zasad nema preminulih

Zbog toplinskog vala do deset posto više poziva Hitnoj u Zagrebu

22.07.2022 u 13:50

Bionic
Reading

Zagrebačka hitna medicinska služba ovih dana zaprima do deset posto više poziva na intervencije zbog novog toplinskog vala iako je grad zbog godišnjih odmora gotovo poluprazan, doznaje se u petak u Nastavnom zavodu za hitnu medicinu Grada Zagreba

Imamo do deset posto više poziva na intervencije u odnosu na druga razdoblja. No često je teško odmah utvrditi je li osobi pozlilo zbog vrućine ili je nešto drugo u pitanju. Uglavnom, ako mladoj zdravoj osobi pozlije, najčešće su sada uzrok visoke temperature, rekao je Hini voditelj smjene Jozo Brkić.

Za sada nema potvrda da je neki slučaj završio u Zagrebu tragično na javnom mjestu zbog vrućine. Hitna intervenira i po kućama i na javnim mjestima. Često osoba uđe u kuću nakon boravka na otvorenom i i tada joj pozlije.

Zagrebačka hitna upravo je primila poziv 32-godišnjeg muškarca kojemu je pozlilo dok je bio u parku s djetetom. "Inače ima problema s tlakom i uzima terapiju, tako da mučninu i opću slabost možemo pripisati toplinskom valu", kaže Brkić.

Iako se očito i mladima događaju ovakve situacije, najčešće probleme imaju umirovljenici s kroničnim bolestima.

"Ako su k tome još neredoviti u uzimanju terapije i ne pridržavaju se savjeta, dolazi do problema", upozorava voditelj smjene zagrebačke Hitne.

Sreća je u nesreći, kaže, što je Zagreb poluprazan zbog godišnjih odmora, pa vozila Hitne dolaze brže do odredišta i intervenciju su brže nego što je to uobičajeno.

Zagreb je danas u "narančastom", a za sutra je izdano i crveno upozorenje DHMZ-a zbog toplinskog vala, i to prvi put ove godine. Brkić stoga ponavlja savjet da se svi koji ne moraju ne izlažu neprilikama, da se drže hlada ili ostanu u stambenom prostoru. Umirovljenici i kroničari ne bi trebali biti vani između 10 i 17 sati.

Oni pak koji moraju raditi na otvorenom, građevinski radnici ili poljoprivrednici, trebali bi nositi laganu, prozračnu odjeću, zaštitu za glavu i koristiti zaštitne kreme.

Problema ima i s pretjerivanjem u rashlađivanju automobila i unutarnjih prostora.

"Osoba rashladi unutrašnjost automobila na 19 stupnjeva, pa izađu na 35 'celzijevaca'. Bez obzira na starost, to je šok za organizam. Treba paziti s tim i u kućama i vozilima da ne bude veća temperaturna razlika od sedam do osam stupnjeva", poručuje Brkić.