istočna bojišnica

Rusija pojačava napade na Ukrajinu; Zelenski: Borbe se vode doslovno za svaku stopu ukrajinske zemlje

15.02.2023 u 09:18

Bionic
Reading

Ukrajina je pozvala saveznike da ubrzaju slanje vojne pomoći dok se ministri obrane NATO-a pripremaju za drugi dan sastanka u srijedu, a Rusija je priopćila da su njezine snage probile dvije utvrđene linije ukrajinske obrane na istočnoj bojišnici

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da su se Ukrajinci povukli suočeni s ruskim napadima u regiji Luhansku, iako nije navelo pojedinosti, a Reuters nije mogao neovisno provjeriti izvješće s bojišta.

"Tijekom ofenzive... ukrajinske snage su se nasumično povukle na udaljenost do 3 km od prije okupiranih linija", objavilo je ministarstvo na aplikaciji za razmjenu poruka Telegramu. "Čak ni ojačana druga linija obrane neprijatelja nije mogla zadržati proboj ruske vojske", navodi se.

Kremlj je proteklih tjedana intenzivirao napade širom južne i istočne Ukrajine te se očekuje nova velika ofenziva.

Glavni napori Rusije bili su usredotočeni na grad Bahmut u pokrajini Donecku u blizini Luhanska.

Glavni stožer ukrajinskih oružanih snaga nije spomenuo nikakve značajne neuspjehe u Luhansku u svojem jutarnjem izvješću u srijedu.

Rečeno je da su ukrajinske postrojbe odbile napade u područjima više od 20 naselja, uključujući Bahmut kao i Vuhledar - grad 150 km jugozapadno od Bahmuta.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u utorak je rekao da se Rusiji žuri postići što više može prije nego što Ukrajina i njezini saveznici prikupe snage. "Zbog toga je brzina od ključne važnosti", rekao je dok su se ministri obrane NATO-a sastali u Bruxellesu na dvodnevnim razgovorima koji se nastavljaju u srijedu.

"Brzina u svemu - donošenje odluka, provođenje odluka, isporuka zaliha, obuka. Brzina spašava ljudske živote", rekao je.

Zauzimanje Bahmuta predstavljalo bi odskočnu dasku za Rusiju da napreduje prema dva veća grada, Kramatorsku i Slovjansku u Donecku, dajući joj zamah nakon mjeseci neuspjeha uoči prve godišnjice invazije 24. veljače.

"Situacija na prvoj crti bojišnice, posebno u regijama Donecku i Luhansku, i dalje je vrlo teška. Borbe se vode doslovno za svaku stopu ukrajinske zemlje", rekao je Zelenski u svojem večernjem obraćanju u utorak.

Ukrajinski vojni analitičar Oleh Ždanov rekao je da se borbe vode "oko svake kuće" u Bahmutu.

  • +11
Rat u Ukrajini Izvor: Profimedia / Autor: Yasuyoshi CHIBA / AFP

"Situacija je i dalje iznimno teška, ali pod kontrolom naših snaga i linija bojišnice se nije pomaknula", rekao je u videu na YouTubeu.

Zapadna potpora

Ukrajina koristi granate brže nego što ih zapad može proizvesti i kaže da su joj potrebni borbeni zrakoplovi i projektili dugog dometa kako bi se suprotstavili ruskoj ofenzivi i ponovno zauzeli izgubljeni teritorij.

Sjedinjene Države i NATO obećali su da zapadna potpora neće posustati pred nadolazećom ruskom ofenzivom.

Američki ministar obrane Lloyd Austin rekao je kako očekuje da će Ukrajina pokrenuti vlastitu ofenzivu u proljeće.

"Ukrajina ima hitne zahtjeve da joj se pomogne u ovome ključnom trenutku rata. Vjerujemo da će im se otvoriti prilika da preuzmu inicijativu", rekao je.

Njemački ministar obrane Boris Pistorius rekao je da će se sigurno razgovarati o opskrbi Ukrajine borbenim zrakoplovima, ali da to trenutno nije u fokusu.

Rusija, koja invaziju naziva "specijalnom vojnom operacijom" za uklanjanje sigurnosnih prijetnji, rekla je da NATO svakim danom pokazuje svoje neprijateljstvo prema njoj i da se sve više uključuje u sukob.

Kijev i njegovi saveznici ruske akcije nazivaju ničim izazvanim otimanjem zemlje.

Rusija drži dijelove ukrajinskih južnih regija Hersona i Zaporižje, uključujući nuklearnu elektranu, gotovo cijeli Luhansk i više od polovice Donecka.

Prošle godine Rusija je objavila da je anektirala četiri regije u potezu koji je većina zemalja Ujedinjenih naroda osudila kao nezakonit.

Gornji dom ruskog parlamenta održat će izvanredni sastanak 22. veljače koji će se usredotočiti na usvajanje zakona o pripojenju četiriju regija u Rusku Federaciju, izvijestila je RIA Novosti pozivajući se na visokog zastupnika.

U izvješću iza kojeg stoji SAD objavljenom u utorak navodi se da Rusija drži najmanje 6000 ukrajinske djece - vjerojatno mnogo više - na lokacijama na Krimu pod ruskom kontrolom i u Rusiji čemu je primarna svrha politički preodgoj.

Rusko veleposlanstvo u Washingtonu priopćilo je da je Rusija prihvatila djecu koja su s obiteljima bila prisiljena pobjeći pred granatiranjem u Ukrajini.