ISPLATA KEŠA U TISKU I KONZUMU

Zbog Todorića bi se trebao mijenjati zakon

12.03.2013 u 12:37

Bionic
Reading

Uvođenje usluga podizanja gotovog novca na kioske Tiska i u trgovine Konzuma otvorilo je pitanje sigurnosti djelatnica koje će preuzeti u svoje ruke ulogu bankomata. Građani će moći podići do tri tisuće kuna, a iz Tiska nas uvjeravaju kako djelatnice neće baratati s više gotovine nego inače jer će novac izdavati iz redovitog utrška. No, zbog uvođenja ove usluge, trebalo bi mijenjati Zakon o minimalnim mjerama zaštite u poslovanju s gotovim novcem i vrijednostima

'Realizacija usluge će se osigurati iz redovnog poslovanja, dakle nije povećan iznos gotovine u blagajnama. Konzum i Tisak poštuju sve zakonske propise i interne akte vezane uz sigurnost te ih kontinuirano unapređujemo. Ujedno provodimo sustavne preventivne mjere kao što su ugradnja raznih sustava tehničke zaštite, korištenje usluge tjelesne zaštite i, što je najvažnije, same edukacije zaposlenika na području prevencije rizika u maloprodaji. Provođenjem navedenih mjera također se realizira zaštita kupaca, zaposlenika i prodajnih mjesta', kažu.

O kojim je konkretnim sigurnosnim mjerama riječ, nisu precizirali, no sigurnosne mjere su propisane zakonom, i to Zakon o minimalnim mjerama zaštite u poslovanju s gotovim novcem i vrijednostima. U tom su zakonu navedene tri kategorije novčarskih institucija i za svaku od tih kategorija određene su minimalne mjere zaštite. U prvu kategoriju spadaju: Hrvatska narodna banka, poslovnice FINA-e, banke, štedionice, poštanski uredi Hrvatskih pošta, u drugu mjenjačnice, poslovnice Hrvatske lutrije, kladionice, štedno-kreditne zadruge, automat-klubovi, a u treću bankomati.


Pitanje je sada u koju kategoriju spadaju prodajna mjesta Tiska i Konzuma jer su sve institucije koje barataju gotovim novcem spomenute u Zakonu. Ako je riječ o bankomat-usluzi, pretpostavimo da nove usluge iz koncerna Agrokor spadaju u treću kategoriju – bankomati.

Minimalne mjere zaštite za bankomate su neprekidan nadzor komunikacijske veze bankomata s dojavnim centrom i instalirani alarm otvorenih vrata trezorskog dijela bankomata.

No bankomati su mehanizmi za razliku od djelatnica Konzuma i Tiska koje će vršiti uslugu isplate novca. Alen Ostojić, predsjednik Udruge hrvatskih menadžera sigurnosti, potvrdio nam je kako je nužna izmjena i dopuna tog zakona jer u njemu nema navedene takve kategorije novčarske institucije. Poručuje kako je na redu Inspektorat MUP-a i prijedlog izmjene Zakona od strane tog ministarstva. A odgovor na pitanje hoće li predložiti dopunu navedenog zakona, ni nakon 12 dana nismo dobili.

Ostojić smatra kako veći rizik, iako je riječ o istoj količini keša, postoji. Uvjeren je kako će se stručnjaci za sigurnost koji rade u Agrokoru pobrinuti za adekvatnu zaštitu svojih zaposlenika i imovine koja bi trebala uključivati protuprovalna vrata, skrivenu dojavnu tipku u slučaju pljačke, video nadzor i odličnu edukaciju zaposlenika.