BURAN START U SABORNICI

Grbin: Ministrica Žalac sad se skriva iza roditelja, osigurajte njezin odlazak s dužnosti!

20.03.2019 u 09:54

Bionic
Reading

Burno je počela današnja sjednica Hrvatskog sabora. Zastupnik Hrvoje Zekanović (HRAST) obrušio se na sve one koji, kako je rekao, 'ignoriraju zločin pod četničkom kokardom i sve ono što je pobijeno pod crvenom zvijezdom od '45. nadalje'

'Kolega Nenad likuje nad žrtvama koje su se dogodile na Križnom putu. Oči su im pune suze kad treba obilježiti jasenovačke žrtve, a zaboravljaju da je tamo nakon '45. postojao zatvorenički logor i da su oni koji su nosili crvenu zvijezdu ubijali i mučili na tom mjestu. Je li to zato što za njih hrvatske žrtve nemaju jednaku vrijednost kao žrtve Srba, Židova i ostalih? Svaka žrtva je vrijedna i svaki zločinački režim treba osuditi', poručio je Zekanović.

Reagirao je Ranko Ostojić (SDP), zatraživši od predsjednika Sabora da utvrdi povredu Poslovnika, no Gordan Jandroković to nije učinio.

Anka Mrak Taritaš (GLAS) osvrnula se na najavljenu dodjelu počasnog doktorata Milanu Bandiću na Sveučilištu u Zagrebu.

'Ono što rektor Boras radi je ispod svake razine i kritike. Rektore Boras, nemojte raditi cirkus od Sveučilišta u Zagrebu. Je li autonomija sveučilišta pravo da budemo lošiji i beznačajniji? Sveučilište se financira javnim novcem, svih građanki i građana RH', poručila je Mrak Taritaš.

>>>Ugledni ekonomist poručio: Dobije li Bandić počasni doktorat, odričem se svoje zagrebačke diplome

Željko Glasnović (Neovisni za Hrvatsku) progovorio je o 'islamizaciji Europe' i nepostojanju hrvatske vanjske politike na Bliskom istoku.

'Pravimo grešku jer nisu svi muslimani koji se bore za slobodu isti. U Jemenu sad imate 13 milijuna ljudi pod prijetnjom da umru od gladi, a kakav je stav hrvatske Vlade o tome? Sad dolazi Eurosong u Izraelu i idemo tamo iako ubijaju palestinske civile. Nude nam mrvice sa stola, F-16. A svaka čast kolega Zekanoviću, ali morate shvatiti da ultraljevičari nemaju nacionalnog zrna u sebi, oni misle isto što i četnici u Srbiji', kazao je Glasnović.

  • +10
Culej i Glasnović stavili bijele trake / Arhiva Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Peđa Grbin (SDP) upozorio je da dužnosnik koji vozi bez vozačke dozvole svojim ponašanjem pokazuje da mu dostojanstvo građana nije ni najmanje bitno.

'To pokazuje da mu do povjerenja, ali i do odgovornosti za obnašanje svoje dužnosti nije ni najmanje stalo. Naravno, svakome tko sjeda za volan može se dogoditi da sudjeluje u prometnoj nezgodi, ali ne može se baš svakome dogoditi da ne provjeri svoje dokumente, a vozi. Ali nije u slučaju ministrice Žalac problem samo u tome što ne haje za zakon; njena odgovornost je veća od odgovornosti ostalih građana Hrvatske - kada vozi, ali i kada pred svoju kuću parkira Mercedes vrijedan 50.000 eura. Ministrica mora znati da kada pred svojom kućom ima takvo vozilo, ona za to mora dati vrlo uvjerljivo obrazloženje. Ona mora znati da se ne smije skrivati iza svojih roditelja kada se od nje traži objašnjenje, mora znati da ne bi trebala petljati svoje roditelje, nego bi trebala jasno dati do znanja kojim novcem je to vozilo kupljeno i tko je vlasnik. Međutim, ministrica to ne čini, pa to nije više samo pitanje prometne dozvole i nesreće, nego pitanje odgovornosti. Svi smo svjesni da političke odgovornosti ima sve manje, ali u svakoj normalnoj zemlji ovakvo ponašanje ministrice davno bi zaslužilo odlazak, a na vama je da to osigurate', poručio je Grbin kolegama u sabornici.

Branko Bačić (HDZ) rekao je da Grbin napada ministricu Žalac i traži njenu ostavku, 'pri tome navodi da je neprimjerena vožnja vozila bez dozvole, a zaboravlja da je predsjednik SDP-a vozio u pijanom stanju'.