izjavio da će Slovenija uvjetovati pristanak na zatvaranje još neotvorena poglavlja o tržišnom natjecanju u pregovorima Hrvatske s Europskom unijom ponovnim radom Ljubljanske banke u Hrvatskoj te da je hrvatsko stajalište upitno i glede pregovaračkog poglavlja o slobodi kretanja kapitala.

Guverner Rohatinski u izjavi za Dnevnik HTV-a komentirao je i trenutnu gospodarsku situaciju u Hrvatskoj.

"Na kraju svakog tunela je svjetlo, a pitanje je koliko je tunel dugačak. Bojim se da će zahtjevati još mnogo napora prije nego dođemo na svjetlo", kazao je Rohatinski odgovarajući na upit novinara "vidi li svjetlo na kraju tunela".

U tom smislu program vlade je dobro usmjeren, ali očito već početak njegove primjene ukazuje na mnoge probleme u koncipiranju mjera i još više u njihovoj implementaciji, rekao je guverener HNB-a dodajući da se to odnosi na državni proračun, na dugove javnih poduzeća i slično.

"U tom kontekstu današnje mjere (vlade) su na neki način problematične. Kamo sreće da se s takvim mjerama može izaći iz krize. To su mjere koje na neki način imaju populistički prizvuk, a njihovi stvarni dometi su vrlo ograničeni i naravno štetni za instituciju koju pogađaju. Mislim da to nije dobar način rješavanja problema", rekao je Rohatinski.

Guverner je komentirao i smanjenje televizijske pristojbe koju ubire HRT sa 80 na 60 kuna rekavši da Vladu sigurno neće spasiti ta mjera.