U Hrvatskoj 19 novih slučajeva

Amerika odustaje od lijeka za kojeg se mislilo da pomaže kod korone: Ne donosi nikakvu korist pacijentima, štoviše, može čak i naštetiti

20.06.2020 u 10:04

Bionic
Reading

U posljednja 24 sata zabilježeno je 19 novih slučajeva, javlja Nacionalni stožer civilne zaštite. Oboljeli su iz Primorsko-goranske županije (1), Zagrebačke (1), Grada Zagreba (6), Splitsko-dalmatinske (7), Osječko-baranjske (2), Brodsko-posavske (1) te Šibensko-kninske (1). Svi su bili u kontaktu s prethodno zaraženim slučajevima.

20.45 Američki nacionalni institut za zdravlje objavio je u subotu da je zaustavio kliničko ispitivanje namijenjeno procjeni sigurnosti i učinkovitosti lijeka protiv malarije, hidroksiklorokina, u liječenju pacijenata oboljelih od koronavirusa.>>> Cijeli članak <<<

20.00 Epidemiolog Bernard Kaić na pitanje jesmo li zakoračili u drugi val kornavirusa kaže kako je 'svejedno je li ovo drugi val, grba prvog ili valić'. 'Činjenica je da imamo porast broja oboljelih', poručio je.>>> Cijeli članak <<<

19.30 Srbija već treći dan zaredom bilježi više od 90 novih slučajeva zaraze koronavirusom na dnevnoj razini, a u Kriznom stožeru ne isključuju mogućnost vraćanja nekih restriktivnih mjera.>>> Cijeli članak <<<

19.25 Broj zaraženih koronavirusom u Brazilu u subotu je prešao milijun, što svjedoči o nastavku širenja epidemije u svijetu koji zbog popuštanja mjera izolacije postaje sve "opasniji", upozorava Svjetska zdravstvena organizacija.>>> Cijeli članak <<<

19.15 Česti simptom, otkriva epidemiologinja Diana Nonković, voditeljica Službe za epidemiologiju NZJZ Split, je gubitak njuha i okusa i to se povezuje s djelovanjem virusa na respiratorni sustav, a imali su i dosta osoba koji su imali samo jedan simptom, a to je upravo gubitak njuha.>>> Cijeli članak <<<

19.00 Šef Nacionalnog stožera Civilne zaštite Davor Božinović kazao je da 'nema indikacija da bi se situacija mogla pogoršati u toj mjeri da se izbori otkažu. Otkrio je da je u posljednjem periodu odbijeno čak 70 posto onih koji su željeli ući u Hrvatsku.>>> Cijeli članak <<<

  • +5
Davor Božinović Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filic/PIXSELL

18.30Maja Grba Bujević kazala je za N1 kako su u RH trenutno 53 oboljele osobe od koronavirusa. 'To je jako važno ta naglasiti. To nije razlog za veliku zabrinutost. No, moramo biti svjesni da se ne pridržavamo mjera koje su i dalje na snazi', naglasila je.>>> Cijeli članak <<<

18.10 Dijana Nonković iz splitskog HZJZ-a kazala je za N1 da su dvije trećine zaraženih u Splitu članovi dvije, tri obitelji koji su uvezeni slučajevi. 'To onda nije tako strašno', kazala je.

16.00 Ravnateljstvo osječkog Kliničkog bolničkog centra (KBC) u subotu je izvijestilo da su zabranjene posjete pacijentima, iako je nedavno najavljeno da će ponovno biti omogućene.

"S obzirom na aktualnu epidemiološku situaciju, a u cilju prevencije širenja bolesti Covid-19, uzrokovanu virusom SARS-Cov 2, zabranjuju se posjete u Kliničkom bolničkom centru Osijek. Sigurnost i zdravlje naših pacijjenata su nam prioritet, osobito kada je riječ o osjetljivim skupinama, kao što su pacijenti na bolničkom liječenju", priopćilo je Ravnateljstvo bolnice.

Posjeti pacijentima u ovoj zdravstvenoj ustanovi bili su zabranjeni od 26. veljače ove godine, a 17. lipnja Ravnateljstvo je izvijestilo kako će ponovno biti omogućeni, sukladno preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ). Nova zabrana uslijedila je nakon što je u Osječko-baranjskoj županiji u protekla 24 sata zabilježeno dvoje novooboljelih od koronavirusa, a riječ je o osobama koje su boravile u Srbiji i javile su se epidemiologu zbog povišene tjelesne temperature.

14:05 U posljednja 24 sata zabilježeno je 19 novih slučajeva pa je do sada ukupno zabilježeno 2.299 pozitivnih osoba na virus Covid-19. Dosad su se oporavile 2.142 osobe. Preminulo je stotinu i sedam osoba. Još je 50 osoba na liječenju, javljaju iz Nacionalnog stožera.

Trenutno je potvrđeno ukupno 2.299 osoba zaraženih koronavirusom i u posljednja 24 sata zabilježeno je 19 novih slučajeva. Jedna novooboljela osoba je iz Primorsko-goranske županije, jedna iz Zagrebačke županije, šest je novooboljelih osoba iz Grada Zagreba, sedam novooboljelih osoba je iz Splitsko-dalmatinske županije, dvije novooboljele osobe su iz Osječko-baranjske županije, jedna je novoboljela osoba iz Brodsko-posavske županije i jedna je novooboljela osoba iz Šibensko-kninske županije. 2.142 osobe su se oporavile. Nema pacijenata na respiratoru, a bolnički se liječi 8 osoba. Preminulo je stotinu i sedam osoba. Do sada je testirano 72.202 osoba, od toga 388 u posljednja 24 sata.

12:30 Jedan novi slučaj zaraze potvrđen je danas i u Zagrebačkoj županiji.

12:27 U Gradu Zagrebu je sedam novih slučajeva. Testirano je 94 ljudi. Gradonačelnik Milan Bandić rekao je da je razlog za povećanje popuštanje mjera i veće migracija.

'Rođendane, evente, svadbe i kontakte ne možemo spriječiti, ali možemo više paziti. Analiza je pokazala kako su većina novooboljelih kontakti koji su se zarazili na međusobnom druženju', rekao je Bandić.

Pozvao je na poseban oprez u produženom vikendu.

'Zagrepčani su disciplinirani i samosvjesni ljudi. Ovo što se događa nije slučajno. Bojim se, kad se u utorak vratimo, ne budemo imali i goru situaciju. Vratimo stvari u bocu. Nije puno iscurilo, ali ono što je iscurilo nije dobro. Treba nam još više discipline', ponovio je.

Dva novozaražena su hrvatski državljani koji su došli iz inozemstva. Ostali su njihovi kontakti.

12:20 U Dubrovačko-neretvanskoj županiji zabilježen je 1 novi slučaj zaraze koronavirusom, a riječ je o osobi koja ima prebivalište na području grada Dubrovnika, a koja se zarazila u Zagrebu. >>> Cijeli članak <<<

11:05 U Osječko-baranjskoj županiji testirano je 16 uzoraka u posljednja 24 sata, od kojih su dva pozitivna na koronavirus.

Riječ je o osobama koje su boravile u Srbiji, a javile su se epidemiologu zbog povišene tjelesne temperature. Uzeti su im uzorci i sinoć je kod obje osobe utvrđena prisutnost koronavirusa. Oboljele osobe i dalje imaju blage simptome bolesti te se nalaze na kućnom liječenju.

Epidemiolozi su u razgovoru s novooboljelima prikupili podatke o njihovim kontaktima te je tijekom večeri 5 osoba stavljeno u samoizolaciju. I danas se nastavljaju razgovori s kontaktima oboljelih i određivanje samoizolacije kada je to epidemiološki potrebno.

'Nije nužno kontakte bez simptoma testirati žurno, najvažnije je da kontakti poštuju mjere propisane samoizolacije. Osobe koje se nalaze u samoizolaciji, a osjete simptome, trebaju se žurno javiti epidemiologu', pojasnila je danas prof. Ljiljana Perić predstojnica Klinike za infektologiju KBC Osijek.

S dvije novopozitivne osobe u Osječko-baranjskoj županiji do sada je zabilježeno 136 oboljelih od koronavirusa.

9:34 'Prema izvješću NZJZ -a Splitsko dalmatinske županije od ukupno 154 obrađena testa sa područja SDŽ, šest je novooboljelih osoba pozitivno na COVID-19", rekli su iz splitskog stožera. Dodaju kako je zaražena jedna osoba iz Splita te pet iz Solina.

Svi novooboljeli obiteljski su kontakti prethodno potvrđenih slučajeva koji su importirani iz drugih država.

U samoizolaciji se nalazi 70 osoba, a jedna osoba je hospitalizirana. I službeno je potvrđeno da su svi testirani iz Centra za autizam Split kao i iz OŠ Marjan negativni su na COVID infekciju.

9:10 Djelatnici i učenici splitske Osnovne škole Marjan u kojoj je jedan učenik zaražen koronavirusom negativni su na virus, potvrdila je u subotu ravnateljica županijskog NZJZ-a Željka Karin, a neslužbeno se doznaje da su negativni i nalazi djelatnika i korisnika Centra za autizam.

'Šest djelatnika škole i nešto više od 20 učenika negativno je na COVID-19. Za 14 dana ćemo ponoviti testiranje i vjerujemo da će i ti nalazi biti negativni. To smo od prvog dana pretpostavljali i za ove nalaze, no s koronom se nikada ne zna. Samo jučer smo napravili 140 testova', kazala je Karin za Hinu.

Desetogodišnji dječak se najvjerojatnije zarazio od svog djeda koji je bio van Hrvatske, a u njegovoj obitelji još je zaraženo mlađe dijete i njihov otac. >>> Cijeli članak <<<

Neslužbeno se doznaje da su negativni nalazi i svih djelatnika i korisnika Centra za autizam koji su bili u kontaktu s jednim zaraženim djelatnikom.

8:35 Istarski stožer javlja kako su u zadnja 24 sata ispitali 20 uzoraka i svi su negativni.

  • +5
Koronavirus u Europi Izvor: EPA / Autor: TIAGO PETINGA