hrvatsko-slovenska suradnja

Saborski zastupnici pozdravili gradnju mosta preko potoka Kamenice

09.02.2024 u 10:55

Bionic
Reading

Saborski zastupnici u petak su pozdravili Vladin prijedlog da se potvrdi sporazum hrvatske i slovenske vlade o izgradnji cestovnog mosta preko potoka Kamenice između naselja Obrež i Božakovo, a izgradnja mosta, kako je istaknuo Vladin predstavnik, kreće „odmah“.

Izgradnja mosta, preko Županijske uprave za ceste Karlovačke županije, uz financijsku pomoć Ministarstva, kreće odmah, odgovorio je državni tajnik Ministarstva prometa Tomislav Mihotić zastupnici Marijani Petir (NZ) u saborskoj raspravi o potvrdi sporazuma.

Istaknuo je i da Hrvatska sa Slovenijom priprema sporazum o održavanju svih takvih mostova, da je slovenskoj strani poslana naša verzija teksta, te izrazio nadu da ćemo ga uskoro usuglasiti i potpisati.

I vladajući i oporbeni zastupnici ocijenili su da je riječ o hvalevrijednom sporazumu.

Most preko potoka Kamenice ima izuzetno značenje ne samo za promet roba i usluga, nego i za građane, posebno one uz granicu, kazala je Nada Murganić (HDZ), podsjetivši da hrvatski građani imaju poljoprivredna dobra odmah uz granicu, a puno ih i radi u Sloveniji.

Možda se čini da je ovo mali projekt, no most će biti značajan i za lokalno stanovništvo, i za širi aspekt, slobodan prolaz ljudi i dobara, dodala je Ivana Posavac Krivec (SD).

Izgradnju mosta u pitanje ne dovodi ni Davor Dretar (DP), no kaže da se dio hrvatskog teritorija još uvijek nalazi „pod okupacijom slovenske vojske“, pa poziva državu da se počne odgovorno ponašati prema svojem teritoriju. Iako nije konkretizirao na koji teritorij misli, vjerojatno se radi o Svetoj Geri

Državni tajnik Mihotić istaknuo je da je izgradnja novog mosta preko potoka Kamenica nužna, jer je postojeći dotrajao i ne udovoljava tehničkim i infrastrukturnim uvjetima potrebnim za siguran i nesmetan promet i prelazak granice.

  • +9
Sabor o izgradnji cestovnog mosta na hrvatsko-slovenskoj državnoj granici Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Naveo je i da su se dvije vlade sporazumjele o raspodjeli troškova za projektantske, pripremne i izvođačke radove. 

Troškove za projektnu dokumentaciju snosi slovenska strana, a one oko izdavanje dozvola snose ugovorne stranke svaka za sebe. Troškove izgradnje mosta i uređenja riječnog korita na području mosta ugovorne stranke snose u jednakim udjelima, a troškove izgradnje i prilagodbe prilaznih cesta do mosta na vlastitom državnom području svaka će ugovorna stranka snositi sama.

Novčana sredstva za izgradnju mosta, u iznosu od 450 tisuća eura, Hrvatska je osigurala u državnom proračunu za ovu i projekcijama za 2025. i 2026.