STRAH OD DIOKSINA

Zemlje u svijetu pojačavaju nadzor nad uvozom mesa

08.01.2011 u 15:19

Bionic
Reading

Rusija je u subotu objavila da je pojačala nadzor nad uvozom mesa iz Njemačke i drugih europskih zemalja, pošto je Berlin zatvorio velik broj poljoprivrednih gospodarstava, među kojima uglavnom stočarskih i peradarskih farmi u kojima se pojavio dioksin

Ruska agencija za nadzor prehrambenih proizvoda nije rekla o kojim europskim zemljama je riječ.

U priopćenju se navodi da će Rusija možda zabraniti uvoz mesa ne dobije li uskoro službenu informaciju o stanju i ne bude li zadovoljna kontrolnim mjerama koje su uveli Europejci.

Njemačka je u petak izvijestila da je zatvorila 4.700 farmi, uglavnom svinjogojskih, i uništila 100.000 komada jaja, zbog rizika od otrovanja životinjske hrane dioksinom.

Ruska agencija je izrazila zabrinutost zbog šturih informacija iz Njemačke i Europske komisije te je dodala da im je uputila službeni zahtjev u tom smislu.

'Europskoj uniji još nedostaje mehanizam koji bi joj omogućio da brzo reagira na slučajeve koji bi mogli biti pogubni za životinje i ljude', rekao je njezin glasnogovornik Aleksej Aleksijenko za novinsku agenciju Interfax.

Južna Koreja je pak izvijestila Europsku uniju da je obustavila uvoz njemačke svinjetine nakon afere u svezi s onečišćenjem dioksinom i tako postala prva zemlja koja je reagirala na taj način. Tu je odluku Europska komisija ocijenila nesrazmjernom, rekao je njezin glasnogovornik.

'Južnokorejci su nas obavijestili da su obustavili uvoz svinjetine iz Njemačke i to je, po našim spoznajama, jedina treća zemlja koja je donijela takvu mjeru', dodao je Frederic Vincent, glasnogovornik povjerenika za zdravstvo Johna Dallija.
Bruxelles je južnokorejsku odluku ocijenio pretjeranom. 'Ta odluka nije u srazmjeru s onim što se događa u Njemačkoj, ali ćemo pokušati razgovarati s Južnokorejcima kako bismo ih umirili', istaknuo je Vincent.

'U EU-u nijedna zemlja nije donijela posebne mjere' u tom smislu, dodao je.

Bruxelles smatra da nema razloga za zabranu izvoza njemačkog mesa ili prerađevina iz Njemačke, 'budući da su farme blokirane i da su proizvodi isporučeni s tih farmi blokirani u očekivanju analiza', istaknuo je.

Zasad postoji jedino sumnja da dioksinom mogu biti zaražena jaja namijenjena izvozu koja će se koristiti u prehrambenoj industriji. Dio tih jaja je zamrznut i trenutačno se analizira u Nizozemskoj. Tri preostale pošiljke već su iskorištene u industriji, od kojih je jedna uporabljena za izradu kolača i quicheva koji se prodaju u velikim trgovačkim lancima u Velikoj Britaniji.

Kako navode britanske sanitarne vlasti, nema 'opasnosti za zdravlje potrošača', jer su ta jaja pomiješana sa zdravim jajima, čime je 'smanjen udio dioksina'.