kriza na istoku europe

[FOTO/VIDEO] Pro-ruski separatisti u Donjecku i Luhansku zatražili pomoć Rusije u obrani od ukrajinske vojske, Pentagon uvjeren: Spremni su za invaziju

23.02.2022 u 09:19

Bionic
Reading

Strah od vojne eskalacije u Ukrajini na vrhuncu je otkako je ruski predsjednik Vladimir Putin u ponedjeljak priznao neovisnost secesionističkih entiteta Luganska i Donjecka na istoku Ukrajine. Zbog kršenje međunarodnog poretka SAD, Europska unija i druge zemlje odlučile su uvesti sankcije Rusiji, a najavljuju se i druge mjere dok se očekuje sljedeći potez Rusije, odnosno odluka koliko daleko je spreman ići u komadanju Ukrajine

22.27 Separatistički čelnik ukrajinske odmetnute regije u srijedu je rekao da bi se ukrajinske vladine snage trebale povući s teritorija na koje njegova samoproglašena država polaže pravo. Denis Pušilin, čelnik "Donjecke Narodne Republike", ruskim medijima rekao je da bi takav scenarij predstavljao optimalno rješenje, prenosi TASS.

22.15 Pentagon je uvjeren da Rusija dovodi još vojnih trupa u Donjeck i Luhansk, no glasnogovornik Pentagona John Kirby nije mogao reći o kojem broju vojnika se radi i koje su mogućnosti trupa.

'Vjerujemo da su spremni za invaziju. Neka ostane na tome. Spremni su', kazao je Kirby.

Anadolu agencija objavila je i video ruskih tenkova u Donjecku.

22.04 Čelnici dviju separatističkih republika u Donjecku i Luhansku zatražili su od Rusije pomoć u obrani od agresije ukrajinske vojske, javlja Ifax pozivajući se na glasnogovornika ruske vlade Dmitrija Peskova. To bi, smatraju, pomoglo 'da se izbjegnu civilne žrtve i humanitarna katastrofa u Donbasu.'

Mnogi stručnjaci takav zahtjev separatista vide kao izliku koju bi Rusija mogla iskoristiti za napad na Ukrajinu.

21.23 Ukrajinski parlament Rada izglasao je uvođenje izvanrednog stanja i to već od ponoći. Izvanredno stanje potrajat će 30 dana, a uvodi se u cijeloj Ukrajini osim u regijama Donjecku i Luhansku gdje je ono na snazi od 2014. >>>Cijeli članak<<<

  • +9
Ukrajinska vojska u Donbasu Izvor: Profimedia / Autor: EyePress via AFP / AFP / Profimedia

20.20 Američki predsjednik Joe Biden službeno je najavio nove sankcije za Nord Stream 2 AG, švicarsku tvrtku čija je matična tvrtka ruski plinski div Gazprom, i njezinim korporativnim službenicima, prenosi CNN. >>>Cijeli članak<<<

19.37 Simbolična podrška Ukrajini stigla je iz Berlina, gdje su večeras Brandenburška vrata bila obasjana u bojama ukrajinske zastave. Sličnu podršku dao je i Pariz, koji je ukrajinskim bojama osvijetlio Gradsku vijećnicu.

19.05 Visoki američki obrambeni dužnosnik rekao je da je Rusija premjestila gotovo 100 posto svojih vojnika na položaje potrebne za invaziju, javlja Guardian.

Dužnosnik nije mogao potvrditi jesu li dodatne trupe ušle u područje Donbasa. 'Oni su doslovno spremni krenuti odmah ako dobiju naredbu za odlazak', rekao je visoki dužnosnik, komentirajući 150.000 ruskih vojnika koji se nalaze na ukrajinskim granicama.

18.45 Dva neoznačena vojna konvoja viđena su kako se kreću prema gradu Donjecku na istoku ukrajine, javlja Reuters.

U jednom konvoju nalazilo se devet tenkova te oklopno vozilo, dok su u drugom konvoju bili vojni kamioni icisterne s gorivom, javlja Reutersov reporter.

18.28 Europska unija je srijedu službeno usvojila prvi paket sankcija protiv Rusije kao odgovor na odluke Moskve o priznanju područja Donjecka i Luganska i na najavljeno slanje vojske u ta područja. >>>Cijeli članak<<<

18:21 U slučaju ruske invazije u izbjeglištvu bi se moglo naći oko 5 milijuna ljudi, upozorila je američka veleposlanica u UN-u Linda Thomas-Greenfield.

'Ako Rusija nastavi ovim putem, mogla bi, prema našim procjenama, stvoriti novu izbjegličku krizu, jednu od najvećih s kojima se svijet danas suočava', rekla je. Thomas-Greenfield.

18:00 SAD je izdao novo upozorenje ukrajinskoj vladi da najnoviji obavještajni podaci upućuju na skoru rusku invaziju punog razmjera. Visoki ukrajinski dužnosnik rekao je da Ukrajina nije provjerila obavještajne podatke i napomenuo da je SAD i ranije izdavao slična upozorenja za napade koji se na kraju nisu dogodili, prenosi CNN.

Prema obavještajnim podacima, posebno zabrinjava situacija u Harkovu na sjeveroistoku zemlje, no ukrajinski šef diplomacije Dmitro Kuleba kazao je da se ne planira evakuacija grada.

Prema informacijama Newsweeka, Biden je Zelenskog obavijestio da bi prema podacima sigurnosnih službi do invazije trebalo doći u idućih 48 sati.

17:43 Španjolski šef diplomacije José Manuel Albares poručio je španjolskim državljanima da pod hitno privremeno napuste Ukrajinu te savjetovao da se ne putuje u Ukrajinu.

U Ukrajini se trenutno nalazi 334 španjolska državljana.

17:38 Ukrajinski Centar za strateške komunikacije, koji funkcionira u sklopu vlade, potvrdio je za BBC da je u tijeku još jedan veliki cyber-napad, manje od tjedan dana otkako su web stranice posljednji put bile meta sličnog napada.

"Ovako nešto još nismo vidjeli, ovo je totalno druga razina', rekao je jedan dužnosnik za BBC.

16:58 Ruske trupe ušle su u istočnu Ukrajinu, odnosno u separatističke republike Donjeck i Luhansk koje je Rusija priznala kao neovisne. Informacije su to koje je s javnosti podijelio latvijski premijer Arturs Krišjānis Kariņš.

'Prema informacijama kojima raspolažem, Putin prebacuje dodatne snage i tenkove na okupirana područja Donbasa', rekao je Kariņš za CNN.

Na konkretno pitanje misli li na ulazak dodatnih ruskih vojnika otkako je Moskva priznala dvije separatističke regije ranije ovog tjedna, Kariņš je odgovorio: 'Da, prema informacijama kojima raspolažem, upravo to vidimo.'

16:20 Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel zbog stanja u Ukrajini za četvrtak je sazvao hitni europski summit.

'Upotrebi sile i prisli da se promijene granice nema mjesta u 21. stoljeću', napisao je Michel u pismu europskim čelnicima.

16:16 Turski predsjednik Tayyip Erdogan je, nakon što je Rusija priznala dvije odmetnute regije u istočnoj Ukrajini, rekao u srijedu ruskom kolegi Vladimiru Putinu da Turska ne priznaje mjere protiv teritorijalnog integriteta Ukrajine.

Putinovo priznavanje samoproglašenih Donjecke narodne republike (DNR) i Luganske narodne republike (LNR) izazvalo je val osuda i sankcija zapadnih zemalja. Turska, članica NATO-a, koja graniči s Ukrajinom i Rusijom na Crnom moru, ima dobre odnose s obje zemlje i načelno se protivi sankcijama. Ankara se ponudila kao medijator u krizi koja traje između Ukrajine i Rusije.

Erdogan je u telefonskom razgovoru Putinu rekao da vojni sukob u regiji ne bi nikome koristio i ponovo ponudio pomoć u pronalaženju rješenja, objavio je ured turskog predsjednika.

16:12 Hakeri su napali nekoliko web stranica ukrajinskih državnih institucija. Kako javlja BBC, hakerski napadi izvršeni su na web stranicama ukrajinskog parlamenta Rade, ministarstva vanjskih poslova, ministarstva zdravstva te sigurnosnih službi. Pd napadom su i stranice nekolicine banaka. Radi se o tzv. DDOS napadu. >>>Cijeli članak<<<

16:09 Rusija je počela evakuirati diplomatsko osoblje iz svih svojih misija u Ukrajini, izvijestila je u srijedu novinska agencija TASS, pozivajući se na predstavnika ruskog veleposlanstva u Kijevu.

Ruske zastave na veleposlanstvu i generalnom konzulatu u Odesi su uklonjene.

'Nekoliko automobila je ujutro napustilo područje konzulata', rekao je Reutersu pripadnik ukrajinske Nacionalne garde koji je bio na dužnosti u blizini ruskog konzulata u Odesi. >>>Cijeli članak<<<

15:53 Ministar obrane BiH ocijenio je u srijedu kako bi agresija Rusije na Ukrajinu mogla označiti početak trećeg svjetskog rata, dok su ključni bošnjački i srpski političari ponovili stajališta koja pokazuju koliko je zemlja podijeljena u opredjeljivanju između Zapada i Moskve u sadašnjoj krizi.

"Volio bih da griješim, no nije nemoguće da je ovo uvod u treći svjetski rat", izjavio je ministar obrane Sifet Podžić, koji je umirovljeni general i nekadašnji načelnik Zajedničkog stožera oružanih snaga BiH.

Kako je prenijela televizija N1, Podžić je ocijenio kako se Zapad, a posebice Europska unija, u sadašnjoj krizi ne ponašaju dovoljno odlučno jer rusku agresiju nije moguće zaustaviti politikom sankcija. Kazao je kako je dokaz za to sve što se zbivalo u različitim krizama od Gruzije do Krima.

15:52 Velika Britanija zatražila je od medijskog regulatora da razmotri dozvolu za emitiranje ruskoj televiziji RT nakon što je Kremlj priznao dvije odmetnute regije na istoku Ukrajine, objavio je u srijedu britanski premijer Boris Johnson. Ministrica kulture izrazila je zabrinutst regulatoru Ofcomu da je RT dio informacijske mašinerije Moskve i da će širiti dezinformacije o ukrajinskoj krizi, piše u pismu koje je objavio list The Times newspaper.

15:50 Čelnik ukrajinske separatističke regije Donjecka rekao je u srijedu da želi mirno dogovoriti se o granicama s Ukrajinom, ali i da zadržava pravo da zatraži pomoć od Rusije. >>>Cijeli članak<<<

15:30 Italija razmatra slanje Ukrajini nesmrtonosne vojne pomoći kako bi pomogla njezinu gospodarstvu, najavio je u srijedu u parlamentu ministar vanjskih poslova Luigi Di Maio.

14:44 Veleposlanici država članica EU-a odobrili su prvi paket sankcija protiv Rusije i pokrenuli pisani postupak s rokom do 15 sati s kojim će odluka biti konačno usvojena, objavilo je francusko predsjedništvo Vijećem EU-a.

Odluke sa zakonskom snagom u EU-u može donijeti samo Vijeće u bilo kojem formatu ili pisanim postupkom. Kako u srijedu nema nijednog formalnog ministarskog sastanka, pokrenut je pisani postupak s rokom do 15 sati.

Pisani postupak podrazumijeva slanje vladama svih država članica pitanja slažu se s nekom određenom odlukom na koji trebaju odgovoriti do određenog roka. Eventualni izostanak odgovora neke država članice do zadanog roka tumači se kao potvrdni odgovor.

Sankcije stupaju na snagu objavom u službenom glasilu EU-a u srijedu kasnije popodne. Sankcije su odgovor je EU-a na rusko priznanje ukrajinskih odmetnutih teritorija Donjeck i Lugansk, čiju su samostalnost proglasili ruski separatisti.

Sankcije se uvode protiv 351 zastupnika ruske Dume te 27 pojedinaca i pravnih osoba koji su pridonijeli ugrožavanju ukrajinske teritorijalne cjelovitosti, suverenosti i neovisnosti, među kojima su i ruske banke koje su financirale ruske vojne i druge operacije na tim teritorijama. Također se zabranuje trgovina između dvije otcijepljene regije i EU-a, zatim se ograničava ruska vlada u prikupljanju kapitala na financijskim tržištima EU-a. Među visokim dužnosnicima koji su obuhvaćeni sankcijama su, prema pisanju The Guardiana, ministar obrane Sergej Šojgu,

Na vrhu popisa sankcija nalazi se Šojgu, jer je on "u krajnjoj liniji odgovoran za bilo kakvu vojnu akciju protiv Ukrajine", navodi se u nacrtu popisa koji je vidio Guardian. Zatim tu je Anton Vaino, Putinov predstojnik ureda, koji “igra aktivnu ulogu u donošenju odluka”, kao i Igor Osipov, glavni zapovjednik Crnomorske flote, i Sergej Surovikin, vrhovni zapovjednik ruskih zračnih snaga.

Ostali najviši dužnosnici uključuju potpredsjednika vlade i predsjednika državne banke VTB, Dmitrija Grigorenka, i Igora Šuvalova, predsjednika ruske državne razvojne banke VEB, koja igra važnu ulogu u financiranju njezina obrambenog sektora.

EU također cilja na ruske "propagandiste", uključujući glasnogovornicu ministarstva vanjskih poslova Mariju Zaharovu i šeficu RT kanala Margaritu Simonyan, obje poznate po svojoj oštroj antizapadnoj retorici. Tu je i Vladimir Solovjov, čelnik prokremljovskog kanala Russia 1.

Ostale značajne osobe uključuju Jevgenija Prigožina, kojeg se na zapadu smatra osnivačem i neslužbenim čelnikom plaćeničke skupine Wagner, koja je već podvrgnuta sankcijama EU-a zbog onoga što Bruxelles naziva "odgovornošću za ozbiljna kršenja ljudskih prava" i izvansudska ubojstva u Ukrajini, Siriji, Libiji, Srednjoafričkoj Republici i drugim zemljama. Prigožin, poznat kao Putinov kuhar, financira Agenciju za internetska istraživanja, koja je također dodana na popis sankcija EU. Sa sjedištem u Sankt Peterburgu, agencija je poznatija kao "tvornica trolova", gdje blogeri rade danonoćno kako bi preplavili globalni internet proputinovskim i protuzapadnim stavovima.

14:26 Njemačka se zbog ukrajinske krize ne bi trebala suočiti s nestašicom plina, rekao je u srijedu ministar gospodarstva Robert Habeck.

"Njemačka vlade je poduzela korake kako ne bi došlo do poteškoća u opskrbi plinom", rekao je ministar gospodarstva Robert Habeck (Zeleni) u razgovoru za javni servis Deutschlandfunk.

On je istodobno upozorio da bi zbog "nestabilne vanjskopolitičke situacije" u sljedećim danima moglo iznova doći do poskupljenja energenata, čije se cijene već sad nalaze na rekordnoj razini.

"To se može brzo smiriti jer je zima polako iza nas" , dodao je Habeck.

13:25 Ukrajina je proglasila izvanredno stanje od 30 dana zbog vojnih napetosti s Rusijom na istočnoj granici, objavio je u srijedu Oleksij Danilov, tajnik državnog vijeća za nacionalnu sigurnost.

To znači da se može uvesti policijski sat i narediti građanima da ostanu kod kuće. Zemlja je na rubu nakon ruske odluke da prizna neovisnost dviju odmetnutih pokrajina na istoku Ukrajine i da odobri slanje vojske kako bi spriječila ono što Kremlj naziva genocidom protiv etničkih Rusa.

Ukrajina je u srijedu počela regrutirati rezerviste u dobi od 18 do 60 godina, a maksimalno razdoblje služenja je jedna godina. Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova upozorilo je u srijedu Ukrajince da ne putuju u Rusiju i pozvalo svoje građane koji su već tamo da napuste tu zemlju.

"Ministarstvo vanjskih poslova preporučuje građanima Ukrajine da se suzdrže od bilo kakvih putovanja u Rusku Federaciju, a onima koji se nalaze u toj zemlji da odmah napuste njezin teritorij", priopćilo je ministarstvo.

13:04 CNN je napravio istraživanje koje je pokazalo da svaki drugi Rus smatra da bi bilo ispravno Ukrajinu vojnim sredstvima odgovoriti od nauma da se pridruže NATO savezu.

Svaki drugi Rus (50%) kaže da bi to bilo ispravno, dok samo četvrtina (25%) kaže da bi to bilo pogrešno. Druga četvrtina (25%) nije sigurna, prema istraživanju. No, anketa je također pokazala da više Rusa misli da bi bilo pogrešno nego ispravno koristiti vojnu silu "za ponovno ujedinjenje Rusije i Ukrajine" - dvije zemlje s dugom i kompliciranom poviješću isprepletenosti. Istraživanje je provedeno i u Ukrajini gdje je većina stanovnika odbacila tvrdnju ruskog predsjednika Vladimira Putina koju je izrekao u govoru u ponedjeljak da njihova zemlja nema povijesnu osnovu i da je u biti tvorevina Sovjetskog Saveza.

U cijeloj zemlji i svim dobnicm skupinama, većina Ukrajinaca smatra da nisu "jedan narod" s Rusima i da te dvije zemlje ne bi trebale biti jedno. Istraživanje, u kojem je sudjelovalo više od 1000 ljudi u svakoj zemlji, provedeno je online od 7. do 15. veljače, prije Putinovog govora u ponedjeljak kada je Moskva priznala dvije otcijepljene separatističke regije u Ukrajini.

13:02 Slovenski premijer Janez Janša boravit će u četvrtak i petak u posjetu Ukrajini, potvrdio je u srijedu ured predsjednika slovenske vlade navodeći da premijer želi time izraziti slovensku potporu europskoj perspektivi Ukrajine i potvrditi privrženost načelima teritorijalne cjelovitosti i suvereniteta. >>>Cijeli članak<<<

  • +8
Ruska vojska Izvor: Profimedia / Autor: DELIL SOULEIMAN / AFP / Profimedia

13:00 Gospodarske sankcije koje su SAD i EU uvele Rusiji neće biti učinkovite, smatra Jussi Halla-aho, predsjednik finskog parlamentarnog odbora za vanjske poslove. Halla-aho je u srijedu ujutro za Yle Radio 1 rekao da će sankcije utjecati na gospodarstvo zemlje i svakodnevni život ruskih građana, ali neće utjecati na postupke vodstva zemlje.

"Rusija je spremna za sankcije i vjeruje da može živjeti s njima", rekao je Halla-aho, ističući da je zemlja u mnogim aspektima samodostatna.

Dodao je da su međunarodne sankcije uvedene Rusiji nakon što je zauzela Krim 2014. samo povećale samodostatnost zemlje u proizvodnji hrane, među ostalim područjima.

"Osim toga, sposobnost Rusa da toleriraju nelagodu puno je veća nego što je to općenito na Zapadu", rekao je Halla-aho.

12:58 Povodom prijetnje slobodi i neovisnosti Ukrajine od strane Ruske Federacije, Hrvatski PEN izražava solidarnost s prijateljima iz Ukrajinskog PEN-a i ljudima u Ukrajini koji već osmu godinu trpe nasilje, vojnu agresiju, sofisticirani informacijski rat i okupaciju dijela svog teritorija od strane Rusije. Ubijeno je 14.000 ljudi, skoro 1.450,000 ih je preseljeno, a mnogi su novinari i umjetnici oteti, mučeni i zatvarani zbog svog rada. Zabrinuti zbog moguće tragedije velikih razmjera zalažemo se za mir uz poštivanje prava svih i osuđujemo najavljenu vojnu intervenciju i djelovanje predsjednika Putina i vlasti Ruske Federacije koje narušava suverenost i teritorijalni integritet Ukrajine.

12:31 Utjecaj ukrajinske krize i sankcija Moskvi imat će samo mali učinak na francusko gospodarstvo, tvrdi francuski ministar financija Bruno Le Maire.

Francuski ministar kaže da bi sankcije koje su zapadne zemlje uvele Rusije zbog slanja vojske u separatističke regije istočne Ukrajine imale "relativno" ograničen utjecaj na francusko gospodarstvo, unatoč rastu troškova energije.

Govoreći jutros na francuskoj televiziji, Bruno Le Maire rekao je da francuska vlada ne isključuje produljenje mjere zamrzavanja cijena plina ako se poskupljenja nastave.

"Obvezali smo se... zamrznuti cijene plina, ta će se obveza poštovati za pojedince", rekao je na Le Marie, prenosi RFI.

12:21 Papa Franjo je u srijedu rekao da mu je prijetnja ratom u Ukrajini nanijela "duboku bol u srcu" i osudio postupke koji "destabiliziraju suživot među narodima i diskreditiraju međunarodno pravo". Franjo je pozvao političare da "ozbiljno preispitaju svoju savjest pred Bogom" zbog posljedica svojih djela. Osudio je "diaboličnu besmislenost nasilja" i molio Djevicu Mariju, "kraljicu mira, da sačuva svijet od ratnog ludila".

"Osjećam duboku bol u srcu zbog pogoršanja situacije u Ukrajini", rekao je Papa, dodajući da je poput mnogih u svijetu tjeskoban i zabrinut jer partikularni interesi prijete miru.

"Pozivam sve strane da se suzdrže od poteza koji bi mogli izazvati nove patnje ljudi, destabilizirati suživot naroda i diskreditirati međunarodno pravo". To je drugi put da je Franjo najavio međunarodni dan molitve za Ukrajinu. Prvi je put to učinio 26. siječnja.

"Isus nas je naučio da na dijaboličnu besmisao nasilja trebamo odgovoriti Božjim oružjem, molitvom i postom", rekao je Papa.

11:48 Cijene nafte i plina rast će kako bude eskalirala rusko-ukrajinska kriza, ali neće samo energetski sektor osjetiti posljedice drame na istoku Europe. Doći će do poremećaja na tržištu brojnih sirovina, od pšenice i ječma do bakra i nikla, upozoravaju analitičari. Ukrajina se smatra 'žitnicom Europe', a invazija bi rezultirala 'teškim udarom' na lanac opskrbe hranom, rekao je Alan Holland, izvršni direktor i osnivač tehnološke tvrtke Keelvar, za CNBC. >>>Cijeli članak<<<

  • +8
Prosvjed ispred ruske ambasade u Kijevu Izvor: EPA / Autor: SERGEY DOLZHENKO

11:41 Zapadne nacije i Japan u utorak su kaznili Rusiju novim sankcijama zbog njezine odluke o slanju vojske u separatističke regije istočne Ukrajine te su zaprijetile novim mjerama ako odluči provesti punu invaziju na susjednu zemlju. >>>Cijeli članak<<<

10:51 Ukrajinski parlament odobrio je uvođenje sankcija protiv 351 Rusa, uključujući zastupnike koji su podržali priznavanje neovisnosti teritorija pod kontrolom separatista i slanje ruskih trupa u istočnu Ukrajinu. Sankcije ograničavaju gotovo sve moguće vrste aktivnosti, posebice zabranu ulaska u Ukrajinu, zabranjuju pristup imovini, kapitalu, imovini, licencama za poslovanje. Također, ukrajinski parlament je glasovao za zakon koji Ukrajincima daje dozvolu za nošenje vatrenog oružja i djelovanje u samoobrani.

'Usvajanje ovog zakona u potpunosti je u interesu države i društva', navode autori nacrta zakona, dodajući da je zakon potreban zbog “postojećih prijetnji i opasnosti za građane Ukrajine.

10:34 Ekonomski analitičar Damir Novotny komentirao je situaciju s isporukom ruskog plina nakon objave Njemačke da neće biti pokrenut Sjeverni tok 2, kao i situaciju s Fortenova grupom u slučaju sankcija ruskim bankama koje su većinski vlasnici te grupacije. 'Ako se ostvare ruske prijetnje, Petrokemija će se morati zatvoriti', kazao je analitičar. >>>Cijeli članak<<<

9:59 Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba traži još snažnije sankcije protiv Rusije.

'Kako bismo spriječili Putina od daljnje agresije, pozivamo partnere da sada uvedu više sankcija Rusiji. Jučer su poduzeti prvi odlučni koraci i na njima smo zahvalni. Sada treba pojačati pritisak da se Putin zaustavi. Pogodi njegovu ekonomiju i prijatelje. Udariti više i jako. Udariti odmah', napisao je Kuleba na Twitteru.

9:49 Dojam je da Zapad sporo i s puno opreza uvodi sankcije Rusiji zbog prijetnji invazijom na Ukrajinu. Najbolniji udarac Moskvi zasad je zadala Njemačka obustavom odobrenja plinovoda Sjeverni tok 2. Iako bi to u konačnici moglo više naštetiti Njemačkoj nego Rusiji. >>>Cijeli članak<<<

9:40 Učinak sankcija protiv Rusije koje su SAD, EU i Britanija objavili u utorak i koje se odnose na ruske banke i njihovo poslovanje u inozemstvu vjerojatno će biti minimalan, piše britanska agencija Reuters. >>>Cijeli članak<<<

9:10 Ruski predsjednik Vladimir Putin u srijedu je poručio da neće pregovarati o ruskim interesima i sigurnosti svoje zemlje, ali je spreman pronaći "diplomatska rješenja" u krizi s Ukrajinom. >>>Cijeli članak<<<

8:42 Dok mnoge zapadne zemlje žure uvesti sankcije Rusiji, kinesko ministarstvo vanjskih poslova reklo je da se protivi mjerama i da ne vjeruje da su sankcije najbolji način za rješavanje problema, prenosi Reuters.

Izvor: Wochit / Autor: AFPTV

NIšta od sastanka Putina i Bidena

8:37 Planovi za sastanak američkog predsjednika Joea Bidena s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom trenutno se ne razmatraju, priopćila je Bijela kuća u utorak. Bidenova glasnogovornica Jen Psaki rekla je da je američki predsjednik otvoren za diplomaciju i pregovore na najvišoj razini, ali sada, dok Rusija potiče ukrajinski sukob, nije pravo vrijeme, rekla je.

"Nikada nećemo potpuno odustati od diplomacije", rekla je Psaki i naglasila kako je nužno da Moskva promijeni smjer.

Proteklih dana raspravljalo se o sastanku Putina i Bidena licem u lice. Biden je načelno pristao na sastanak, a čini se da je Kremlj bio otvoren za tu mogućnost, prema Bijeloj kući. Rekla je da nikada nije bilo konkretnog rasporeda za drugi sastanak dvojice predsjednika - te su detalje trebali raspraviti američki tajnik Antony Blinken i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u četvrtak. Međutim taj je susret sada otkazan.         

8:20 Venezuelski predsjednik Nicolas Maduro u utorak je poručio da njegova zemlja podržava ruskog predsjednika Vladimira Putina u krizi u Ukrajini.

"Venezuela je s Putinom, ona je s Rusijom. Ona je uz hrabre i pravedne stvari u svijetu", rekao je predsjednik Maduro na televiziji tijekom sjednice vlade, nakon što je ruski parlament u utorak dao zeleno svjetlo za vojnu operaciju u Ukrajini.

7:10 Japan i Australija objavili su u srijedu da uvode gospodarske sankcije Rusiji zbog priznanja samoproglašenih republika na istoku Ukrajine, nakon što su ranije istu odluku donijele Velika Britanija, Europska unija, SAD i Kanada. >>>Cijeli članak<<<

  • +7
Selo Tamarčuk na prvoj liniji fronte Izvor: EPA / Autor: STANISLAV KOZLIUK

6:50 Američke sankcije protiv Rusije snažne su ako je riječ o "prvom potezu" SAD-a, ocijenio je ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba

"Sankcije koje je predsjednik Biden danas najavio izgledaju snažno ako ih smatramo prvim potezom", rekao je ukrajinski ministar vanjskih poslova u intervjuu za Fox News u utorak. >>>Cijeli članak<<<

6:00 Mađarska raspoređuje vojnike na svoju granicu s Ukrajinom dok se priprema za mogući priljev izbjeglica koje bježe od sukoba s Rusijom, izvijestila je u utorak državna novinska agencija MTI pozivajući se na ministra obrane. >>>Cijeli članak<<<