program obljetnice

Idealna prilika za mirenje: Grabar Kitarović i Plenković zajedno u Vukovaru

15.11.2017 u 15:34

Bionic
Reading

U vukovarskoj Koloni sjećanja ove subote naći će se troje najviših državnih dužnosnika: Predsjednica RH, predsjednik Vlade i predsjednik Sabora. Unatoč narušenim odnosima, Kolinda Grabar Kitarović i Andrej Plenković u zajedničkom će protokolu prehodati pet i pol kilometara od vukovarske bolnice do Memorijalnog groblja. Uz njih, u Vukovaru se očekuje između 60 i 70 saborskih zastupnika te gotovo cijela Vlada

Od Tomislava Čorka, zaduženog za protokol i odnose s javnošću u Gradu Vukovaru, doznajemo kako su dolazak potvrdili i predsjednica i premijer i predsjednik Sabora Gordan Jandroković. Očekuje da će u Koloni sjećanja biti najmanje 60 saborskih zastupnika te da će s Plenkovićem doći i većina ministara.

Na čelu Kolone sjećanja bit će branitelji Vukovara te članovi obitelji poginulih, ubijenih i nestalih branitelja i civila. 'Nama su u Koloni sjećanja prvi i posljednji jednaki, to je većini jasno jer ne možemo svi biti prvi', kazao nam je Čorak, aludiravši na ranija neslaganja oko toga koja bi stradalnička skupina trebala biti na čelu te kolone.

Naglašava da je za organizaciju i protokol odgovoran jedino Grad Vukovar te je zamolio 'organizacije, političke stranke i pojedince koji putem medija raspravljaju i daju prijedloge da to ne čine jer građane dovode u nedoumicu'.

Čorak nam je opisao kako će izgledati 26. godišnjica kalvarije koju je Vukovar prošao u studenom 1991.

  • +30
Svijeće za Vukovar Izvor: Cropix / Autor: Željko Hajdinjak

U ranim jutarnjim satima u subotu učenici vukovarskih osnovnih škola zapalit će svijeće na križnom putu od pet i pol kilometara kojim će prolaziti Kolona sjećanja.

Od osam do devet sati ujutro je okupljanje branitelja Vukovara na Gradskom stadionu, uz članove obitelji poginulih i nestalih.

Oni će se uputiti u dvorište vukovarske bolnice, odakle će u 10.30 krenuti Kolona sjećanja kojoj će biti na čelu. U krugu bolnice u deset sati počinje službeni program kojem je ovogodišnji slogan 'Vukovar – mjesto posebnog pijeteta'.

Hrvoje Hegedušić otpjevat će pjesmu 'Stoji grad', u programu će sudjelovati glumac Darko Milas, a pjevat će klapa Sv. Juraj Hrvatske ratne mornarice.

'Nakon što Kolona sjećanja prođe križnim putem do Memorijalnog groblja u 12.30 slijedi polaganje vijenaca. Grad je i ove godine odredio, s obzirom na brojnost, da se protokolarno polaže pet vijenaca, a nakon toga će to moći učiniti svi ostali. Da u protokol stavimo sve, trajalo bi to do navečer', kaže Čorak.

Kaže da su sugerirali sudionicima križnog puta da nose po jednu ružu i da ih polažu na grobove stradalih branitelja i civila i pojedinačno im tako odaju počast. U 13 sati služit će se sveta misa koju će predvoditi požeški biskup, mons. Antun Škvorčević, čime završava službeni dio obilježavanja.

  • +6
Karavana motorista 'Od Prevlake do Vukovara' Izvor: Cropix / Autor: Ivo Ravlic / CROPIX

U 17 sati Dunavom će zaploviti stotine lampaša u spomen na ubijene i nestale branitelje u organizaciji vukovarskog Muzeja i ribiča. U 18 sati u svim će hrvatskim gradovima pak biti zapaljene svijeće u spomen na žrtvu Vukovara u ulicama koje nose ime tog grada ili pak u glavnim gradskim ulicama.

U nedjelju 19. studenog sjećanje je na žrtve Borova naselja, a 20. studenog odat će se počast žrtvama koncentracijskog logora Velepromet i ubijenima u masovnoj grobnici na Ovčari. U sklopu obilježavanja Dana sjećanja je tradicionalni događaj 'Grad - to ste vi', novinarsko-književni susret u spomen na Sinišu Glavaševića.

Sudionici, kazao je Čorak, u Vukovar dolaze pješice, motorima, biciklima, autobusima… 'Zbog toga svima zahvaljujemo i molimo za dostojanstvo i pijetet prema žrtvama jer su one najvažnije i zbog njih se okupljamo. S obzirom na uvjete i brojnost, još jednom pozivamo sudionike da se upute što ranije prema Vukovaru', kaže Čorak za tportal, napominjući da je odlukom gradskih vlasti 18. studenog produljen rad ugostiteljskih objekata.

'Želimo da se ljude zadrže u gradu. U njemu se ipak susreću prijatelji iz cijele Hrvatske i Vukovar ih dočekuje raširenih ruku', poručuje.

  • +7
Vukovar 1991. - da se ne zaboravi Izvor: Profimedia / Autor: Corbis