PREDSJEDNICA ODALA POČAST

'Život zapravo cvjeta ovdje u Škabrnji, pogledajte ovu djecu koliko su vesela'

17.11.2017 u 14:16

Bionic
Reading

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović odala je u petak počast žrtvama velikosrpske agresije u Škabrnji, polaganjem vijenaca kod spomen obilježja masovne grobnice te ispred Križa poginulim hrvatskim braniteljima na Groblju sv. Luke.

'Došla sam odati počast kao i svake godine. Nažalost, ne možemo biti istovremeno i u Vukovaru u koloni sjećanja i ovdje u Škabrnji, zato uvijek dođem dan ranije. Ovo su teški, bremeniti dani, ali i dani ponosa jer je upravo ovih dana 1991. godine zaustavljena agresija i unatoč padu i Škabrnje i Vukovara nije nastavljen projekt Velike Srbije. Hrvatska se uspjela obraniti i u konačnici osloboditi', izjavila je predsjednica.

 Na novinarski upit je li Škabrnja, koja bilježi pozitivan prirodni prirast i sve je više djece, primjer za ostatak Hrvatske kako treba gledati u budućnost, Grabar-Kitarović je odgovorila da, koliko god bilo tužno odavati počast civilnim žrtvama i braniteljima Škabrnje, ipak ne možeš ne biti radostan jer se život vratio u Škabrnju.

'Život zapravo cvjeta ovdje u Škabrnji, pogledajte ovu djecu koliko su vesela. I zato i ta žrtva koja je položena 1991. godine nije nikako bila uzaludna. Bila je upravo za ovu budućnost Hrvatske', poručila je.

 Tog 18. studenoga 1991. godine pripadnici bivše JNA pod zapovjedništvom ratnog zločinca Ratka Mladića te srpskih paravojnih postrojbi ušli su u Škabrnju, nakon čega su mučili i ubili 43 civila i 15 branitelja. Dan kasnije ušli su i u susjedno selo Nadin gdje su ubili 14 civila, preživjele seljane su protjerali, a imovina je zapaljena ili opljačkana. Do oslobođenja mjesta u Oluji 1995. u Škabrnji i okolici ubijeno je 86 osoba.

  • +7
Predsjednica odala počast stradalima u Škabrnji Izvor: Cropix / Autor: Mario Todoric / CROPIX