festival u berlinu

Zelenski pozvao filmske zvijezde na Berlinaleu da podrže Ukrajinu

16.02.2023 u 23:22

Bionic
Reading

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je filmski svijet da zauzme stranu u borbi između slobode i tiranije i obraćanju na otvaranju filmskog festivala u Berlinu povukao je paralelu između ruske invazije Ukrajine i Berlinskog zida

Zelenskij se prisjetio vlastitog glumačkog iskustva i pozvao kolege da "sruše četvrti zid" izravno se obraćajući publici.

"Dugo godina trg Potsdam bio je podijeljen Berlinskim zidom", rekao je u video obraćanju. "Danas Rusija želi sagraditi takav zid u Ukrajini: zid između nas i Europe, razdvojiti Ukrajinu od njezina izbora za vlastitu budućnost."

Berlinale, filmski festival u 73. izdanju koji je počeo u četvrtak, svoj ugled najpolitičnijeg festivala duguje upravo prošlosti podijeljenog grada iz doba Hladnog rata jer njime je prolazila crta između Sovjetskog saveza i Zapada.

Umjetnost može izabrati stranu ili ostati neutralna, a to je ravno podršci tiranije, rekao je Zelenskij. Upravo njegova iskustva iz prvih dana invazije prije godinu dana predmet su dokumentarnog filma u režiji Seana Penna "Superpower" koji će premijeru imati u petak.

Među zvijezdama na Berlinaleu su redatelj Steven Spielberg, glazbenik Bono, glumice Fan Bingbing i Anne Hathaway, koja je bila jedna od mnogih kojima su zasuzile oči dok je Zelenskij govorio.

  • +17
Volodimir Zelenski u Bruxellesu Izvor: EPA / Autor: STEPHANIE LECOCQ

Hathaway, koja glumi terapeutkinju čiji su vlastiti demoni jednako ozbiljni kao i oni njezinih pacijenata, u filmu Rebecce Miller "She Came To Me" koji otvara festival, nazvala je Zelenskog "junakom našeg doba".

Fokus ovogodišnjeg festivala bit će prodemokratski prosvjedi u Iranu, kao i sukob u Ukrajini. Filmovi koje podupire iranska ili ruska vlada zabranjeni su. 

"Berlin je grad koji je srušio zid - stvarni zid", rekla je francusko-iranska glumica Golshifteh Farahani, članica žirija. "Ove godine, to je važno za nas, za ljude iz Irana. Borimo se za slobodu i ne odustajemo."

Glumica Kristen Stewart predsjednica je žirija koji će morati odabrati pobjednike među 19 filmova u glavnom natjecateljskom programu.

Izvan glavnog natjecanja, prikazat će se filmovi od Meksika do Australije s temama od rase i povijesti  Sjedinjenih Država do rodne tranzicije i seksualnog identiteta.