99,8 postotna točnost

Znanstvenici iz Edinburgha tvrde da su razvili brz i precizan test na antitijela

04.05.2020 u 11:44

Bionic
Reading

Britanska tvrtka Quotient izvijestila je da su njezini znanstvenici u Edinburghu razvili 'brze i precizne' serološke testove na antitijela koja se razviju nakon preboljelog covida-19 te da dnevno mogu provesti 36.000 testiranja

Svako testiranje gotovo je za 35 minuta s 99,8 postotnom točnošću, objavila je tvrtka sa sjedištem u Švicarskoj, prenosi Independent. Svrha seroloških testiranja je utvrditi tko se koronavirusom zarazio i oporavio, odnosno je li razvio antitijela.

Tvrtka je izvijestila da zasad posjeduje 12 dijagnostičkih strojeva, nada se da će ih do kraja godine imati još 20 te je već u pregovorima sa zainteresiranim stranama u Europi.

Franz Walt, izvršni direktor Quotienta, koji je 2003. vodio laboratorij u kojemu je razvijen prvi test za Sars kaže da su vrlo ponosni što su razvili tako brz i precizan test. 'Sada bismo vladi željeli ponuditi naš 'MosaiQ' kako bismo pridonijeli naporima u borbi protiv koronavirusa', kazao je.

Britanska vlada razočarana je ranijim testovima na antitijela jer ih nisu otkrili kod osoba koje su preboljele blaži oblik bolesti. Premda stručnjaci i političari dovode u sumnju točnost testova na antitijela, tvrtke i vlade širom svijeta ulažu u proizvodnju i brzo odobrenje ovakvih testiranja.

Još se ne zna koliko dugo traje otpornost na covid-19. Premda se čini da se antitijela razviju kod većine zaraženih, stručnjaci nisu sigurni koliko dugo ostaju u organizmu i jesu li dovoljno otporna da bi pojedinca zaštitila od potencijalne buduće infekcije.

Nadaju se da će se antitijela na covid-19 ponašati na sličan način poput onih na SARS, virus s puno sličnoga genetskog materijala.