VIŠE OD 10 POŽARA U DALMACIJI

Zbog požara tri osobe evakuirane, a majka i sin prijavljeni

13.03.2012 u 13:12

Bionic
Reading

Tri su osobe evakuirane iz obiteljske kuće na Klisu u jučerašnjemu velikom šumskom požaru u Gornjoj Rupotini koji je zahvatio 110 hektara mlade borove šume i maslinika, no vatra nije zahvatila nijednu kuću, doznaje se danas u splitsko-dalmatinskoj Policijskoj upravi

Policija će podnijeti kaznene prijave protiv majke (58) i sina (25) koji su nepažljivim paljenjem korova jučer izazvali požar sjeverozapadno od Komiže na otoku Visu, na predjelu Dragodidu. Tom se prilikom vatra otela njihovu nadzoru pa je izgorjelo oko pet hektara suhe trave, makije i borove šume. Požar su ugasili pripadnici DVD-a iz Visa i Komiže.

Na brdu iznad Piska u blizini Omiša jučer popodne izgorjelo oko 20 hektara borove šume i samonikloga raslinja. Požar su gasila i dva kanadera, a ubrzo je lokaliziran. Nakon toga požarište se natapalo da jaka bura koja je jučer ondje puhala ne bi opet aktivirala vatru.

Policija je priopćila da istražuje uzroke svih požara, a jučer ih je na širemu splitskom području buknulo više od deset. Na terenu je bilo više od stotinu vatrogasaca i tridesetak vatrogasnih vozila. Opožareno je oko 110 hektara makije, trave i borove šume, a u tijeku je sanacija terena.

Vatrogasci građanima savjetuju da budu oprezni prilikom paljenja korova.

Iz Državne uprave za zaštitu i spašavanje izvijestili su o dva požara na području Šibensko-kninske županije. Naime, sinoć je zabilježen požar trave i niskog raslinja na nepristupačnom terenu na Svilaju, predio Ružić, koji je danas oko 9 i 15 sati lokaliziran uz pomoć lokalnih vatrogasnih snaga i zračnih traktora. Danas oko 11 i 20 sati zapalila se borova šuma kod Vodica. U gašenju sudjeluju lokalne vatrogasne snage i kanader.