sažetak događaja

Presjek ukrajinske krize: Zapad objavio sankcije Rusiji, a rezervne spremne

23.02.2022 u 11:41

Bionic
Reading

Zapadne nacije i Japan u utorak su kaznili Rusiju novim sankcijama zbog njezine odluke o slanju vojske u separatističke regije istočne Ukrajine te su zaprijetile novim mjerama ako odluči provesti punu invaziju na susjednu zemlju

U jednoj od najvećih sigurnosnih kriza od Drugog svjetskog rata Sjedinjene Države, Europska unija, Velika Britanija, Australija, Kanada i Japan objavili su planove sankcija kojima će ciljati ruske banke i elitu, a Njemačka je zaustavila proces aktivacije plinovoda Sjeverni tok 2 kojim se plin doprema iz Rusije ispod Baltičkog mora do Europe.

Ogorčen dugoročnim ciljem Ukrajine da se jednoga dana pridruži NATO-u, ruski predsjednik Vladimir Putin ustvrdio je da je Ukrajina recentna tvorevina iz doba Sovjetskog Saveza, a zapravo je po njemu povijesna ruska zemlja te je uz njezine granice nagomilao više od 150.000 vojnika, prema američkim procjenama. Ruskim vojnicima Putin je naredio da u odmetnutim istočnoukrajinskim pokrajinama Doneck i Luhansk budu raspoređeni kao "mirovne snage".

Takvo opravdanje za raspoređivanje vojske je "besmislica", ocijenile su Sjedinjene Države.

"Jednostavno rečeno Rusija je upravo objavila da će otkinuti dio Ukrajine", rekao je u utorak američki predsjednik Joe Biden i poručio "To je početak ruske invazije".

Satelitske snimke američke tvrtke Maxar u protekla 24 sata pokazuju nekoliko novih raspoređivanja vojske i opreme na zapadu Rusije i više od 100 vozila na manjem poligonu zračnih snaga na jugu Bjelorusije.

Ukrajinska vojska rekla je rano u srijedu da je jedan vojnik poginuo, a šest je ranjen u 96 incidenata granatiranja koje su izveli proruski separatisti u prethodna 24 sata. Dodaje da su separatističke snage upotrijebile teško topništvo, raketne sustave Grad.

Ukrajina je u srijedu počela regrutirati rezerviste u dobi od 18 do 60 godina, a maksimalno razdoblje služenja je jedna godina. Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova upozorilo je u srijedu Ukrajince da ne posjećuju Rusiju i pozvalo svoje građane koji su već tamo da napuste zemlju.

  • +8
Prosvjed ispred ruske ambasade u Kijevu Izvor: EPA / Autor: SERGEY DOLZHENKO

"Ministarstvo vanjskih poslova preporučuje građanima Ukrajine da se suzdrže od bilo kakvih putovanja u Rusku Federaciju, a onima koji se nalaze u toj zemlji da odmah napuste njezin teritorij", priopćilo je ministarstvo.

Američki državni tajnik Antony Blinken i francuski šef diplomacije Jean-Yves Le Drian u utorak su otkazali odvojene sastanke dogovorene s njihovim ruskim kolegom Sergejem Larovom jer Putinovim potezom frenetični tjedan zapadne diplomacije nije uspio okončati krizu.

Biden je najavio da će ojačati vojnu prisutnost u baltičkim zemljama, Estoniji, Latviji i Litvi slanjem 800 vojnika i osam borbenih zrakoplova F-35 na istočno krilo NATO-a, rekao je američki dužnosnik no riječ je o preraspodjeli vojske, ne o dodatnim snagama.

Putin nije pratio Bidenov govor u utorak te će Rusija prvo sagledati što je SAD nametnuo pa će tek onda odgovoriti, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, kako prenose ruske novinske agencije.

Putin je rekao u srijedu da neće pregovarati o ruskim interesima i sigurnosti svoje zemlje koji su za njega "bezuvjetni", ali je otvoren za dijalog i spreman pronaći "diplomatska rješenja" u krizi s Ukrajinom.

Moskva traži sigurnosna jamstva, uključivo obećanje da Ukrajina neće nikada postati članica NATO-a, no Zapad Putinu u paketu za razrješenje krize nudi mjere izgradnje povjerenja i kontrolu naoružanja.

Lavrov je odbacio prijetnju sankcijama Zapada kazavši "Naši europski, američki, britanski kolege neće stati i neće se smiriti dok ne iscrpe sve mogućnosti takozvanog kažnjavanja Rusije".

Zaustavljen plinovod

Možda najvažnija mjera objavljena u subotu je njemačka odluka o zaustavljanu plinovoda Sjeverni tok 2, projekta vrijednog 11 milijarda dolara u vlasništvu ruskog plinskog diva Gazprom, a što će vjerojatno povećati cijene plina u Europi.

Plinovod od Rusije do Njemačke ispod Baltika, dug 1.200 kilometara, tehnički je dovršen, a savezna agencija za mreže zaustavila je u studenom izdavanje dozvole tražeći od konzorcija Sjeverni tok 2, sa sjedištem u Švicarskoj, da se „organizira po njemačkim zakonima“ tj. da se odvoji vlasnička struktura od glavnog opskrbljivača, ruske državne kompanije Gazprom.

Projekt Sjeverni tok 2, kojeg su podržale sve njemačke vlade do sada i koji je trebao ublažiti pritisak na europske potrošače zbog skupe dobave energenata, od samog je početka izazvao prosvjed Ukrajine, Poljske i baltičkih članica EU-a zbog činjenice da plinovod potpuno zaobilazi teritorije tih zemalja te snažne kritike Sjedinjenih Država koje su upozoravale da će tim projektom Europa još snažnije energetski ovisiti o Rusiji.

Njemački ministar gospodarstva Robert Habeck upozorio je da će cijene plina u Europi vjerojatno rasti kratkoročno, a Dmitrij Medvedev, bivši ruski predsjednik, a sada zamjenik Sigurnosnog vijeća Rusije dao je naslutiti da će se cijene plina udvostručiti.

"Dobrodošli u novi svijet u kojem će Europljani uskoro plaćati 2000 eura za tisuću kubika plina", napisao je Medvedev na Twitteru.

Kremlj je izrazio nadu da je zaustavljanje izdavanja dozvole za Sjeverni tok 2 privremena odluka i Putin je jasno dao do znanja da je Rusija "sprema nastaviti neprekidnu dobavu" plina svijetu.

Američke sankcije ciljaju ruske elite i dvije banke u državnom vlasništvu tako što ih isključuju iz američkog bankovnog sustava, braneći im trgovanje s Amerikancima i zamrzavajući njihovu aktivu u SAD-u. Sankcije također brane ruskoj vladi pristup financiranju na Zapadu.

Američke sankcije odnose se na banku VEB i vojnu banku Promsvjazbank putem koje se provode ugovori s područja obrane.

Dvije najveće ruske komercijalne banke, Sberbank i VTB dobit će američke sankcije ako Moskva odluči nastaviti dalje provoditi invaziju Ukrajine, najavio je američki dužnosnik.

Biden je objasnio da su nove sankcije u pripremi i bit će aktivirane u slučaju pune ruske invazije na Ukrajinu, no poručio je da su mjere osmišljene tako da ne štete Amerikancima u smislu rasta troškova energenata.

Cijene sirove nafte dosegnule su u utorak najviše razine od 2014. godine. Dužnosnik američkog State Departmenta rekao je da sankcije koje bi mogle biti nametnute u bliskoj budućnosti neće ciljati naftu i plin.

Britanija je uvela sankcije Genadiju Timčenku i još dvojici milijardera koji su bliski povezani s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, te protiv pet banaka - Rosija, IS Bank, GenBank, Promsvjazbank i Crnomorska banka.

Europska unija sankcionira 27 pojedinaca i entiteta, uključujući banke koje financiraju ruske političare i operacije na odcijepljenim teritorijima te mjere kojima cilja ruski dug. Paket sankcija obuhvaća i sve članove donjeg doma ruskog parlamenta koji su glasali za priznanje odcijepljenih regija.