ANGLIKANSKA CRKVA

Žene mogu biti zaređene i za biskupe

13.07.2010 u 21:10

Bionic
Reading

Sinoda Anglikanske crkve potvrdila je da i žene mogu biti zaređene za biskupa, što je izazvalo burne reakcije konzervativaca i može dovesti do novoga vala napuštanja redova te crkve i prelaska u Katolička crkvu. To se već jednom dogodilo, kada su žene dobile pravo da budu svećenice, a homoseksualci mogućnost da se zarede

Crkveni lider anglikanaca (formalno je glava Crkve engleska kraljica Elizabeta II), kanterberijski nadbiskup Rowam Williams, liberal koji se bori protiv osipanja redova anglikanaca, namjeravao je naći kompromisno rješenje s konzervativnom strujom crkve. Konzervativci se, naime, protive ideji da žene budu biskupi, ali je većina glasova sinode presudila drukčije.


Promatrači tvrde da Williamson iz ove rasprave izlazi jako oslabljen jer je otpor konzervetivaca velik, a on se prilično jasno od početka rasprave zalagao za liberalizaciju crkvenog uređenja i za promociju žena u svim poslovima crkve.

Williamsona se tereti i da je pokušavao progurati homoseksualnog svećenika Jeffreyja Johna za biskupa Southwarka, što mu nije pošlo za rukom zbog jakog protivljenja tradicionalistički orijentiranog klera i prijetnje raskolom.