izolacija

U japanskim hotelima robot dočekuje pacijente s blagim simptomima Covida

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 04.05.2020 10:57
  • Objavljeno 04.05.2020 u 08:28
Ilustracija

Ilustracija

Izvor: EPA / Autor: KIMIMASA MAYAMA

Pacijenti pozitivni na koronavirus koji imaju lakše simptome bolesti izolaciju će provesti u nekoliko tokijskih hotela u kojima će ih odmah u predvorju dočekati - robot

Japanske vlasti hotele su odlučile iskoristiti za smještaj pacijenata pozitivnih na koronavirus s blagim simptomima, zbog čega im nije potrebna hospitalizacija. Roboti bi trebali olakšati rad medicinskim sestrama i ostalom medicinskom osoblju.

U jednom tokijskom hotelu robot Pepper nosi zaštitnu masku i u predvorju dočekuje pacijente. 'Molim vas da za vrijeme boravka u hotelu nosite masku', poručuje im i dodaje: 'Nadam se da ćete se što prije oporaviti'.

Povremeno izgovara i druge rečenice: 'Molim za to da se širenje bolesti suzbije što prije' i 'Udružimo se kako bismo zajedničkim snagama ovo prebrodili'.

Pepper nije jedini robot 'zaposlen' u hotelu u tokijskoj četvrti Ryogoku. Njegov 'kolega' zadužen je za poslove čišćenja hotela. Ugrađen mu je najnoviji softver umjetne inteligencije te obavlja svoj posao u raznim dijelovima hotela, uključujući i rizično područje "crvene zone" kojemu je pristup stvarnog osoblja hotela ograničen.

U nastojanju da smanji opterećenje medicinskog sustava države, Japan je diljem zemlje osigurao više od 10.000 hotelskih soba namijenjenih smještaju pacijenata s blažim simptomima, izvijestilo je Ministarstvo zdravstva.

U hotelu u četvrti Ryogoku može se smjestiti oko 300 osoba. Ondje će pacijentima na raspolaganju tijekom 24 sata biti dvije medicinske sestre, a tijekom dana ondje će dežurati i jedan liječnik.