vremenske neprilike

Zbog orkanske bure proglašen crveni meteoalarm za Velebitski kanal, Kvarneru i Sjevernoj Dalmaciji narančasto upozorenje

10.10.2021 u 08:33

Bionic
Reading

Državni hidrometeorološki zavod izdao je do kraja dana crveni alarm za Velebitski kanal zbog vrlo jake i olujne bure s mogućim udarima vjetra od 40 do 80 čvorova, odnosno 75 do 150 kilometara na sat. Narančasti meteoalarm objavljen je za riječku regiju, Kvarner i Kvarnerić te za Sjevernu Dalmaciju, gdje se također očekuje jaka bura

'Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu'upozoravaju iz DHMZ-a.

Što se tiče prognoze za Hrvatsku za danas, meterolozi DHMZ-a najavljuju u većem dijelu zemlje pretežno oblačno, povremeno s kišom, a u višem gorju može biti i susnježice i snijega. Na dijelu srednjeg i na južnom Jadranu prema večeri mogući su izraženiji pljuskovi s grmljavinom, dok će najviše sunčanog vremena biti na sjevernom dijelu. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni i istočni, u gorju i jak. Na Jadranu umjerena i jaka bura, uz obalu sjevernog te na dijelu srednjeg s olujnim, podno Velebita mjestimice i orkanskim udarima, u drugom dijelu dana na jugu u okretanju na umjereno i jako jugo. Najviša dnevna temperatura između 5 i 10, na Jadranu od 13 do 18 °C.

'U nedjelju i ponedjeljak na Jadranu promjenjivo, a na kopnu i pretežno oblačno, te razmjerno svježe, pa i kišovito, na jugu Hrvatske i uz jače pljuskove s grmljavinom. Glavnina kiše past će s nedjelje na ponedjeljak, lokalno vjerojatno i obilna, a u najvišem gorju moguć je i snijeg. Puhat će ponegdje jaka bura, uglavnom podno Velebita s olujnim udarima, u ponedjeljak i orkanskim', stoji pak u prognozi Tomislave Hojsak iz DHMZ-a za HRT.

'U nastavku tjedna na Jadranu pretežno suho i djelomice sunčano, uz umjerenu i jaku buru, u utorak prolazno slabiju. I na kopnu će ponegdje proviriti sunce, ali neće biti posve stabilno. Dnevna temperatura će rasti, no jutra će biti sve hladnija pa raste vjerojatnost za mjestimičan mraz. Ali naravno, za detaljnije i pouzdanije prognoze valja još pričekati', poručuje Hojsak.