U 2023. GODINI

Majstorski ispit položilo 383 obrtnika: Ovo su najpopularnija zanimanja

15.06.2023 u 09:25

Bionic
Reading

Na rokovima u veljači i svibnju ove godine 383 nova majstora položila su majstorske ispite koji su jamstvo znanja i kvalitete te najviša razina stručnog znanja. Među novim majstorima najzastupljeniji su elektroinstalateri (48), frizeri (41), autoserviseri (33), vodoinstalateri, instalateri grijanja i klimatizacije (28) i zidari (25)

U brojnim zanimanjima položen majstorski ispit daje pravo na otvaranje obrta, odnosno na samostalno obavljanje djelatnosti i samozapošljavanje. Također, majstorski ispit je jedan od preduvjeta koji omogućuje primanje učenika na praktični dio naukovanja, što je osnova kvalitetnog sustava strukovnog obrazovanja.

U tom kontekstu veoma je važan otvoreni javni poziv Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja za projekt 'Naukovanje za obrtnička zanimanja', za koji se prijave zaprimaju do 6. srpnja 2023. godine.

Javni poziv je namijenjen licenciranim mikro, malim i srednjim poduzećima (isključivo obrti, trgovačka društva, zadruge i ustanove) koja izvode naukovanje za učenike koji se obrazuju za zanimanja u sustavu vezanih obrta, a kako bi im se nadoknadili troškovi isplaćenih nagrada za učenike koji se obrazuju u zanimanjima u sustavu vezanih obrta, kako bi njihovi mentori dobili naknadu za utrošak radnih sata utrošenih na poučavanje te kako bi im se nadoknadio trošak uložene opreme, strojeva, inventara i materijala za prethodnu školsku godinu.

'Majstori su traženiji i plaćeniji nego ikada, a ključno je nastaviti osvještavati mlade te roditelje i djecu, počevši od vrtićke dobi, o prednostima koje nose praktične vještine i odabir obrtničkog zanimanja za svoj životni put. Možda najviše u prilog navedenom govori podatak HZZ-a za travanj ove godine, bilo je 159 nezaposlenih majstora naspram više od 18 tisuća osoba s nekim stupnjem višeg ili visokog obrazovanja. Obrtničko zanimanje je zahtjevno, ali i višestruko isplativo, u vidu primanja i naknade za uloženi trud i rad te slobode da sami organiziramo vlastiti posao, a time i život', naglašava predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dalibor Kratohvil, i sam obrtnik.

Interes za strukovne škole je svake godine u rastu, podaci su za prošlu školsku godinu pozitivniji nego do sada, na razini Hrvatske je nešto više od 88 posto upisnih mjesta u obrtničkim zanimanjima bilo popunjeno već na prvom (ljetnom) upisnom roku.

Neki od najtraženijih smjerova su bili instalater grijanja i klimatizacije te automehatroničar, u kojima je popunjenost planiranih upisnih mjesta bila blizu 100 posto. Kao i uvijek, popularni su frizeri, kozmetičari i fotografi, a prošle godine je zabilježen i porast interesa za zanimanja u području građevine koja su godinama na popisima deficitarnih zanimanja.