borba protiv oporbe

Rusko pravosuđe zaledilo račune Navaljnijeve organizacije

08.08.2019 u 15:21

Bionic
Reading

Rusko pravosuđe zaledilo je račune organizacije i suradnika vodećeg oporbenog čelnika Alekseja Navaljnog protiv kojeg se vodi istraga o pranju novca dok u Moskvi traju prosvjedi.

"Sud Presnenski je naredio zamrzavanje računa Zaklade za borbu protiv korupcije i nekih njihovih suradnika", napisala je na Twitteru Kira Jarmiš, glasnogovornica Navaljnog.

Bankovni račun Navaljnijevih suradnika također je blokiran.

Rusko državno odvjetništvo najavilo je prošle subote pokretanje sudskog procesa zbog pranja novca protiv Navaljnijeve organizacije, optužene da je ilegalno primala svote do milijarde rubalja (13,78 milijuna eura).

U četvrtak su pretražene i kuće nekih Navaljnijevih rođaka.

Navaljnijeva Zaklada za borbu protiv korupcije pokrenula je brojne istrage o raskošnim stilovima života i korupciji ruske elite.

Državni mediji ignoriraju Navaljnog no on je zato vrlo aktivan na društvenim mrežama gdje su njegove objave jako praćene. Objava u kojoj optužuje premijera Dmitrija Medvedeva da vodi carstvo nekretnina pregledano je na Youtubeu 31,5 milijuna puta.

U prvoj istrazi objavljenoj prošlog tjedna ta organizacija optužuje zamjenicu moskovskog gradonačelnika Nataliju Serguninu za pronevjeru više milijarda rubalja javnog novca.

Ta je afera izbila dok su ruske vlasti suočene s jednim od najvećih prosvjeda nakon povratka Vladimira Putina u Kremlj 2012. godine. 

Dva  prosvjeda kojima su zahtijevali slobodne izbore u Moskvi završila su uhićenjima 1400 odnosno 1000 osoba. Gotovo svi oporbeni čelnici osuđeni su na kratke zatvorske kazne zbog pozivanja na prosvjede.

Aleksej Navaljni također izdržava 30-dnevnu zatvorsku kaznu. Hospitaliziran je krajem srpnja nakon teške alergijske reakcije i zatim vraćen u ćeliju, a sam ne isključuje mogućnost da je bio otrovan.