USKOK U LUCI RIJEKA

Zbog mita i lažiranja dokumenta uhićeno 17 osoba

07.05.2013 u 16:21

  • +4

Privođenje u Rijeci

Izvor: Cropix / Autor: Tea Cimas / CROPIX

Bionic
Reading

Sedamnaest osoba danas je privedeno na području Zagreba i Rijeke u najnovijoj Uskokovoj akciji pokrenutoj zbog sumnji u korupciju u Carinskoj ispostavi Luka Rijeka, te je tijekom dana pretraženo više desetaka stanova, poslovnih prostora i auta

Kako neslužbeno doznaje Jutarnji list uhićeno je nekliko službenika riječke Carinske ispostave među kojima su Boris O., Katica U. Željko K., a zbog sumnji da su u proteklih pola godina primali mito od trgovaca kako bi im smanjili carinska davanja na uvezenu robu.

Trgovci, a riječ je i o kineskim državljanima Z.Y. i G.X., koji imaju tvrtke na području Zagreba, te jednom trgovcu iz Dubrave, također su privedeni te bi trebali biti ispitani u Uskoku u Rijeci.

No, osim njih uhićeno je i nekoliko djelatnika špediterskih tvrtki zbog sumnji da su o lažirali dokumentaciju o uvezenoj robi te na taj način umanjili njezinu vrijednost.

Među uhićenima je i Matko Sladić, vlasnik ilirijašpeda, jedne od najvećih špediterskih tvrtki.

Prema rezultatima istrage, uvozna davanja su smanjivali u dva koraka.

Najprije su u špediterskoj tvrtki krivotvorili dokumentaciju o uvezenoj robi, i to na dva načina: ili bi u uvoznim deklaracijama jednostavno umanjili količinu uvezene robe, ili bi u deklaraciji znali i izmijeniti sastav pošiljke te bi umjesto neke robe na koju se plaćaju visoka davanja naveli da je u pošiljci neka druga roba, čime bi uvozniku umanjili troškove.

Takve deklaracije bile bi upućene u carinarnicu Luke Rijeka, gdje su radili uhićeni carinici, koji su pak, budući su i sami dobijali mito pazili da takvu lažnu dokumentaciju nitko ne provjerava, te su uz umanjena davanja propustili robu u zemlju.

Uskok sumnja kako je u pola godine na ovakav način državni proračun RH oštećen za oko milijun eura.