KUM RADMAN NA POTEZU

Zbog Rogošićeva lažiranja biografije HND traži novi natječaj

08.05.2013 u 13:54

Bionic
Reading

Etičnost, lojalnost, kompetentnost – kriteriji su koje je glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman često isticao kao ključne za zaposlenike HRT-a u javnim nastupima. No ono što mediji otkrivaju vezano za karijeru Željka Rogošića, glavnog urednika HTV-a 1, nije na razini standarda koje je sam postavio - upozoravaju u Hrvatskom novinarskom društvu

HND ističe kako je njihov Ogranak na HTV-u ranije upozoravao na činjenicu da su životopisi, a ne programi, ključni za odabir urednika.

Kažu da 'uljepšavanje' podataka otkrivenih u životopisu novog glavnog urednika HTV-a 1 Željka Rogošića (a na koje je javnost kao odgovor dobila tek nemušto objašnjenje) otvaraju pitanje – zadovoljava li Rogošić uvjete natječaja i je li legitimno njegovo imenovanje?

'Na čast mu ne idu i novi detalji iz biografije vezani uz navodno izvještavanje iz okupiranog Kijeva koje kolega Rogošić navodi u životopisu, iako je - kako saznajemo - tamo bio samo snimatelj Davor Šarić', navodi se u priopćenju HND-a koje potpisuje Elizabeta Gojan, predsjednica Ogranka novinarskog društva na HTV-u.

Kaže da im je potpuno jasno zašto je Željko Rogošić, kako sam kaže, 'nejasno' napisao podatke u svom životopisu. Naime HND tvrdi da puna istina ne udovoljava jednom od osnovnih uvjeta natječaja za glavne urednike programa. Urednik bi trebao imati pet godina uredničkog iskustva: 'Zgrožava činjenica koliko je tu podataka koji u potpunosti ne odgovaraju istini. Zgrožava koliko, i kako, svi krše glavne kriterije koje je baš glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman odredio – etičnost, lojalnost i kompetentnost. Nije valjda da oni vrijede za sve, osim za Željka Rogošića?!', ističe se u priopćenju.

'Nažalost, nakon svega postaje upitna i vjerodostojnost cijelog programa koji on vodi i za koji svojim potpisom odgovara, pa Ogranak HND-a na HTV-u mora od glavnog ravnatelja HRT-a Radmana zatražiti trenutačno ponavljanje natječaja za glavnog urednika HTV-a 1', stoji u priopćenju koje potpisuje Elizabeta Gojan.