POGINULI VOJNICI

Završeno njemačko groblje u Sisku

05.08.2013 u 13:47

Bionic
Reading

Postavljanjem metalne 'knjige' s imenima 641 njemačkog vojnika poginulih tijekom Drugog svjetskog rata na širem sisačkom području, nakon pet je godina zavšen projekt uređenja Njemačkog groblja u sastavu sisačkog Gradskog groblja Viktorovac

Tako je Sisak, nakon Zagreba, Splita i Pule, postao jedan od rijetkih naših gradova s uređenim njemačkim grobljem.

Već je ranije izgrađena kosturnica, a lani je uz nju postavljeno šest kamenih križeva i podest, na koji je sada montiran i metalni imenik. Akciju je u suradnji sa sisačkim Gradskim grobljima, vodio i financirao Nacionalni savez za skrb o njemačkim ratnim grobljima (Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge). Najveću zaslugu za njegovo uređenje ima Berlinčanka Karin Rütter, čiji je otac, bivši poručnik njemačke vojske Günter Amelung pokopan na tom groblju u ožujku 1944. godine.

Na području Hrvatske je, prema preciznim podacima iz njemačkih arhiva, u Drugom svjetskom ratu poginulo i pokopano 20.116 njemačkih vojnika. Njemački savez nastoji posmrtne ostatke iz pojedinačnih, prebaciti u skupne grobnice, kao što je učinjeno i u Sisku, kako bi sva imena poginulih ostala zabilježena na jednom mjestu.