SABOR RASPISUJE NATJEČAJ

Želite plaću od 14.000 kuna? Postanite povjerenik za informacije!

12.03.2013 u 13:02

Bionic
Reading

Saborski Odbor za Ustav, poslovnik i politički sustav pokrenuo je danas postupak izbora povjerenika za informacije, a prvi korak Sabora bit će raspisivanje javnog natječaja za novu funkciju, za koju je jedan od uvjeta u 10 godina radnog iskustva u struci. Upravo je taj uvjet iznjedrio raspravu na saborskom odboru

Prema uvjetima natječaja, budući povjerenik za informacije, osim hrvatskog državljanstva, morat će imati završen preddiplomski i diplomski sveučilišni studij ili integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij pravne ili društvene struke, najmanje 10 godina radnog iskustva u struci, morat će biti istaknuti stručnjak s priznatim etičkim i profesionalnim ugledom i iskustvom iz područja zaštite i unapređenja ljudskih prava, slobode medija i razvoja demokracije, neće smjeti biti osuđivan niti će smjeti biti osoba protiv koje se vodi kazneni postupak za kaznena djela za koja se postupak pokreće po službenoj dužnosti te neće smjeti biti član političke stranke.

Što radi povjerenik za informacije?

Prema ovlastima zadanima zakonom, povjerenik za informacije 'štiti, prati i promiče Ustavom zajamčeno pravo na pristup informacijama'. Osim toga, pratit će provedbu Zakona o pravu na pristup informacijama, ali i obavljati nadzor i provoditi inspekcijski nadzor provedbe zakona, te podnositi optužni prijedlog i izdavati prekršajni nalog za utvrđene prekršaje.

Sukladno zakonu, plaća će mu biti u visini plaće potpredsjednika radnih tijela Sabora, odnosno minimalno 14 tisuća kuna.

Upravo je odredba o 10 godina radnog iskustva u struci izazvala najviše rasprave. Naime, vanjski član Odbora za Ustav, izvršni direktor GONG-a Dragan Zelić upozorio je da bi se možda trebali postaviti neki kriteriji prilikom tumačenja toga što je struka.

'Hoće li se isto vrednovati pravnički poslovi na udruzi ljubitelja čokolade ili ako je netko radio kao pravnik ili odvjetnik? Treba imati na umu da se rad u struci vrednuje da bude adekvatan za to radno mjesto', kazao je Zelić. Podsjetio je pritom na nedavni izbor nove pučke pravobraniteljice, kojem se prigovaralo upravo zbog vrednovanja 10 godina radnog iskustva u struci.

Predsjednik Odbora za Ustav Peđa Grbin stoga je podsjetio da je to saborsko tijelo prilikom izbora pravobraniteljice utvrdilo listu kandidata koji imaju ispunjene uvjete pa i onaj o 10 godina radnog iskustva u struci, ali se pritom pozvao i na mišljenje Ustavnog suda koji je procijenio da Odbor za Ustav može tumačiti pojedine odredbe zakona.

'Što se tiče vrednovanja kod izbora za povjerenika za informiranje, mi ne možemo unaprijed propisivati kriterije, osim onih koji su propisani zakonom. To bi bilo pogrešno. Mi ćemo morati analizirati svaki životopis i na temelju njih odlučiti koji je najbolji kandidat', kazao je Grbin

Da se prilikom izbora povjerenika za informiranje moraju držati zakona, bio je stav i drugih članova odbora, a isti argument većina je koristila i u raspravi o prigovoru jedne od kandidatkinja za pučku pravobraniteljicu Marte Vidaković Mukić. Ona se, naime, požalila da novoizabrana pučka pravobraniteljica Lora Vidović nema 10 godina radnog iskustva u struci, odnosno da se njezino šefovanje u UNICEF-ovom predstavništvu u Hrvatskoj ne može podvesti pod pravnu struku.

'Postoje razlozi sumnjati u iskustvo jer takve iste službe vodile su osobe koje nemaju pravnu naobrazbu, niti se poslovi koje su osobe u sličnim službama radile mogu podvesti pod pravne poslove', upozorio je HDZ-ov Davorin Mlakar

Grbin ga je još jednom podsjetio da je odbor zaključio da svi kandidati koji su bili predloženi Saboru ispunjavaju uvjete natječaja. 'Osim toga, ja kao pravnik mogu reći da pravna struka nije isključivo posao suca, odvjetnika ili tužitelja. Ja sam, primjerice, na fakultetu učio i o upravljanju sustavima. Zato mislim da posao važne institucije UN-a koja brine o pravima djece je posao koji se može smatrati poslom u struci', rekao je Grbin, s čime su se složili i drugi članovi odbora.