LEKTORI U ŠTRAJKU

Zbog zabune od 1994. primaju 1.000 kuna manje mjesečno

26.04.2011 u 23:02

Bionic
Reading

Nakon što se uredba o povećanju njihovih koeficijenata u četvrtak nije našla na dnevnom redu Vladine sjednice iako im je ministar Radovan Fuchs to osobno obećao, šezdesetak lektora i viših lektora na zagrebačkom Filozofskom fakultetu od jučer je ponovno u štrajku. U znak solidarnosti, do kraja tjedna priključit će im se, očekuje se, i ostali zaposlenici Fakulteta, javlja Jutarnji list

Do daljnjega su prekinuti nastava, konzultacije i jezične vježbe. Ovo je već četvrti tjedan štrajka, a posljedice bi sada već mogli snositi i sami studenti.

Naime, zbog činjenice da lektori na jezičnim studijima drže između 30 i 90 posto nastave, strahuje se da bi, potraje li ovakva situacija, mnogi od studenata mogli izgubiti godinu, piše Jutarnji list

Potvrdio je to i sam dekan Damir Boras

'Imamo 2.600 studenata za koje bi, ne nađe li se hitno rješenje, u pitanje mogao doći završetak nastavne godine. Ugrožena bi mogla biti i državna matura. Na Fakultetu se 11. lipnja održavaju ispiti iz jezika za studente filoloških studija. Budu li lektori do tada i dalje u štrajku, te ispite neće imati tko održati', rekao je Boras.

Lektori štrajkaju jer im je prije 16 godina u državnoj administraciji netko zabunom dodijelio manji koeficijent od pripadajućeg, zbog čega svaki mjesec primaju oko 1.000 kuna manju plaću.

Najapsurdnije u cijeloj priči jest to što je nadležno ministarstvo još lani priznalo da je lektorima učinjena nepravda.

No novac, a riječ je o 1,3 milijuna kuna na godišnjoj razini, do danas nije sjeo na njihove račune. Razlog je opet administrativne prirode: potrebno je korigirati uredbu o koeficijentima. Taj je posao, pak, u nadležnosti Ministarstva uprave, koje je predložilo nove koeficijente, piše Jutarnji list.

Oni su prošlog četvrtka trebali biti izglasani na sjednici Vlade, no ta je točka u posljednjem trenutku skinuta s dnevnog reda.

Lektori su se jučer pismom obratili i premijerki Jadranki Kosor.

I Ministarstvo znanosti nada se rješenju spora.