ŽUTI KARTON RUKOMETAŠIMA

'Zahtjevi HRS-a malo su pretjerani'

02.12.2008 u 10:30

Bionic
Reading

Nakon što su se gradovi domaćini SP-a u rukometu pobunili protiv lihvarskog zahtjeva Hrvatskog rukometnog saveza za 'donacijom' od 28 milijuna kuna kako bi nadoknadili navodne gubitke, na tu temu oglasio se i premijer Ivo Sanader

Gostujući u emisiji Hrvatskog radija Kako vlada Vlada, Sanader je kazao da su zahtjevi 'malo pretjerani'. Izvijestio je da je od Ministarstva financija tražio izvještaj o troškovima prvenstva i naglasio da 'glamurozna otvorenja ne dolaze u obzir'.

Znači li to da će premijer pokušati utjecati na gradonačelnike Zagreba, Splita, Zadra, Osijeka i Poreča da daju više od realnih troškova koje su predvidjeli, nije baš jasno, baš kao što dosad nije ni obznanjen iznos koliko bi prvenstvo bez izgradnje dvorana trebalo koštati.

Da podsjetimo, prema HRS-ovu izračunu, Zagreb bi im trebao dati 10 milijuna, Split 4, a svaki od preostala četiri grada po 3,5 milijuna kuna.

I dok je gradonačelnik Poreča Edi Štifanić ovaj pokušaj iskamčivanja novca nazvao pokušajem da se od njih naprave budale, gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok HRS-ovu je ideju nazvao ucjenom jer su iz Haulikove poručili: 'Tko ne da novce, neće ugostiti SP.'

Ostali gradonačelnici, izuzev zagrebačkog Milana Bandića, pokušaj HRS-a da iz njihovih proračuna namiri svoje minuse također su u startu odbacili.

Da u Zagrebu još nisu načisto što bi, potvrđuju i posljednje izjave Bandića i zamjenika mu Ive Jelušića. Nakon što je HRS poslao prijedloge ugovora na adrese gradova, Bandić je, kako je javio HRT, rekao da će oni svoj dio dati, što se odmah protumačilo kao prebijanje dugova zbog neizgradnje Rukometnog doma.

Međutim, nekoliko dana kasnije dogradonačelnik Jelušić HRS-ov zahtjev naziva sumnjivim i dodaje da će Zagreb dati onoliko koliko iznose realni troškovi, a to nije 10 milijuna.

Nakon današnjeg obilaska gradilišta Arene, Bandić malo mijenja smjer i daje naslutiti da 10 milijuna neće dati, a koliko će biti manje od toga, to ćemo tek vidjeti.

'Grad Zagreb, zajedno s Vladom, stoji iza toga da ne dovede u pitanje održavanje prvenstva. Trenutno je prioritet dovršetak Arene bez koje nema ni polufinala ni finala.

Svim dušebrižnicima poručujem da ćemo se oko participacije troškova dogovoriti na sastanku Organizacijskog odbora zajedno s Vladom i pet gradova u kojima se održavaju natjecanja', napomenuo je Bandić, navodeći da troškovi moraju biti transparentni i da moraju korespondirati s aktualnom gospodarskom situacijom u Hrvatskoj i Zagrebu.