državni tajnik

Jakop će privremeno voditi MORH. Vlada pojasnila zašto je izbor pao na njega

13.11.2023 u 10:42

Bionic
Reading

Zdravko Jakop od subote je privremeno rješenje da bi Ministarstvo obrane moglo i dalje funkcionirati nakon što je zbog prometne nesreće s mjesta ministra razriješen Mario Banožić. U Vladi su nam pojasnili kako je došlo do izbora baš Jakopa

Premijer Andrej Plenković u subotu je razriješio Marija Banožića s mjesta ministra nakon prometne nesreće u kojoj je poginuo 40-godišnji muškarac. Plenković je pritom ovlastio državnog tajnika Zdravka Jakopa 'da obavlja sve poslove kako bi Ministarstvo obrane funkcioniralo na najkvalitetniji mogući način'.

Jakop je tako postao privremeno rješenje, i to temeljem Zakona o sustavu državne uprave, u čijem članku 56. stoji da u slučaju da ministru prestane mandat prije njegova isteka, predsjednik Vlade određuje državnog tajnika koji upravlja Ministarstvom do stupanja na dužnost novog ministra. Jakop, prema zakonu, nije ni zamjenik ministra ni v.d., već samo državni tajnik koji ima privremene ovlasti upravljanja Ministarstvom.

MORH trenutno ima dva državna tajnika - Zdravka Jakopa i Branka Hrga. Izbor je pao na Jakopa jer je on, pojašnjavaju nam u Vladi, prvi državni tajnik, dok je Hrg po rangu drugi državni tajnik. Ulogu je sigurno igralo i to što je Jakop duže na funkciji u MORH-u, još iz mandata prve Plenkovićeve vlade.

Iako je na mjestu državnog tajnika od 2016., Jakop je i ranije bio u sustavu MORH-a kao pomoćnik ministra, a bio je i zamjenik ravnatelja RACVIAC-a, Centra za sigurnosnu suradnju.

  • +2
Zdravko Jakop Izvor: Pixsell / Autor: Davorin Visnjic/PIXSELL

Jakop je uz to brigadni general, i upravo je to za neke sporno. Imenovanje djelatne vojne osobe na čelo MORH-a, mogle su se čuti kritike, nije u skladu sa standardima NATO-a te sugovornici za Večernji list ističu da prema zakonu djelatna vojna osoba ne može biti u političkoj stranci i baviti se politikom, a biti na čelu ministarstva jest politička funkcija.

U Vladi nam kažu da po tom pitanju Jakop nije u problemu. 'Sukladno članku 75. Zakona o službi u Oružanim snagama Republike Hrvatske, državnom tajniku Jakopu miruje služba u Oružanim snagama od trenutka kad je imenovan na javnu dužnost', kažu nam iz Vlade.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'