nije bilo riječ o ostavci

Kuščević otkrio detalje sastanka s Plenkovićem

03.07.2019 u 14:10

Bionic
Reading

Ministar uprave Lovro Kuščević izjavio je u srijedu da premijer Andrej Plenković nije na sastanku Vladina užeg kabineta tražio njegovu ostavku niti se o tome razgovaralo, već je Plenkoviću detaljno i dokumentirano izložio sve informacije o svojem imovinskom stanju.

"Premijer Plenković nije tražio moju ostavku niti se o njoj razgovaralo", rekao je Kuščević za Hinu govoreći o današnjem sastanku u Banskim dvorima i zahtjevima koalicijskog partnera HNS-a, kao i oporbe predvođene SDP-om, za njegovom ostavkom. Ustvrdio je kako je bila riječ o redovitoj sjednici Vladina užeg kabineta na kojoj se govorilo o saborskoj interpelaciji SDP-a.

Od Štromara očekuje očitovanje o zakonitosti prostornog plana Nerežišća

Kuščević je naglasio kako je Plenkoviću detaljno i dokumentirano izložio sve informacije o svojem imovinskom stanju rekavši kako ima "potpuni elaborat o svojoj imovini i primanjima" te u svakom trenutku može dokazati podrijetlo svoje imovine.

Upitan o zahtjevu HNS-a za njegovom ostavkom, odgovorio je da su HNS i ostali koalicijski partneri u svakom trenutku mogli i mogu zatražiti objašnjenja, a potpredsjednik Vlade Predrag Štromar je na čelu Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, od kojeg očekuje očitovanje o zakonitosti izmjena prostornog plana Općine Nerežišća iz 2011.

"On kao resorni ministar bi trebao jako dobro znati da je sve učinjeno transparentno i sukladno zakonima, što potvrđuje niz suglasnosti raznih resora i konačna suglasnost Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja od srpnja 2011. U najmanju ruku radi se o politički nekorektnom ponašanju, političke stavove bi trebalo donositi na temelju činjenica, a ne medijskih napisa", kaže Kuščević.

Poručio je kako će iz sadašnje situacije "izaći jači jer je istina na njegovoj strani". Ponovio je kako je iz općinskog priopćenja, svih pozitivnih mišljenja nadležnih resora i konačne suglasnosti Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja potpuno jasno da nije bilo manipulacija i da je prostorni plan napravljen u skladu sa zakonom.

  • +25
Lovro Kuščević Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac / CROPIX

Isto se odnosi i na kupnju poslovnog prostora, koji je plaćen u punom iznosu, prema knjigovodstvenoj cijeni koju je kao realnu prihvatila porezna uprava. Da se nije radilo o prijevarnom poslu, kaže Kuščević, potvrđeno je i pravomoćnom presudom Županijskog suda u Splitu. 

"Sva moja imovina u potpunosti i posve transparentno je navedena u imovinskoj kartici od prvog dana, sa svim promjenama je dostupna javnosti, što naglašavam kako bi bilo jasno da s moje strane nikada nije bilo skrivanja", ističe Kuščević.

Propust kod upisa nekretnina u katastar

"Moj je krimen u propustu upisa nekretnina u katastar, zbog čega se ispričavam javnosti, i to sam u međuvremenu ispravio, točnije predao zahtjev za evidentiranje. Isto su napravili brojni političari, pa i oni oporbeni, pa ih pozivam da mi se pridruže u isprici našim sugrađanima", kazao je Kuščević.

Požalio se da je "tjednima izložen nesmiljenim napadima i manipulacijama", a da to nije slučajno jasno je i neupućenom promatraču. Smatra kako je dovoljno pogledati količinu natpisa, tekstova i medijskih priloga, od kojih u mnogima nema istine, ali ima namjerno ili nenamjerno iznesenih "maliciozno pogrešnih interpretacija".

Na upit da prokomentira medijske napise po kojima su neki njegovi stranački kolege smatrali da treba dati ostavku odgovorio je kako za to nije čuo. "Nisam nikad čuo da je netko tako nešto rekao. Dapače, sve stranačke kolege nazivale su me na telefon i izražavale mi podršku", tvrdi Kuščević.