HRVAT U PREKRŠAJU

Zaplijenjeni trofeji i preparati vrijedni pola milijuna kuna

  • +9
  • +6

Zaplijenjeni trofeji i preparirane životinje

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

'Prošli tjedan smo u duže pripremanoj akciji imali najveću zapljenu trofeja i preparata strogo zaštićenih zavičajnih te nekih globalno ugroženih divljih vrsta u posljednjih deset godina. Zbog sebičnih želja pojedinaca za posjedovanjem izložaka rijetkih i zaštićenih divljih životinja ugrožavaju se čitave populacije. Vrijednost zaplijenjenih trofeja i preparata procjenjujemo na oko 470.000 kuna', rekao je načelnik Sektora inspekcijskog nadzora zaštite prirode Krešimir Ilić na konferenciji za medije održanoj u prostorijama Ministarstva zaštite okoliša i prirode na kojoj su predstavljeni rezultati akcije Inspekcije zaštite prirode

Vrijednost oduzetih preparata i trofeja strogo zaštićenih vrsta s područja Hrvatske procjenjuje se na oko 400 tisuća kuna. U zapljeni su oduzete i strane vrste koje se štite CITES konvencijom o prekograničnom prometu i trgovini divljim vrstama čija se vrijednost procjenjuje na oko 70.000 kuna. Među oduzetim preparatima i trofejima se nalaze 3 vuka, 2 risa, vidra, 2 tigra, polarni medvjed, majmun, serval, 8 sova, 8 ptica grabljivica, ibis, žuna i 18 ptica pjevica.

'Riječ je o našim strogo zaštićenim vrstama koje su u prirodi ugrožene pa je lov na njih zabranjen, kao i o nekim globalno ugroženim CITES vrstama koje se ne love ili se lov strogo nadzire. Što je životinja rjeđa to je njena cijena na crnom tržištu veća. Međunarodna trgovina danas ugrožava gotovo 35.000 vrsta divljih životinja i biljaka koje su zbog toga stavljene pod zaštitu CITES-a. Hrvatska se može ponositi svojom bioraznolikošću zbog čega je moramo zaštititi najbolje kako znamo i možemo, a jedan od načina je i jačanje svjesnosti o očuvanju ugroženih vrsta', kazala je voditeljica Službe za bioraznolikost Ministarstva zaštite okoliša i prirode Zrinka Domazetović.

Inspektori zaštite prirode akciju zapljene su proveli u suradnji s policijom. Tijekom inspekcijskog postupka stranka je izjavila da ne posjeduje nikakve dokumente o trofejima i preparatima koji bi potvrdili njihovu legalnost. Inspekcija zaštite prirode će stoga protiv prekršitelja podnijeti optužni prijedlog nadležnom prekršajnom sudu.

Prema podacima Inspekcije zaštite prirode u Hrvatskoj najviše ima slučajeva zapljene zaštićenih vrsta ptica i kopnenih kornjača.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!