OTIŠLO VIŠE OD 30 LJUDI

Zašto svi napuštaju Milanku Opačić?

10.07.2013 u 16:32

Bionic
Reading

Ministarstvo socijalne politike i mladih, potpredsjednice Vlade Milanke Opačić, u godinu i pol dana napustio je zamjenik, glavna pomoćnica, savjetnik i još 30 ljudi. Prema pisanju tjednika Globus, otišli su jer više nisu mogli podnijeti kaos

Suradnici Milanke Opačić tražili su premještaj ili su se vratili na stare poslove. Ostali su joj samo bivša savjetnica Jadranke Kosor i čovjek s liste Ivića Pašalića piše Globus. Samo potkraj lipnja, u nekoliko dana napustilo ju je dvoje najviše rangiranih državnih službenika, doministar Darko Ledinski i pomoćnica Jasna Ćurković Kelava.

Prema podacima koje je Kabinet ministrice Opačić dao Globusu, u godinu i pol iz ministarstva je otišlo 30-tak ljudi. Neki bivši zaposlenici tvrde da je ta brojka i veća. Opačić je, prema podacima Globusa, u Ministarstvo dovela 46 novih ljudi koji su trebali zamijeniti kadrove koje Milanka Opačić, iz još nepoznatih razloga, nije htjela zadržati u Ministarstvu. 'Od tih 46 samo je troje ostalo. Svi su se ili vratili na ranija radna mjesta ili javljali na natječaje u drugim ministarstvima i državnim tijelima', govori jedan od izvora.

Ministarstvo je napustio i savjetnik ministrice Žarko Vukobrat na čijem je dolasku Opačić inzistirala. No, prije nekoliko mjeseci Vukobrat je otišao u karlovački HZZO. U mailu poslanom kolegama iz Ministarstva oprostio se porukom: 'Bilo mi je lijepo surađivati s Vama i nadam se, ma što nadam se, znam, da je i Vama sa mnom. Ha-ha-ha. Sretno svima... do nekog drugog... cirkusa...

Upravna inspekcija nedavno je ministrici dostavila zapisnik o inspekcijskom nadzoru koji je u travnju obavljen u njezinu Ministarstvu. Prema informacijama sindikata, inspektori su tijekom nadzora utvrdili niz nepravilnosti i dali mjere kako ih Opačić može riješiti.

No u Ministarstvu tvrde da nema nikakvih nezakonitosti. To je drugi put u proteklih osam mjeseci da se inspekcija bavi Ministarstvom socijalne politike i mladih. Prvi puta u siječnju utvrdili su da ministrica donosi nezakonita rješenja o statusu tamošnjih državnih službenika. I tada je Upravna inspekcija upozorila ministricu da ne krši Zakon o državnim službenicima.

Posljednji nalaz inspekcije zapravo je kulminacija birokratskog kaosa koji tim ministarstvom vlada posljednjih šest mjeseci, a prema riječima nekih zaposlenika - od samog osnivanja Ministarstva u prosincu 2011. godine.