bivši ministar

Zastupnici: Kuščević se povukao iz Odbora zbog javnosti i moguće štete za HDZ

02.10.2019 u 11:41

Bionic
Reading

Predstavnici vladajućih i oporbenih klubova zastupnika u Saboru ocijenili su u srijedu da je bivši ministar uprave, a sada zastupnik HDZ-a Lovro Kuščević, kojeg istražuje DORH, odustao od imenovanja u članstvo Odbora za zakonodavstvo zbog pritiska javnosti, ali i moguće političke štete za HDZ

"Mislim da je HDZ podcijenio reakcije javnosti. Očekivali su da će to proći kao svako drugo imenovanje u odbor i da se to smatra tehničkim pitanjem, međutim to je očito političko pitanje i HDZ je ocijenio da bi mu inzistiranje na tom prijedlogu, a posebno prijetnje opoziciji o smjeni svih njihovih članova odbora, nanijelo veliku političku štetu. Zbog toga su povukli ručnu", smatra predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk.

Kaže da u ovom trenutku nema dovoljno informacija jesu li koalicijski partneri HDZ-a bili presudni za donošenje takve odluke, no vjeruje da je i kod partnera nastupilo određeno olakšanje.

Predsjednik Bandićeva kluba zastupnika Kažimir Varda pretpostavlja da se Kuščević sam povukao. Radi se, ocijenio je, o pritisku javnosti i saborskih zastupnika, bez obzira na presumpciju nevinosti koja je u politici diskutabilna, jer to mora biti osobna odluka čovjeka na kojeg se to odnosi. "Ja bih se sam povukao u tom slučaju", poručuje Varda.

U njegovu bi klubu zastupnika, dodaje, svi glasovali po savjesti, dok bi on osobno glasovao za imenovanje Kuščevića jer je to rutinski postupak i svaka stranka ima pravo na određeni broj ljudi po odborima.

I HNS-ovac Milorad Batinić ističe da njegova stranka nije radila pritisak protiv izbora Kuščevića u Odbor za zakonodavstvo. Autonomna je stvar svakog kluba kojeg će predstavnika kandidirati u radno tijelo, pojasnio je.

"Što se nas tiče, mi ne bismo u taj odbor kandidirali osobu koja je u određenim procesima. Međutim, poštujemo odluke klubova, neovisno je li riječ o vladajućima ili oporbenima", kaže Batinić.