vođa ruske oporbe

Žestok kritičar Putinova režima i istaknut borac protiv korupcije u Rusiji često je bio meta napada. Tko je Aleksej Navaljni

20.08.2020 u 16:35

Bionic
Reading

Jedan od najžešćih kritičara ruskog predsjednika Vladimira Putina i vođa ruske oporbe Aleksej Navaljni u sibirskoj se bolnici bori za život nakon što je, prema tvrdnjama njegove glasnogovornice, otrovan u četvrtak. Tim povodom tportal podsjeća na to tko je ovaj političar, odvjetnik i istaknuti borac protiv korupcije koji godinama zadaje glavobolje ruskom režimu

Aleksej Navaljni (44) u bolnicu je dovezen bez svijesti nakon što je kolabirao u avionu kojim je iz sibirskog grada Tomska krenuo za Moskvu, prethodno se grčeći od bolova. Stavljen je u komu i smješten na odjel intenzivne njege bolnice u Omsku, u koji je avion prinudno sletio, te je stavljen na respirator, a liječnici su izjavili kako je njegovo stanje teško.

'Mislimo da je Aleksej otrovan nečime što je pomiješano s njegovim čajem', napisala je njegova glasnogovornica Kira Jarmiš na Twitteru i dodala: 'To je jedino što je jutros popio.'

>>> Putinov glavni kritičar otrovan? Navaljni bez svijesti odvezen u bolnicu. U komi je i na respiratoru

Široj ruskoj javnosti Navaljni je postao poznat 2008. kao bloger koji je pisao o navodnim zlouporabama i korupciji u korporacijama u državnom vlasništvu. Jedna od taktika koju je primjenjivao bila je da postane mali dioničar u velikim naftnim kompanijama, bankama i drugim tvrtkama te onda postavlja čudna pitanja o rupama u financijama, pisao je BBC o njegovim počecima. Na njegovu udaru nalazili su se i oligarsi poput vlasnika nogometnog kluba Chelseaja Romana Abramoviča ili Ališera Usmanova.

Upotreba društvenih mreža za promicanje svoje agende karakteristika je njegova političkog stila, preko koje dolazi do mladih koristeći oštar izričaj i udarajući po establišmentu lojalnom Putinu. Tijekom predsjedničkih izbora 2011. godine, na kojima se nije natjecao kao kandidat, pozivao je čitatelje da glasaju za bilo koga osim vladajuće proputinovske Jedinstvene Rusije, a koju je okarakterizirao kao stranku varalica i lopova. Zahvaljujući jakom političkom angažmanu, američki The Wall Street Journal ga je 2012. opisao kao čovjeka od kojeg Putin najviše strahuje.

  • +4
Aleksej Navaljni Izvor: EPA / Autor: SERGEI ILNITSKY

Natjecao se na izborima za gradonačelnika Moskve 2013. godine, na kojima je osvojio drugo mjesto, iza Putinova favorita Sergeja Sobjanina, osvojivši 27 posto glasova. Riječ je o senzacionalnom uspjehu jer nije imao pristup televiziji i medijima te se mogao oslanjati samo na internet i usmenu predaju. Rezultate tih izbora osporavao je tvrdeći kako je osvojio više glasova te je optuživao vlasti za izbornu prijevaru.

Netom prije tih izbora osuđen je na pet godina zatvora uvjetno zbog pronevjere i zlouporabe. Spornu presudu kasnije je oborio Vrhovni sud Rusije nakon odluke Europskog suda za ljudska prava da nije imao pošteno suđenje. No na ponovljenom suđenju ponovno je osuđen. To je nazvao farsom poručivši da su obje presude identične. Zbog te se presude nije mogao kandidirati na predsjedničkim izborima 2018. jer, prema tumačenju izbornog povjerenstva, 'nijedan ruski građanin nema pravo sudjelovati na izborima ako je osuđen na zatvorsku kaznu za teška djela i ako u cijelosti nije odslužio kaznu do dana izbora'.

Za BBC je svojedobno izjavio da bi Zapad najviše učinio za pravdu u Rusiji kada bi dosljedno krenuo u obračun s tokovima prljavog novca iz te države. 'Želim da korumpiranim osobama i onima koji su uključeni u progon aktivista bude zabranjen ulaz u te zemlje te odbijena viza. Predsjednik Putin pije krv Rusiji', kazao je.

Aleksej Navaljni Autor: BBC

Dio napora da se neutralizira Navaljnog provodi se i kroz pokušaje da ga se opiše kao nacista. Prokremaljski mediji optužuju ga za koketiranje s ekstremnim nacionalistima jer je sudjelovao na ultranacionalističkim skupovima. On tvrdi da je na tim skupovima sudjelovao kako bi pokušao normalizirati debatu o ilegalnoj imigraciji i spriječiti da ruska nacionalistička okupljanja prisvoji mladež koja uzvikuje 'Sieg Heil'.

Također se s nepovjerenjem gleda na semestar koji je proveo na Sveučilištu Yale u SAD-u 2010. godine. Unatoč kritikama, uspio je postati lider izvanparlamentarne opozicije izguravši Garija Kasparova, nekadašnjeg šahovskog svjetskog prvaka koji ima i hrvatsku putovnicu.

OSNOVNI PODACI

Aleksej Navaljni

  • rođen je 4. lipnja 1976. u Butinu u Moskovskoj oblasti
  • diplomirao je pravo u Moskvi 1998. godine na Sveučilištu Prijateljstvo naroda Rusije
  • pohađao je program Yale World Fellows 2010. godine
  • živi u Moskvi sa suprugom i dvoje djece

Navaljni je tijekom godina često bio meta napada i zadnji je u nizu ruskih kritičara Kremlja koji je žrtva trovanja. Godine 2017. pretrpio je kemijske opekline očiju, kad mu je napadač ispred njegova ureda bacio u lice zelenu tekućinu koja se koristi kao dezinficijens.

Prošlog kolovoza imao je osip i bio je otečen za vrijeme boravka u policijskom pritvoru dok je služio kratku kaznu zatvora zbog nezakonitih prosvjeda. Tada su liječnici zaključili da se radi o alergiji, no on je tražio istragu o mogućnosti trovanja.

'Otrovan je u policijskom pritvoru. Sigurna sam da se sad isto dogodilo. Različiti su simptomi, očigledno druga tvar', rekla je u četvrtak njegova glasnogovornica Kira Jarmiš za Echo.

Navaljni je posljednjih godina bio i predmetom istraga vezanih za poslovanje svoje Antikorupcijske zaklade, a u ožujku ove godine tužio je Rusiju Europskom sudu za ljudska prava kako bi osporio istragu o pranju novca za koju tvrdi da je pokrenuta kako bi se spriječile njegove političke aktivnosti. Ruski istražitelji otvorili su slučaj protiv njegove zaklade prošlog kolovoza, nakon što je Navaljni pozivao ljude na okupljanja koja su prerasla u najveći prosvjedni pokret u Moskvi posljednjih godina.

'Neprekidne pretrage, zapljena imovine i zamrzavanje bankovnih računa ometaju naše aktivnosti', rekao je u ožujku Navaljni.

U rujnu prošle godine policija je provela masovne racije u domovima i uredima njegovih pristaša. U prosincu su vlasti upale u njegovo sjedište u Moskvi. Silom su ga izvukli iz ureda i zaplijenili mu opremu, a u listopadu je rusko ministarstvo pravosuđa i formalno njegovu Antikorupcijsku zakladu proglasilo 'stranim agentom'.