NIZ ZAHTJEVNIH SLUČAJEVA

Smirena i hladnokrvna: Tko je Višnja Strinić, sutkinja koja je presudila Zavadlavu

23.02.2021 u 15:53

Bionic
Reading

Sutkinja Višnja Strinić, koja je trostrukom ubojici Filipu Zavadlavu danas izrekla kaznu od 40 godina zatvora, u svom dvogodišnjem mandatu na Županijskom sudu u Splitu uhvatila se u koštac s mnoštvom zahtjevnih slučajeva. Prethodno je deset godina radila na splitskom Općinskom sudu

U srpnju 2020., prije nego je preuzela slučaj Zavadlav, ova smirena i hladnokrvna sutkinja, kakav je glas prati, izrekla je jedinstvenu kaznu od 16 godina zatvora Liridonu Berishi iz Stobreča, koji je s 14 hitaca iz kalašnjikova ubio bivšeg vojnika Antu Prnjaka, podsjeća Slobodna Dalmacija. Godinu ranije nepravomoćno je na godinu i devet mjeseci osudila bivšeg sudionika reality showa 'Big Brother' Antu Biuka iz Ogorja zbog razbojstva nad susjedom, a na njezinu je optuženičku klupu sjela i Antonija Božina, bivša sutkinja Općinskog suda u Benkovcu, koju USKOK tereti za primanje i davanje mita te zlouporabu položaja i ovlasti.

Ivan Giljanović zvani Giljo, kojemu je Višnja Strinić izrekla nepravomoćnu petogodišnju zatvorsku kaznu zbog pokušaja ubojstva s neizravnom namjerom Marka Bekavca, vikao je na sutkinju.

>>> Dobio pet godina robije, a pa podivljao u splitskoj sudnici

'Sudili ste me po imenu i prezimenu, niste vjerodostojna sutkinja. Dali ste mi pet godina, to će vam pasti. Robija me ne boli, dajte mi još deset, ja sam na robiji kao kući. Koliko su ti platili? Ima Boga, on će mi suditi, a i tebi!' vikao je Giljanović.

Najmlađa od pet sutkinja Kaznenog odjela Županijskog suda u Splitu sudit će i na trećem suđenju Slađani Novoselnik, 'fatalnoj ujni' s Hvara, kojoj je Vrhovni sud ukinuo oslobađajuću presudu za navodno poticanje maloljetnog nećaka na ubojstvo njezina supruga i naložio novo suđenje.

Doktorirala na eutanaziji

Višnja Strinić prva je sutkinja s titulom doktorice znanosti na splitskom Županijskom sudu. Doktorirala je na temu eutanazije i o tome je govorila za Slobodnu Dalmaciju.

'Pri odabiru teme prvo što mi je palo na pamet je čovjekovo pravo na život. Postavlja se pitanje u kakvim uvjetima umiremo, postoji li pravo na smrt. Smatram da bi svakom čovjeku trebalo omogućiti pravo na dostojanstvenu smrt. Stava sam da bi trebalo poboljšati palijativnu skrb i otvarati hospicije, no kod nas to nije popularno, nego je popularno otvarati trgovačke centre. U svakom slučaju, ta se skrb treba dignuti na višu razinu i tek ako bi zakazala palijativna skrb, onda bi trebalo posegnuti za eutanazijom, ali opet pod uvjetom da je strogo kontroliraju pravosudna i medicinska tijela kako bi bila isključena mogućnost pogreške ili nekakve zlouporabe, ili da se takva mogućnost svede na minimum', rekla je tada Strinić.

  • +3
Filip Zavadlav proglašen krivim Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

'U svijetu su sve četiri monoteističke religije žestoko protiv eutanazije jer po religijskim uvjerenjima Bog je onaj koji je dao život, on je gospodar života i s tog je aspekta eutanazija neprihvatljiva. Ja jesam zagovornica prava na život i ono bi trebalo biti najviša vrednota, ali smatram da bi terminalnim bolesnicima, umirućima koji trpe teške bolove, kojima više ni medicina ni znanost ne mogu pomoći u smislu da im se olakšaju bolovi, trebalo pomoći na taj način, poštedjeti ih patnji i dopustiti pasivnu eutanaziju', kazala je Višnja Strinić.

Mešin: Korektna kolegica

Dinko Mešin, sudac Kaznenog odjela splitskog Županijskog suda, ujedno glasnogovornik istog suda, poznat po tome što je presudio deset godina zatvora bivšoj HAC-ovki za vožnju u pijanom stanju, čime je prouzrokovala smrt 19-godišnje studentice, što je najveća izrečena sankcija za kazneno djelo izazivanja smrti u prometu u Hrvatskoj, za kolegicu Višnju Strinić ima samo riječi hvale.

Poznaju se još od studentskih dana na Pravnom fakultetu, na kojem su bili na istoj godini, nakon čega ih je posao opet povezao, prvo na Općinskom, potom i na Županijskom sudu. 'Prava je profesionalka u svom poslu i korektna sutkinja, ugodno je s njome raditi, nikad nema problema', rekao je Mešin za Slobodnu Dalmaciju.