pregovori u bruxellesu

Plenković: Mislim da ćemo danas imati rješenje za EU, ima novih ideja

02.07.2019 u 17:14

Bionic
Reading

Pregovori lidera Europske unije o čelnim pozicijama u europskim institucijama u Bruxellesu nastavljeni su nešto iza 16, iako je bilo najavljeno da će početi oko 11 sati. Pregovara se o paketu imenovanja koji uključuje novog predsjednika Europske komisije, predsjednika Europskog vijeća, Europskog parlamenta i visokog predstavnika za vanjsku i sigurnosnu politiku.

Nagađalo se da je kandidat lijevog centra Frans Timermans - najbliži tom mjestu, no tomu se protive nove članice, primjerice Mađarska. Koliko god se činilo da su pregovori dugi i teški, treba spomenuti da su i 2014. bili prepuni neočekivanih obrata.

Tada su trajali puna tri mjeseca, a bivši predsjednik Europske komisije Romano Prodi izabran je tek u rujnu. Uoči početka nastavka pregovora izjavu je HRT-u dao i hrvatski premijer Andrej Plenković.

'Mislim da ćemo danas naći rješenje. Mislim da je kod svih sazrijelo vrijeme da se naprave određeni pomaci i da nađemo konsenzusom dogovor o cijelom paketu. Mi smo uvijek za traženje rješenja koje ne dijeli. Vidjet ćemo je li Timmermans više opcija ili ne', rekao je Plenković.

Na upit jesu li se pojavila nova imena koja su u igri za neko od mjesta, Plenković je izbjegao odgovor.

'Reći ću vam poslije, ima novih ideja. Mi smo uvijek za traženje rješenja koje je dobro, koje ne dijeli i koje je prije svega u interesu Hrvatske', kazao je.

Prema špekulacijama koje je u utorak ujutro prenosio Politico, njemačka ministrica obrane Ursula von der Leyen iz grupacije pučana trenutno je kandidat za čelno mjesto Europske komisije. Belgijski premijer, liberal Charles Michel po toj bi opciji figurirao kao šef Europskog vijeća, EPP-ov Spitzenkandidat Manfred Weber kao predsjednik Europskog parlamenta, a trenutni europski povjerenik za energetiku, Slovak Maroš Šefčovič, postao bi povjerenik za vanjske poslove.

  • +6
Debata vodećih kandidata za EU izbore - ilustracija Izvor: tportal.hr / Autor: Nikola Sučec

U međuvremenu su Weber i Šefčovič ispali iz igre. Po zadnjem planu predsjednik Europskog parlamenta postao bi Bugarin Sergei Stanishev dok bi visok predstavnik za vanjsku politiku bio Španjolac Josep Borrell, oba su iz tabora Socijalista i demokrata.

Prema francusko-njemačkoj nagodbi u slučaju da Ursula von der Leyen postane šeficom Komisije na čelno mjesto u Europskoj središnjoj banci (ECB) zasjela bi Christine Lagrade.