rodna ideologija

Zekanović: Istanbulska konvencija nije spriječila nasilje u obitelji i nad ženama

30.10.2019 u 12:08

Bionic
Reading

Saborski zastupnik HRAST-a Hrvoje Zekanović ocijenio je u četvrtak kako Istanbulska konvencija nije spriječila nasilje u obitelji i nasilje nad ženama, a ustvrdio je i da se rodna ideologija perfidno uvodi u hrvatski obrazovni sustav

'Rodne ideologije ipak ima u Istanbulskoj konvenciji, koja se na fini, perfidni način uvodi u hrvatsko društvo, ovaj put u obrazovni sustav. Istanbulska konvencija kojoj smo se mi jako protivili nije spriječila nasilje u obitelji i nad ženama', rekao je Zekanović na konferenciji za novinare u Saboru.

Kristina Pavlović iz Građanske inicijative Istina o Istanbulskoj pak poručila je kako se zalažu za ravnopravnost spolova, ali su protiv ideološke propagande i nametanja pojma roda i rodne ideologije djeci i mladima, što je, tvrdi, izričiti zahtjev Istanbulske konvencije.

Izvijestila je i kako su danas Ustavnom sudu predali požurnice da odgovori na njihova pitanja o Istanbulskoj i prikupljenim potpisima za referendum, jer je, kaže, prošlo već deset mjeseci od žalbi na koje im još nisu odgovorili. 'Ustavni sud bio je vrlo brz u odluci o ćirilici u Vukovaru, što je važno Plenkovićevom partneru Pupovcu, ali isti taj Ustavni sud odugovlači u pitanjima referenduma i volje vlastitih građana', napomenula je.

Pavlović kaže da ih često pitaju 'gdje je ta rodna ideologija' koju su stalno navodili kao glavni argument protiv usvajanja Istanbulske konvencije. 'Evo gdje je rodna ideologija. Hrvatske županije ovih dana raspisuju natječaj za projekt 'Mi možemo jednako' u kojem pozivaju djecu nižih razreda osnovne škole do učenika srednjih škola da šalju crteže, fotografije i video uratke koji podižu savjest o rodnoj ravnopravnosti, spolnim stereotipima i rodnoj diskriminaciji. Izraz rodna diskriminacija proizlazi iz pojma rod koji predstavlja temelj rodne ideologije i koji je pravno definiran u Istanbulskoj konvenciji. Naputak je županijama stigao iz Ureda za udruge Vlade RH koji je osigurao novac', pojašnjavala je.

Pavlović: Djeca u školi pitat će se jesmo li muško ili žensko

Jedno od pitanja na koja bi djeca trebala odgovoriti na natječaju je, kazala je, i 'Što se događa kada se ponašamo kao osobe suprotnog spola'.

'Došli smo do onoga na što smo upozoravali prije dvije godine, a to je da će se djeca u školi pitati jesmo li muško ili žensko. Ovdje je riječ o grubom kršenju načela pedagoške struke tj. o zloupotrebi djece, od sedmogodišnjaka pa nadalje, jer ih se zbunjuje i narušava razvoj njihovog spolnog identiteta i cjelovite osobnosti. I dok rodna ideologija sve više uzima maha u Hrvatskoj, Istanbulska konvencija je, kao i u ostalim zemljama, potpuno neučinkovita u suzbijanju nasilja, a što bi navodno trebala biti njena svrha. Nasilje se u Hrvatskoj ne smanjuje, već povećava, čemu svjedočimo svaki dan', zaključila je Pavlović.

Na pitanje kako će glasati za proračun, Zekanović kaže da, ako postoji osoba koja je glavni protivnik Vlade Andreja Plenkovića, onda je to on. Hrvatski suverenisti nikada, niti u primisli nemaju podržati Vladu Andreja Plenkovića, ovaj proračun ili bilo kojeg ministra, poručio je Zekanović.