ODLUKA NAKNADNO

Završen žalbeni postupak u predmetu 'Medački džep'

19.11.2009 u 17:35

Bionic
Reading

Na Vrhovnome sudu završio je žalbeni postupak u predmetu "Medački džep" u kojem je nepravomoćnom presudom na sedam godina zatvora zbog ratnog zločina osuđen general Mirko Norac, a oslobođen general Rahim Ademi.

Iako je bila najavljena petodnevna sjednica, sudsko vijeće pod predsjedanjem sutkinje Lidije Grubić-Radaković postupak je završilo u tri dana, a sada mu je preostalo da "iza zatvorenih vrata" odluči o žalbama obrane Norca, koja traži oslobađajuću presudu, i državnog odvjetništva, koje za njega traži veću kaznu te osudu Ademija.

Na žalbenoj sjednici svaka je strana iznijela svoje argumente, a sudac izvjestitelj Zdenko Konjić upoznao je sudsko vijeće s prvostupanjskim postupkom i najvažnijim iskazima svjedoka te obrani dvojice generala optuženih po zapovjednoj odgovornosti za ratne zločine nad srpskim civilima i ratnim zarobljenicima.

Norac je presudom zagrebačkoga Županijskog suda iz svibnja prošle godine proglašen krivim te je osuđen po dvjema točkama optužnice na po pet godina zatvora, to jest na jedinstvenu zatvorsku kaznu od sedam godina. Ademi je, pak, oslobođen jer je, po ocjeni suda, imao suženu ovlast "zbog paralelne linije zapovijedanja" koju je u ime načelnika Glavnog stožera Janka Bobetka vodio admiral Davorin Domazet Lošo.

Po zakonu koji je vrijedio 1993., kazna je mogla iznositi najmanje pet, a najviše 20 godina zatvora.

Norca je na Vrhovnome sudu zastupao samo pulski odvjetnik Vlatko Nuić jer je prošlog tjedna otkazao punomoć svojemu drugom dugogodišnjem branitelju Željku Olujiću.

Norac već služi 12-godišnju zatvorsku kaznu zbog ratnih zločina počinjenih na gospićkom području 1991. Ako mu Vrhovni sud potvrdi presudu u slučaju "Medački džep", može tražiti da mu se odredi jedinstvena zatvorska kazna za ta dva slučaja. Sud se u tom slučaju, po Kaznenom zakonu, mora držati pravila da jedinstvena zatvorska kazna mora biti veća od svake pojedinačne utvrđene kazne, ali ne smije dosegnuti njihov zbroj. U Norčevu slučaju to znači da bi mu kazna morala biti veća od 12 godina, na koliko je osuđen za zločine na gospićkom području, ali manja od 19 godina, koliki je zbroj dviju kazni.