SLUČAJ PRELIJEPE HUME

Zašto žene političara podupiru nevjerne muževe?

04.08.2013 u 09:43

Bionic
Reading

Nakon što je bivši kongresmen i kandidat za gradonačelnika New Yorka Anthony Weiner po drugi puta u dvije godine otkriven kao virtualni predator koji je na Twiteru opsjedao žene erotskim porukama i slao im fotke svojih intimnih dijelova tijela, njegova supruga Huma Abedin na nedavnoj je presici javno stala uz njega

Dok jedni odluku vrsne profesionalke, istaknute članice kabineta bivše državne tajnice Hillary Clinton doživljavaju kao njezino pravo na izbor, drugi to smatraju poniženjem i tipičnom ulogom žene-otirača u američkom političkom teatru.

'Trebalo je mnogo truda i mnogo terapija da oprostim Anthonyju. Izbor nije bio jednostavan, ali na kraju sam odlučila zbog sebe i zbog našega sina ostati u braku. Znam da je počinio strašne greške o kojima smo dugo raspravljali prije njegove odluke da se uključi u izbornu trku, ali poslije svega želim reći da ga volim, da mu opraštam, da ga podupirem u njegovim odlukama i da krećemo dalje', izjavila je vidno nervozna Huma Abedin, bivša članica kabineta državne tajnice Hillary Clinton. Bilo je to na presici zadnjih dana srpnja na kojoj se njezin suprug Anthony Weiner, bivši kongresmen i demokratski kandidat broj jedan za gradonačelnika New Yorka morao ispričati glasačima i javno pokajati jer se seksualno nametao drugim ženama putem interneta

Događalo se to nakon otkrića da se Weiner online dopisuje s mladim damama pod znakovitim pseudonimom Carlos Danger (Karlo Opasni), izmjenjujući vruće poruke i šaljući im fotografije svojih genitalija. Štoviše, 23-godišnja politička aktivistica Sydney Leathers u jednom je TV razgovoru iznijela škakljive detalje o njihovoj prošlogodišnjoj cyberspace aferi, Weiner joj je navodno čak obećao kupiti kuću, iako među njima, da se razumijemo, nije bilo ničega opipljivog, a ona, sada razočarana, ispričava se supruzi 'svadljivog, uvijek napaljenog sredovječnog čovjeka' koji je, po njezinim riječima, jedno govorio njoj, drugo ženi, a treće glasačima

'Carlos Danger

Krimen i ne bi bio vrijedan tolike pozornosti – jedan seksi skandal manje ili više očekivan u američkim izbornim predigrama - da nije riječ o istoj priči zbog koje je Antony Weiner već 2011. izletio iz Kongresa. U vrijeme dok mu je supruga Huma Abedin sjedila kod kuće s trbuhom do zuba, virtualni zavodnik Weiner je hvatao ženske preko Twittera. Kada je to dospjelo u javnost, sve je zanijekao i – kako se sada otkriva - unajmio privatnu istražiteljsku tvrtku T&M Protection Resources da 'istraži' tko je hakirao njegov Twitter. Iako je dobro znao da ništa ne mogu pronaći, u to je utukao 43.100 dolara doniranog novca namijenjenog za troškove njegova reizbora u Kongres. Pritisnut objavom njegovih 'napaljenih' fotografija, Weiner je morao sve priznati, skromno izjavljujući kako nije riječ o desecima žena, nego samo o šest ili deset, nije točno brojao.

A i svoj zavodnički recidiv sada pravda problemima u braku koje je proživljavao nakon prve serije virtualnih avantura.

Humi Abedin ovih dana nije lako. Poput njezine šefice Hillary Clinton koja je morala svašta proživjeti zbog Clintonove nevjere u aferi Levinsky, i ona, po drugi puta u dvije godine, na vlastitoj koži osjeća što znači kada se američka javnost dohvati nevjernog političara, pa makar preljub ostao samo u cyberskim sferama. Jer u igri su uvijek principijelna pitanja: kako vjerovati političaru koji vara ženu, švrlja okolo i laže?

Clintonu nisu zamjerili što ga je Monica Levinski razveselila nekog usputnog popodneva na radnom mjestu, nego zato što je o tome kao predsjednik lagao narodu. Antonyju Weineru narod je prvi puta oprostio raskalašenost na Twitteru, iako je ovaj morao dati ostavku, ali sada će mu teško oprostiti gaženje obećanja i ponovno laganje.

Prije dvije godine Huma Abedin je ostavila supruga samog da se javno pospe pepelom i obeća potražiti psihijatrijsku pomoć, no ovoga je srpnja vjerno stajala uz njega dok je on usrdno molio za 'drugu šansu'. Žena mu je oprostila, ali ne i javnost. Nadasve nakon saznanja da se priča sa Sydney Leathers i drugima vrtjela u isto vrijeme kada se pojavio u idiličnom obiteljskom krugu na naslovnici Peoplea, izjavljujući da je skandal iz 2011. 'davno zaboravljena prošlost'. Dok je u magazinu tvrdio kako je postao druga osoba, kao opasni Carlo Danger vršljao je po Twitteru.

'Weiner nije dorastao ulozi gradonačelnika najvećeg američkog grada. Njemu nedostaje dignitet i disciplina i mora shvatiti da u gradskoj vijećnici nema mjesta njegovim demonima', piše njujorški dnevnik Daily News.


Dok javnost pokapa 'ambicioznog i pametnog, ali neodgovornog i lažljivog političara', prijatelja holivudskih zvijezda kao što je Ben Affleck, njegovu suprugu uzdižu u zvijezde, ali i pitaju što joj sve to treba? Jer Huma Abedin nije domaćica bez vlastite karijere posvećena mnogobrojnoj obitelji i muževoj karijeri, kao mnoge žene američkih političara, nego uspješna 36-godišnja profesionalka koja se u političkim krugovima kreće još od 1996.

Više od jednog desetljeća bila je desna ruka Hillary Clinton, jedna od glavnih organizatorica u njezinoj predsjedničkoj kampanji 2008. te kasnije zamjenica načelnika Stožera državne tajnice i kućna prijateljica Clintonovih.

'Ima energiju 20-godišnje djevojke, samopouzdanje 30-godišnjakinje, iskustvo 40-godišnjakinje i šarm 50-godišnje žene', opisala ju je Hillary 2007. u Vogueu, a Bill Clinton je na njezinu vjenčanju 2010. izjavio: 'Imam samo jednu kćer, a kada bih poželio drugu, bila bi to zasigurno Huma.'

'Nisam mu lako oprostila'


Njezino vjenčanje s Weinerom izazvalo je posebnu pozornost jer je mladenka bila muslimanka, a mladoženja Židov. Rođena je u SAD-u kao dijete sveučilišnih profesora, dobar dio djetinjstva provela je u Saudijskoj Arabiji, diplomirala politologiju na Sveučilištu George Washington, govori arapski i urdu, a 2010. magazin Time uvrstio ju je među '40 mlađih od 40', na listu 'nove generacije lidera' i 'zvijezda američke politike u usponu'.

Hvaleći njezine organizacijske sposobnosti, opisivali su je kao jedinu osobu koja može natjerati željeznicu da svi vlakovi dođu na vrijeme, pa je s tom kvalitetom očito računao i suprug kada ju je uključio u svoj predizborni stožer.

Je li njezina potpora mužu znak bezgranične ljubavi ili bezgranične ambicije? Je li riječ o tradicionalnom odgoju oca Indijca i majke Pakistanke u kojem je brak svetinja pod svaku cijenu ili o zajedničkom interesu u kojem je prestižno mjesto gradonačelnika New Yorka pomno planirani projekt supružnika, važniji od privatnih razočaranja i poniženja?

Ali gdje je granica tolerancije, ambicije i žrtvovanja, a da se ne gazi vlastito dostojanstvo?

Čim je saznala za Weinerov ponovni skandal, bivša supruga guvernera Južne Karoline Jenny Sanford odmah joj je ponudila pomoć i savjet. Bogata nasljednica i bankarica, Sanfordova je financirala i organizirala muževu kampanju, te je tim teže primila saznanje da joj muž svako malo bježi ljubavnici u Argentinu, zbog čega je odmah zatražila razvod.

Koja je to žena zaludjela Huminog muža?


Za razliku od Jenny Sanford, mnoge žene političara u njezinoj situaciji ipak krotko pristaju na šutnju. Silda Wall Spitzer stajala je pitomo s troje djece iza supruga, guvernera države New York Eliota Spitzera, dok je ovaj suznih očiju prije dvije godine davao ostavku zbog otkrića da je trošio desetke tisuća dolara po lokalnim bordelima.

I Holister Knowlton, dugogodišnja supruga generala Davida Petraeusa, zažmirila je na nedavni skandal zbog ljubavne afere s suautoricom generalove biografije Paulom
Broadwell. Afera je dobro potresla američku vojsku, ali ne i Petraeusovu suprugu. Što reći za uglednu novinarku i vrlo bogatu Anne Sinclair, koja je dvije godine šutke spašavala supruga, bivšeg predsjednika MMF-a Dominiquea Straus-Kahna, dok joj na kraju nisu dozlogrdila stalna otkrića novih muževih seks-afera. Kao i supruzi Silvija Berlusconija.

A Huma? 'Žrtva je onoliko koliko to sama želi biti', zaključuje CNN-ova novinarka Katia Hetter, ali odvjetnica Lisa Bloom pita: 'Zašto bismo mi to blagoslivljali samo zato što je riječ o njezinu 'izboru'? Javna osoba koja vara ženu, a onda je kukavički dovodi pred javnost da ga vadi iz gliba ne vrijeđa samo suprugu i vlastiti brak, nego daje šamar svim ženama biračkog tijela.'

Pred koji dan Weinera je napustio šef izborne kampanje Danny Kedem, a bivši Obamin savjetnik David Axelrod izjavljuje na NBC-ju da je njegova kampanja za njujorškog gradonačelnika 'gubitak novca i vremena'. No Weiner zasad ne odustaje, a njegov se izborni stožer nada da će istup besprijekorne Hume ublažiti pad od prestižnih 52 na 30 posto popularnosti u javnim ispitivanjima.

Dok odvjetnica Lisa Bloom govori o javnom poniženju Hume Abedin i tipičnoj ulozi žene-otirača u američkom političkom teatru, profesorica sociologije na Sveučilištu Washington Pepper Schwartz kaže:
'Ne znam zašto je pristala na tu ulogu, ali sam uvjerena da ona to ne zaslužuje, kao što Anthony Weiner ne zaslužuje Humu Abedin.'