zategnuti odnosi

Plenković o europskim temama, dramu oko Kuščevića preskočio. HNS-ovih ministara nema na Vladi, poslali tajnike

04.07.2019 u 08:22

Bionic
Reading

Prije nego što premijer otputuje na službeni put u Poljsku, u Banskim dvorima održava se sjednica Vlade. Uvodno se obratio premijer Andrej Plenković

Plenković se uvodno osvrnuo na šest godina članstva u EU. 'Pojačali smo gospodarski rast, osnažili međunarodni položaj i svoj pravni sustav u tih šest godina', kazao je. Efekti članstva vidljivi su i kroz apsorpciju fondova EU-a, poručio je.

Pred Hrvatskom je i izazov predsjedanja, dodao je. 'Pripreme idu dobro', kazao je Plenković.

Osvrnuo se i na izbor europskih čelnika, kazavši da je pritom bilo i dosta zapleta. 'Zadovoljni smo izborom ključnih ljudi', kazao je. Govoreći o izboru šefa Europskog parlamenta, kazao je da je prijedlog Europskog vijeća bio da to bude netko iz redova socijalista i to iz istočne Europe. 'No zbog nemogućnosti njihovog unutarnjeg dogovora, na kraju su odabrali Talijana', poručio je.

Podsjetio je da je jučer održana sjednica Vijeća za uvođenje eura. 'Danas će biti upućeno pismo namjere, kao i akcijski plan koji namjeravamo provesti u sljedećih godinu dana', dodao je.

'To ne ide preko noći, to je sustavan proces koji će nam omogućiti da u sljedećih nekoliko godina uz jako dobre makroekonomske trendove poduzmemo još nekoliko reformi u šest područja i kroz 19 mjera', kazao je.

Pismo namjere za pristupanje tečajnom mehanizmu ERM II posljednji je korak prije ulaska u europodručje, pojasnio je i ministar financija Zdravko Marić. 'Provedena analiza pokazuje da će Republika Hrvatska ostvariti znatne i trajne koristi od uvođenja eura, dok će troškovi uglavnom biti jednokratni i niski. Uvođenjem eura smanjit će se rizici za financijsku i makroekonomsku stabilnost, kao i kamatne stope i transakcijski troškovi. Korištenje zajedničke valute pogodovat će jačanju trgovine s državama članicama europodručja i konkurentnosti izvoza, posebice turizma. Sve to trebalo bi pridonijeti bržem gospodarskom rastu i rastu zaposlenosti, povećati obujam investicija i ojačati otpornost na financijske i gospodarske poremećaje', pojašnjavaju u Vladi.

  • +18
Sjednica Vlade Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX

Na sjednici Vlade nisu se pojavili ministri iz kvote HNS-a Predrag Štromar i Blaženka Divjak zbog ranije preuzetih obveza. Umjesto njih stigli su državni tajnici Željko Uhlir i Tome Antičić.

Plenković uvodno nije spomenuo ni Kuščevića, ali ni koalicijske partnere HNS.

Vlada je na današnjoj sjednici donijela odluku o osnivanju Međuresornog povjerenstva za nabavu višenamjenskog borbenog aviona. U povjerenstvu će sjediti Zvonimir Frka-Petešić, predstojnik Ureda predsjednika Vlade Republike Hrvatske, viceadmiral Robert Hranj, direktor Glavnog stožera Oružanih snaga RH, Zrinko Petener, savjetnik predsjednice Republike Hrvatske za obranu i nacionalnu sigurnost, Igor Dragovan, predsjednik Odbora za obranu, Anđelko Stričak, potpredsjednik Odbora za obranu, Daniel Markić, ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije, Maja Čavlović, predstojnica Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost, brigadni general dr. sc. Ivica Kinder, ravnatelj Vojne sigurnosno-obavještajne agencije, Robert Kopal, posebni savjetnik predsjednika, Ivona Ferenčić, zamjenica glavne tajnice Vlade Republike Hrvatske, Ivana Jakir-Bajo, pomoćnica ministra financija i glavna državna rizničarka, Vice Skračić, pomoćnik ministrice vanjskih i europskih poslova, Zvonimir Novak, pomoćnik ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta, brigadni general Mato Mikić, zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, brigadir Davor Tretinjak, Samostalna služba za upravljanje projektima Ministarstva obrane, te brigadir Željko Ninić, Samostalna služba za upravljanje projektima Ministarstva obrane.

Zadaća Međuresornog povjerenstva je da pripremi i provede postupak nabave višenamjenskog borbenog aviona te da predlaže Vladi Republike Hrvatske i drugim nadležnim tijelima donošenje odgovarajućih odluka. Osim toga, zadaća Međuresornog povjerenstva je da pronađe i moguće opcije za obuku pilota za višenamjenski borbeni avion te u vezi s time predlaganje Vladi Republike Hrvatske i drugim nadležnim tijelima donošenje odgovarajućih odluka.