45 novozaraženih

Žinić o najvećem žarištu epidemije: Još ispitujemo otkud je virus došao na područje Gornje Jelenske

02.10.2020 u 14:19

Bionic
Reading

Proslava 10-godišnjice KUD-a Jelenčanka i predstavljanje knjige o društvu iz Gornje Jelenske trebao je predstavljati važan kulturni događaj popovačkog kraja, kojemu je nazočio i načelnik stožera Roman Rosavec, prometnuo se u trenutačno najveće žarište pandemije koronavirusom

Čak 45 novozaraženih u posljednja 24 sata, i njih 11 dan prije toga svakako su golema obaveza za epidemiologe i članove Stožera civilne zaštite Sisačko-moslavačke županije.

Budući da je toj svečanosti bio nazočan i načelnik Županijskog stožera i zamjenik sisačko-moslavačkog župana Roman Rosavec, koji je inače u samoizolaciji, logično je bilo da su novinari za komentar o novonastaloj situaciji, nakon svečanosti u Letovaniću, zamolili župana Ivu Žinića.

"Moram izraziti žaljenje što stanje u Županiji sisačko-moslavačkoj, koja je nekoliko dana bila s nula pozitivnih osoba, sada svakako zabrinjava. Stoga pozivam sve naše stanovnike na odgovorno ponašanje. Županijski stožer je propisao mjere, sukladno mjerama Nacionalnog stožera o odgovornom ponašanju i načinu okupljanja", rekao je Žinić.

Podsjetio je da su u Sisačko-moslavačkoj županiji zabranili veća okupljanja od 100 ljudi, svadbe u zatvorenim prostorima, uz uvjet da jedna osoba može biti na najmanje četiri četvorna metra prostora.

"Ovaj slučaj je upozorenje, ali i olakotna okolnost jer se to događa na jednoj mikrolokaciji,a ne na području cijele županije", dodao je.

"Na tom događaju je bio i načelnik Stožera Roman Rosavec, dožupan, koji je testiran i negativan je. Za vrijeme skupa pridržavalo se epidemioloških mjera, svih koje su propisane, a izgleda da je nakon njegovog odlaska ostalo još dosta ljudi na druženju i od tada je krenulo širenje covida-19. Još ispitujemo otkud je virus došao na područje Gornje Jelenske", rekao je Žinić, najavljujući kako će, kao zamjenik načelnika, sazvati izvanrednu sjednicu Stožera.

Kako je najavio, za područja Popovače i Kutine zabranit će se sva okupljanja, a prekinuta je i nastava u Područnoj školi u G. Jelenskoj.

Na pitanje novinara je li se Roman Rosavec pridržavao propisanih mjera zaštite, Žinić je odgovorio kako mu je Rosavec potvrdio da jest, a na pitanje je li nosio masku, odgovorio je da to ne može potvrditi.

"Ja to ne mogu potvrditi, ali vjerujem da je imao masku, jer je ona obavezna u zatvorenom prostoru", dodao je.