BORBA PROTIV KORUPCIJE

Zakazali kontrolni mehanizmi u javnim tvrtkama

06.10.2009 u 16:20

Bionic
Reading

Nacionalno vijeće za praćenje suzbijanja korupcije jednoglasno je danas prihvatilo izvješće DORH-a o aktivnostima poduzetima u cilju rješavanja korupcije u javnim trgovačkim poduzećima, ali i poručilo da je nezadovoljno dosadašnjim radom kontrolnih mehanizama u državnim tvrtkama, odnosno nadzornih odbora i uprava

Predsjednik Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije Željko Jovanović (SDP) u izjavi novinarima nakon sjednice rekao je da je vijeće prihvatilo izvješće o aktivnostima DORH-a vezano uz afere u Hrvatskim cestama (HC), Hrvatskim autocestama (HAC), Hrvatskim željeznicama (HŽ) i Hrvatskoj elektroprivredi (HEP).

'Vijeće ocjenjuje da je u proteklom razdoblju učinjen jedan novi kvalitativni pomak u otkrivanju i procesuiranju korupcijskih djela, na način da je krenula intenzivna međuagencijska suradnja, a što je bila jedna od glavnih primjedbi u proteklom razdoblju', rekao je Jovanović navevši kako se radi o suradnji DORH-a, policije, carinske i porezne uprave, Ureda za pranje novca, novoustrojenog policijskog Nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala

Nacionalno vijeće zatražilo je od svih agencija da se afere 'razriješe u najkraćem mogućem roku kako bi dobile sudski epilog' što bi, kaže, bio dokaz da je borba s korupcijom prešla s riječi na djela.

Jovanović je naglasio također da je Nacionalno vijeće nezadovoljno dosadašnjim radom 'kontrolnih mehanizama u državnim tvrtkama', odnosno radom nadzornih odbora, uprava i internih revizija.

BAJIĆ ZADOVOLJAN JER SU PROZVANI NADZORNI ODBORI, A NE DORH

'Oni su trebali otkriti korupcije u svojim sredinama i sprječavati ih, a nisu to do sada učinili i u tom smislu je naš zahtjev da sve državne tvrtke i ministarstva moraju izraditi antikorupcijske programe s točno određenim nositeljima, rokovima i mjerilima uspješnosti u suzbijanju korupcije', rekao je Jovanović.

Jedan je takav program u izradi u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, a Nacionalno vijeće prezentirat će ga javnosti u trenutku kad bude izrađen, dodao je.
Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić izrazio je zadovoljstvo što je Nacionalno vijeće zaključilo da je 'prije svega odgovornost na Nadzornim odborima i kontrolnim tijelima javnih poduzeća da spriječe moguću korupciju ili druga kaznena djela'.

Iako zbog službene tajne ne može govoriti o konkretnim slučajevima, odnosno tijeku istrage, Bajić je rekao da u Koprivnici Županijsko državno odvjetništvo i Ured za sprječavanje korupcije intenzivno rade da 'raščiste stanje u svezi prodaje odnosno prometa dionica u Podravci'.

MINISTRE U NADZORNIM ODBORIMA BAJIĆ NIJE POZVAO NA RAZGOVOR

Jovanović je dodao da je Nacionalno vijeće izviješteno i o poduzetim aktivnostima vezanima uz Zavod za dijalizu KBC-a Zagreb i Imunološki zavod. 'Istrage su u tijeku i poduzete su konkretne aktivnosti koje bi vrlo brzo trebale dati rezultate o kojima će javnost biti izviještena', rekao je.

Bajić je, na upit novinara, rekao da nisu razgovarali s ministrima koji sjede u nadzornim odborima državnih poduzeća, te dodao da će se 'razgovarati sa svakim onim koji bude sumnjiv da je počinio kazneno djelo ili može pružiti neke informacije i podatke o postojanju kaznenog djela'.

'Ne mogu vam reći što smo napravili', odgovorio je na inzistiranje novinara, a Jovanović je dodao da je u proteklom razdoblju Porezna uprava, na temelju naloga DORH-a, aktivno istraživala tijek novca na računima pojedinih ljudi koji su vezani uz te afere.

'To je jedna novost koja će sigurno dati rezultate', ustvrdio je.

Upitan o istrazi o topničkim dnevnicima, glavni državni odvjetnik kazao je da je DORH dostavio informacije o poduzetim aktivnostima 'u odnosu na kaznene prijave koje su poduzete protiv šestero osoba koje su imale određenih kontakata s dokumentima koji imaju oznaku tajnosti'. 'Taj dio posla je bio u nadležnosti DORH-a, a istraga je u nadležnosti drugih državnih tijela', rekao je.