aktivisti

Ruska policija pretresla stanove i urede suradnika Navaljnog

12.09.2019 u 10:40

Bionic
Reading

Ruska policija je u četvrtak izvela desetke pretresa diljem zemlje uperenih protiv suradnika političkog protivnika Kremlja, Alekseja Navaljnog koji je ljetos bio umiješan u velike prosvjede u vezi s izborima, rekli su aktivisti

'Na popisu (mjesta na kojima je izvršen pretres) već ima 29 gradova i više od 80 adresa', objavio je na Twitteru Leonid Volkov, suradnik Navaljnog.

'Pretresom nisu obuhvaćeni samo stanovi i uredi suradnika, nego i stanovi volontera', dodao je, spomenuvši da je policija intervenirala u Njižnom Novgorodu, Vladivostoku, Kazanju, Ekaterinburgu, Novosibirsku i Sankt Peterburgu.

Kako navodi taj izvor, svi pretresi su povezani s istragom o 'pranju novca' u organizaciji Navaljnog koja se bavi suzbijanjem korupcije. Istraga je pokrenuta početkom kolovoza kada su Moskvu potresali prosvjedi protiv isključivanja oporbenih kandidata iz kampanje za lokalne izbore.

Na izborima održanim u nedjelju kandidati skloni vladi u Moskvi pretrpjeli su težak poraz, izgubivši gotovo trećinu mjesta u odnosu na prošli saziv.

Aleksej Navaljni, koji je nakon tih prosvjeda osuđen na 30 dana zatvora, aktivno je pozivao na sudjelovanje u prosvjedima kakvi nisu viđeni od 2012. i koje su vlasti odlučno gušile.