KRENULO ISUŠIVANJE MOČVARE

Zašto je Šuker uvjeren u nemoć Sabora i premoć Fife?

06.03.2015 u 15:30

Bionic
Reading

Izmjene Zakona o sportu, koje je predložila udruga Naš Hajduk, smatraju se početkom stvarnog isušivanja nogometne močvare, a dobile su potporu većine saborskih zastupnika i službeno su upućene u proceduru. Idućeg petka glasovat će se o njihovom uvrštavanju u dnevni red po hitnom postupku, što znači da je predviđeno samo jedno čitanje i cijeli bi posao mogao biti dovršen do kraja ožujka

Ključna podrška stigla je od klubova zastupnika SDP-a i HNS-a koji su u petak ujutro uz sitne izmjene prihvatili prijedlog kao svoj i time dali do znanja da ne bi trebalo biti problema oko njegovog uvrštavanja u proceduru i konačnog usvajanja. No osim vladajućih, inicijativu su nakon akcije Srđana Gjurkovića (HNS) podržali brojni drugi zastupnici - od Jadranke Kosor i Slavka Linića, preko Ivana Grubišića i Mirele Holy, do Damira Kajina, Branka Vukšića, Josipa Kregara, Nensi Tireli (Laburisti)...

Tu je i HDZ-ov zastupnik iz dijaspore Ilija Filipović, ali i Furio Radin te većina predstavnika nacionalnih manjina.

Srđan Gjurković, zastupnik koji je s terena praktički progurao cijelu stvar do Sabora, vrlo je zadovoljan. Već je bio prikupio tridesetak potpisa za hitnu proceduru, ali jasno je da predložene izmjene zakona imaju veću težinu ako ih podrže i klubovi zastupnika.

'Parlamentarna demokracija pokazala je svoje novo lice, koje i inače formalno postoji u saborskom poslovniku, ali ovaj put dobilo je iznimnu potporu - ne samo dva zastupnička kluba, nego i niza pojedinaca iz svih klubova. Pokazuje to da se radi o promjenama na dobrobit sporta - o većoj transparentnosti, boljoj organizaciji, pravednijem sustavu...', kazao je Gjurković za tportal.

Čuo je za primjedbe koje dolaze od vrhuške HNS-a, ali nije se previše uzbudio. 'Mi zastupnici u Saboru izabrani smo od građana, radimo u skladu s Ustavom u samostalnoj i neovisnoj Republici Hrvatskoj, i to na dobrobit građana', kaže on.

Izmjenama Zakona o sportu precizno bi se regulirao način izbora svih tijela u savezima u kojima je u najvišem rangu natjecanja većina klubova profesionalnog karaktera, i to na način da upravo oni dobiju zagarantirani broj mjesta te time i ravnopravnost. Klubovi koji funkcioniraju kao udruge izjednačili bi se sa sportskim dioničkim društvima, uvela bi se obveza objavljivanja detaljnih financijskih izvještaja, a funkcionarima osuđenim zbog nereda na sportskim terenima zabranilo bi se djelovanje u sportu, jednako kao što se navijačima brani dolazak na utakmice.

Premda su predsjednik i izvršni predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Davor Šuker i Damir Vrbanović već najavili da će zbog ovog poteza prijaviti hrvatsku vlast Fifi i Uefi, smatrajući da izmjene zakona predstavljaju uplitanje politike u sport, rezultat bi mogao biti drugačiji od onoga koji su očekivali. Naime portal nogometplus.net otkrio je da je vrlo slična situacija zabilježena 2011. u Portugalu, u kojem je vlada zatražila od nogometnog saveza da izmijeni statut jer regionalne vlasti imaju prevelik utjecaj. Jednako kao u Hrvatskoj, u kojoj županije biraju doslovno 100 posto članova Skupštine HNS-a.

No umjesto da Fifa reagira na prijavu onako kako je to očekivao portugalski nogometni savez, ova organizacija je naložila da se on prilagodi traženjima vlasti jer takav sastav skupštine ionako nije u skladu s Fifinim pravilima. Krovna nogometna organizacija zaprijetila je da će u suprotnom izbaciti portugalsku reprezentaciju i klubove iz svih natjecanja, piše nogometplus.net.