TRAJU INTENZIVNI RAZGOVORI

Hoće li policija izvlačiti HOS-ovce iz vukovarske Kolone sjećanja?

15.11.2017 u 16:33

Bionic
Reading

Savjet za branitelje vukovarskoga gradonačelnika Ivana Penave ovih dana vodi intenzivne razgovore s veteranima HOS-a i predstavnicima vukovarske policije oko mogućih problema zbog isticanja zastava HOS-a s natpisom 'za dom spremni' tijekom subotnjeg obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara

U vukovarskoj Koloni sjećanja i ove godine bit će velik boj veterana HOS-a s obzirom na njihovu veliku ulogu u obrani grada. U toj koloni obično se ističu zastave postrojbi, a može se pretpostaviti da će veći broj HOS-ovaca istaknuti zastave sa svojim grbom na kojem je natpis 'za dom spremni'.

Iako prethodnih godina s tim nije bilo problema te policija nije postupala zbog tih zastava, pitanje je kako će se postaviti ove godine. Naime nedavno je policija privela dvoje djece hrvatskih branitelja koji su na otkrivanju spomenika vukovarskom heroju, HOS-ovcu Žarku Manjkasu Crvenkapi, istaknuli zastavu HOS-a.

Prijavu su ljetos zaradili i veterani HOS-a koji su svoju ratnu zastavu istaknuli na brodu kojim su pratili Maraton lađa na Neretvi.

Šef za protokol vukovarskog gradonačelnika Tomislav Čorak za tportal je otkrio kako su se vodili intenzivni razgovori između predstavnika Savjeta za branitelje gradonačelnika Ivana Penave i predstavnika HOS-a. Za njega nema sumnje da će Dan sjećanja na žrtvu Vukovara biti dostojanstveno obilježen.

'Gradonačelnik je u istupima pozivao na zajedništvo i dostojanstvo, a vukovarski branitelji su ujedno brojni HOS-ovci', istaknuo je.

Zlatko Zaoborni, član Savjeta za branitelje, kazao nam je kako su tijekom razgovora rekli HOS-ovcima da su dobrodošli kao i svi drugi branitelji sa svojim obilježjima.

'Samo smo rekli da molimo za pijetet. Ni mi ni policija ne želimo stvarati zabranu pristupa. Mjere opreza su poduzete, a što će se dogoditi, mi na to ne možemo utjecati', kaže Zaoborni i dodaje da ne može znati hoće li iz mase netko nešto vikati.

  • +8
Radnici skidaju ploču s natpisom 'za dom spremni' u Jasenovcu Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovačev