2,53 milijarde eura

Zagrebački proračun nikad veći: Pogledajte koji su kapitalni projekti planirani u 2024.

28.11.2023 u 12:02

Bionic
Reading

Zagrebački proračun za 2024. godinu, težak 2,53 milijarde eura, odnosno 5,4 posto više nego ove godine, naći će se na dnevnom redu Gradske skupštine zakazane za 12. prosinca. Planirani proračun je veći u odnosu na rebalansirani za 2023., a samo povećanje odgovara stopi inflacije

Rast se najvećim dijelom odnosi na inflaciju te s njom povezan porast plaća i materijalnih troškova zaposlenika Grada i gradskih ustanova.

Prema upućenom prijedlogu, značajna sredstva uložit će se u nekoliko kapitalnih projekata: objekte za društvene djelatnosti, u obnovu objekata oštećenih potresom, ali i u radove na području komunalnog gospodarstva.

Za kapitalne projekte predviđeno je 219 milijuna eura, od čega najveći dio, 173 milijuna, otpada na objekte ustanova u kulturi, vrtiće, škole te zdravstvene objekte. Najveći dio, 71,8 milijuna eura, otpada na obnovu objekata stradalih u potresu, slijede vrtići s 38,8 milijuna eura, škole s 33,7 milijuna eura i sportski objekti s 12,6 milijuna eura.

Od objekata stradalih u potresu više od polovice planiranih sredstava otpada na četiri projekta: Prvu ekonomsku školu (14,3 milijuna eura), Gornjogradsku gimnaziju (10,5 milijuna eura) te Dom sportova (10 milijuna eura), a što je tek polovica sredstava potrebnih za njegovu rekonstrukciju, kao i za obnovu zgrade Gradske uprave (7 milijuna eura). Od ulaganja u vrtiće, iznosom odskaču DV Klara (9 milijuna eura) i DV Borovje (4 milijuna) dok je kod škola to OŠ Jakuševac (11,4 milijuna eura).

Što se tiče ulaganja u sportske objekte, najveći iznos planiran je za bazen u Španskom (6 milijuna eura) i stadion u Kranjčevićevoj (3 milijuna), a isti iznos predviđen je za novu žičaru na sljemenskom Crvenom spustu, uništenu u srpanjskom nevremenu.

  • +6
Tomislav Tomašević u rasadniku Markuševec predstavlja gradski projekt sadnica Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL

Za ključan kapitalni ili, kako je to prije desetak dana rekao zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, strateški projekt aktualne gradske vlasti – gradsku knjižnicu i društveno-kulturni centar Paromlin - u idućoj godini planira se izdvojiti 20 milijuna eura, što je, kao i za Dom sportova, tek dio potrebnih sredstava.

U tijeku je javna nabava za odabir izvođača (s procijenjenom vrijednosti od 46,5 milijuna eura) te stručnog nadzora procijenjene nabavne vrijednosti od 400 tisuća eura. Kada se odabere izvođač, predviđeni rok za radove je dvije godine, a slijedi nabava za opremu i stručni nadzor istog.

I dok je za Paromlin izvjesno da neće biti gotov do kraja ovog mandata, ono što bi moglo biti završeno potpuna je rekonstrukcija tržnice Vrapče (2,1 milijun eura), kao i završetak radova na kinu Europa (2,45 milijuna eura). Također, planirana su tri milijuna eura za stambeno-poslovnu građevinu u Podbrežju od osam katova i 288 stanova, što bi dijelu Zagrepčana trebalo olakšati muke s podstanarstvom.

Za program radova na komunalnoj infrastrukturi planirano je izdvajanje 136,1 milijun eura, od čega 59,8 otpada na građenje komunalne infrastrukture, 56,6 milijuna eura na održavanje javnih prometnih površina, građevina i uređaja javne namjene, javne rasvjete te izvanrednog održavanja nerazvrstanih cesta, a 19,9 milijuna eura na uređenje Zagreba.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite li dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'