MLADIĆ NAPOKON PRED SUDOM

'Želim poživjeti da izađem slobodan iz zatvora'

03.06.2011 u 11:00

Bionic
Reading

Bivši zapovjednik vojske bosanskih Srba general Ratko Mladić pojavio se jutros u 10. sati u sudnici broj jedan Haškoga suda na svojem prvom pojavljivanju na kojem se trebao izjasniti o optužnici. Kako se i pretpostavljalo, nije se izjasnio o krivnji po optužnici koja ga tereti za genocid i zločine protiv čovječnosti u BiH

Svrha pojavljivanja pred sudom je da se Mladića izvijesti o optužbama za koje ga se tereti i da se Mladić izjasni o krivnji. Mladić ima pravo braniti se šutnjom tijekom cijelog postupka.

S obzirom na to da nije mogao sam stajati, pravosudni policajci morali su ga pridržavati.

Nakon proceduralnog upoznavanja optuženog s pravilima rada u sudnici i potvrđivanja njegovog identiteta, Sudsko vijeće je zaključilo da ne postoji prepreka za prvo saslušanje na sudu.

Upitan koje jezike razumije, Ratko Mladić je rekao da poznaje 'materinji jezik, srpski jezik i makedonski jezik'.

Kao puno ime i prezime rekao je 'general Ratko Mladić'.

Međutim, došlo je do komplikacija oko datuma rođenja Ratka Mladića koji je negirao da je rođen 12. ožujka 1943. Godina je točna, ali dan nije.

Mladić je napomenuo da je rođen 'na čisti ponedjeljak 1943', nakon čega je sudac Alphons Orie rekao da podatke oko datuma rođenja treba još dodatno provjeriti.

Usporeno govoreći, Mladić je zamolio suca Orieja da bude strpljiv s njim.

'Ja sam teško bolestan čovjek. Treba mi duže da razmislim o tome što ste rekli', rekao je Mladić sucu.

Sudac Orie je zamolio Mladića da odgovara isključivo na ono što ga se pita te da će na kraju imati priliku progovoriti o ostalim temama kao što je, primjerice, njegovo zdravstveno stanje.

Mladiću je dodijeljen i odvjetnik po službenoj dužnosti Aleksandar Aleksić

Sudac Orie rekao je da se Mladića tereti po 11 točaka optužnice, na što je Mladić odgovorio da 'nije pročitao što piše u fasciklima koji su mu dani i da ne zna nalazi li se u njima optužnica te da bi mu trebalo barem dva mjeseca da to pročita'. Također je dodao da ne želi da mu se čita nijedna riječ iz optužnice.

Prema optužnici, Mladić je odgovoran kao nadređeni, budući da je bio najviše rangirani časnik u vojsci, te je kao takav morao znati da će se zločini počiniti ili je znao da su se zločini počinili. Jednako tako, Ratko Mladić je i individualno kazneno odgovoran.

Dok je sudac čitao skraćenu verziju optužnice, Mladić je izgledao poprilično nezainteresirano. Nakon čitanja optužnice, rekao je da su to 'gnjusne optužbe' te da mu treba i više od mjesec dana da pročita i razmisli o tim 'monstruoznim riječima iz optužnice za koje nikad nije čuo'.

Sudac Orie je rekao da nema razloga da se rok mijenja.

'U pravilniku stoji da je rok 30 dana. Ne traži se od vas da pripremite čitavu obranu, stoga nema razloga da se rok mijenja', rekao je sudac Orie i najavio sljedeće pojavljivanje pred sudom 4. srpnja u 10 sati.

Nakon toga, Mladićev odvjetnik na zahtjev svoga klijenta zatražio je desetominutnu pauzu.

Nakon pauze, tužiteljstvo nije željelo pokrenuti nikakve teme, a Mladić je rekao da se sucu želi obratiti na privatnoj sjednici kako bi se izjasnio o svojem zdravstvenom stanju.

Nakon zatvorene sjednice, sudac Orie dao je Mladiću još jednu priliku za pitanja.

'Samo onaj gore zna koliko će trajati proces. Ja želim poživjeti kako bih odavde izašao slobodan. Ja ovdje branim svoj narod i svoju zemlju, a ne Ratka Mladića', rekao je Mladić.

'Ne želim da me vodaju. Ako mogu sam, hodat ću sam! Ja sam general Ratko Mladić', još je jednom dao do znanja sucu.

Sudac Orie je rekao da je on optužen kao pojedinac, imenom i prezimenom i da je njegov zahtjev primljen.

Ovime je saslušanje završeno, a sudac Alphons Orie je još jednom najavio da je sljedeće pojavljivanje pred sudom 4. srpnja u 10 sati.

Izmijenjenom optužnicom, Mladiću se na teret u 11 točaka stavljaju genocid, zločini protiv čovječnosti nad nesrbima i kršenja zakona i običaja rata tijekom sukoba u BiH 1992-1995. U dvije točke, Mladić je optužen za genocid u Srebrenici i još osam bosanskih općina, u ostalih devet na teret mu se stavljaju progon, istrebljenje, ubojstva, deportaciju, prisilno premještanje, teroriziranje i nezakoniti napadi na civile i uzimanje taoca.