U ZEMLJI NEZAPOSLENIH

Zašto su Zadrani nezainteresirani za zapošljavanje u EU?

27.01.2014 u 11:29

Bionic
Reading

Jedno posve obično predavanje u Gradskoj knjižnici Zadar postalo je nacionalna vijest jer se na njega odazvala samo jedna osoba

Zbog čega Zadrani u petak nisu pohrlili poslušati 'Kako do posla u EU' o čemu je govorila Zadranka dr. Nora Straehle, ekonomistica s radnim iskustvom iz Belgije i Njemačke, nitko ne zna odgovor. Jesu li Zadrani zasićeni uniformiranim vijestima o Europskoj uniji pa im je ovako značajno predavanje promaknulo, jesu li zadovoljni životom u Hrvatskoj ili je zakazala promocija događaja, nije toliko ni važno. U zemlji u kojoj je nezaposlenost gorući problem dogodilo se čudo. Samo jedna je osoba saznala odgovore na pitanja koja su to tražena zanimanja i potrebne kvalifikacije, kako se oglasiti na burzi rada, kako se predstaviti poslodavcu, što sve uključuje preseljenje i na koji način ispravno napisati molbu za zapošljavanje.

Gradska knjižnica sa sebe skida odgovornost jer su, kažu, nedavno imali slično predavanje na kojemu je tema bilo zapošljavanje u Kanadi, a dvorana je bila puna. Uz to iz knjižnice redovito šalju tjedni program događanja svim lokalnim medijima te uredno održavaju svoje internetski stranice pa je mala vjerojatnost da je dobro uigrani tim ove ustanove zakazao.

'Petak poslijepodne, kada je predavanje održano, uvijek je za zadarske prilike veliki rizik jer započinje vikend', rekao je za portal 057info Mladen Masar koji je u zadarskoj knjižnici zadužen za program i organizaciju javnih događanja.

Podsjetimo, mediji su prije desetak dana objavili informaciju kako je Njemačka putem hrvatskog HZZ-a raspisala natječaj za 42 frizera ili frizerke, no javilo se samo troje kandidata iz cijele Hrvatske. Riječ je o projektu 'Klinck' unutar EURES-a, gdje veliki njemački lanac frizerskih salona Friseur Klinck hrvatskim građanima nudi mogućnosti dualnog obrazovanja odnosno naukovanja.

Ponuda je takva da se u trajanju od tri godine nudi osposobljavanje za zanat frizera, uz praksu u spomenutom lancu salona, po principu dva dana školovanja, a dva prakse. Mjesta radnje i obuke su razni gradovi u sjevernoj i istočnoj Njemačkoj, praktični dio obrazovanja odvija se u tvrtkama, a teorijski dio u strukovnoj školi. Vježbenička plaća isplaćuje se od strane tvrtke uz dodatnu darovnicu od strane programa, sve zajedno 818 eura mjesečno, izvijestio je Novi list

U ovom trenutku prema podacima Zavoda za zapošljavanje Hrvatska broji 377.051 nezaposlenih.