varali mobitelima

Završeno pisanje državne mature, trima maturantima svi ispiti poništeni

28.06.2023 u 13:57

Bionic
Reading

Ispitima iz matematike, više i osnovne razine u srijedu je završeno jedno od najstresnijih razdoblja maturanata - pisanje državne mature koju je ove godine polagalo njih 30.157, a troje pristupnika ulovljeno je u nedopuštenom korištenju mobitela te su im poništeni svi ispiti

"U provedbenom i organizacijskom smislu nije bilo nikakvih poteškoća. Ispiti su u sve škole stigli na vrijeme, učenicima koji su pristupili bili su dostupni za pisanje", kazao je Hini ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Vinko Filipović.

Slijedi povrat ispita i ocjenjivanje, a dio ispita već je ocijenjen. U slijedećim danima bit će ocijenjeni ispiti iz hrvatskog jezika i matematike. "Što se tiče korištenja nedopuštenih predmeta, u tri slučaja zbog uporabe mobitela poništeni su svi ispiti mature koji su pisani, a to se dogodilo na pisanju ispita iz hrvatskog jezika", istaknuo je ravnatelj NCVVO-a.

Nema još informacije o tome je li bilo otkrivanja identiteta ili neprimjerenih sadržaja što uključuje upisivanje prijetnji, vulgarnih znakova, simbola, izraza i sadržaja u ispitu, odnosno ispitnom materijalu, ili onih koji diskriminiraju po rasnoj, vjerskoj, etničkoj, rodnoj, spolnoj ili drugoj osnovi.

No, ukoliko su i na bilo koji način otkrili identitet, učenici, podsjeća Filipović, neće biti kažnjeni poništavanjem ispita već će prema novom pravilniku ocjenjivač ispit vratiti, a službe koje kontroliraju staviti naljepnicu na ime i prezime i ispit dati drugom ocjenjivaču.

Najčešće su se, ističe, otkrivanje identiteta ili neprimjereni sadržaji događali na ispitu iz hrvatskog i matematike, pa ako je toga i bilo u ovom trenutku nemaju tu informaciju jer ti ispiti još nisu ocijenjeni. U slučaju neprimjerenih sadržaja poništit će im se samo ispit koji pišu, a ne svi ispiti kao u slučaju korištenja nedopuštenih predmeta (mobitela, pametnog sata ili drugih prijenosnih elektroničkih, audio i video uređaja).

Novost za ovogodišnje pristupnike državne mature bila je to što ispit iz hrvatskog jezika više nema višu i osnovnu razinu te su svi maturanti prvi put nakon 13 godina pisali jedinstveni ispit. Osim jedinstvenog ispita, druga se promjena se odnosila na pisanje eseja. Polaznici više ne mogu predati prazan papir i položiti ispit, već moraju ostvariti minimalan prag prolaznosti na oba dijela ispita kako bi položili hrvatski.

Filipović je komentirao da su učenici, prema onome što je uspio pročitati u različitim vrstama učeničkog očitovanja na različitim mrežama i portalima, bili za njega iznenađujuće zadovoljni jedinstvenim ispitom.

"Nije bilo žalbi, barem kod onih koji su se javno u tom smislu izjasnili. Isto tako bili su zadovoljni što se tiče eseja", rekao je. Objava rezultata ljetnog roka državne mature bit će 12. srpnja, rok za prigovore je 14. srpanj, a konačna objava rezultata je 19. srpnja.