PRIČA PREVARENE VARAŽDINKE

Zbog 10.000 kuna kredita za režije ostat će bez kuće

03.05.2012 u 08:33

Bionic
Reading

Da bi mogla platiti režije, Višnja Petrić odlučila je uzeti zajam zbog kojeg joj sada prijeti gubitak stana, i to usprkos tome što je pozajmicu uzela pod dvojbenim okolnostima u vezi kojih je podnijela i kaznenu prijavu još prije dvije godine, zajedno sa 30-ak osoba iz Varaždinske županije, ali i drugih dijelova Hrvatske. No Varaždinka će, po svemu sudeći, prije završiti na ulici nego što se okonča pokrenuta istraga, a o mogućem pravomoćno okončanom postupku da se i ne govori

Dok država lovi moguće prevarante, oni oduzimaju kuću

'Linija branog broja je u kvaru', kratko nam je poručio govorni automat kada smo nazvali broj varaždinskog ureda tvrtke Međunarodne konzultacije Verte. Zbog toga nismo uspjeli čuti drugu stranu, ali je to prije desetak dana pošlo za rukom gospođi Perić.
'Osoba, koja se predstavila kao Igor, nudila mi je posudbu novac za plaćanje kamata, ali sam tražila da bude prisutan i moj odvjetnik. Spreman sam platiti kamatu u visini od dvije tisuće kuna, a 25 tisuća kuna samo ako sud utvrdi da je to u skladu sa zakonom', ispričala nam je Višnja. No kakve koristi od priželjkivanog sudskog pravorijeka, kada joj se stan već nalazi pred dražbom?

'U strahu sam. Noću ne mogu spavati, jer bih zbog nekoliko tisuća kuna mogla ostati bez stana', sa suzama u očima započela je Višnja Petrić svoju životnu priču u Regionalnom tjedniku.

Nakon što je uspjela urediti gradski stan od 50 kvadrata u trošnoj kući koji sve manje redovito otplaćuje Gradu Varaždinu, kako bi mogla platiti režije gospođa Perić odlučila je još 2008. uzeti zajam od 10 tisuća kuna u varaždinskom uredu tvrtke Međunarodne konzultacije Verte.

'U Zagrebu sam prvi i zadnji put vidjela slovenskog državljanina koji je povezan s tim poduzećem. Isplaćeno mi je 10 tisuća kuna. No umjesto dogovorenog ugovora na iznos od 12 tisuća kuna koji su mi pokazali, ispalo je da sam potpisala ugovor na iznos od 37.500 kuna', kaže Perić. Tvrdi da nije jedina koja je na takav način dovedena u zabludu, odnosno prevarena uz zelenaške kamate od čak 25 tisuća kuna.

U PU varaždinskoj potvrdili su da su 2010. primili tridesetak prijava osoba zbog sličnih slučajeva, ali i dodali da istragu s tim u vezi vodi USKOK, što upućuje na zaključak da je varaždinski slučajevi nisu usamljeni.


'Policijski službenici PU varaždinske i dalje, u nadležnosti i po dinamici USKOK-a, provode opsežna kriminalistička istraživanja vezana uz taj slučaj', navedeno je u odgovoru koji je potpisao načelnik Rade Sitar.

Dok tijela progona provode 'opsežna istraživanja' što se to zapravo događalo u varaždinskom i drugim uredima Vertea, varaždinski Općinski sud privodi kraju ovršni postupak koji je nad stanom gospođe Perić pokrenuo slovenski državljanin Marijan Koštomaj iz Celja.

'Prevarantima sam vratila tih 10.000 kuna, i to 8.500 kuna putem više uplatnica koje sam donosila u isti ured, ali su ovjeravane štambiljima raznih tvrtki. Usto, uzeli su mi 1.500 kuna s računa koji su mi zatim blokirali. Budući da sam u međuvremenu ostala bez posla i živim samo od 1.320 kuna naknade Zavoda za zapošljavanje koja stiže na poseban račun otvoren u FINA-i, pokrenuli su ovrhu nad stanom, jedinom nekretninom koju imam. Već je zakazano građevinsko vještačenje radi procjene tržišne vrijednosti, tako da bi prodaju mogla uslijediti uskoro. Ne znam kuda ću bez kuće i sa nezaposlenim sinom. Da nam ne pomažu brat i roditelji, sin i ja ne bismo imali što jesti. Nije mi jasno što još uvijek rade institucije', očajna je Višnja, koja se u teškoj situaciji našla nakon 32 godine radnog staža, jer nakon operacije ruke više nije mogla raditi kao prodavačica pa je završila na burzi, a uskoro bi mogla i na - ulici.