višestambene zgrade

Zagreb vraća pet milijuna eura za smetlarske boksove. Evo koliko možete dobiti

27.11.2023 u 14:30

Bionic
Reading

Nakon što je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević početkom listopada najavio da će Grad Zagreb preuzeti troškove izgradnje boksova za smeće od vlasnika višestambenih zgrada, sada je poznato i koliko će moći iznositi povrat sredstava te tko sve ima pravo na to

Odluka o naknadi troškova naći će se pred gradskim zastupnicima na sljedećoj sjednici Skupštine Grada zakazanoj za 12. prosinca.

Prema prijedlogu, pravo na nadoknadu troškova imaju suvlasnici višestambenih zgrada na području Grada Zagreba koji su nakon 8. ožujka 2022. imali troškove za izgradnju boksa, zatvaranje postojećeg boksa ili zatvaranje vrata smetlarnika, ugradnju master cilindara/ključa/šifrarnika na boks ili pak na smetlarnik, kao i za prilagodbu vrata za šifrarnik.

Nadoknada troškova za tipski boks izgrađen na površini javne namjene odobravat će se do iznosa troška prema dostavljenim računima, a najviše do iznosa za boks izgrađen prema tipskom projektu NS1 do 2800 eura, NS1-1 i NS1-2 do četiri tisuće eura, NS2 do 4300 eura, NS3 do šest tisuća eura te za NS4 do 7700 eura.

Kako se navodi u prijedlogu Odluke nadoknada troškova za izgradnju tipskog boksa izgrađenog unutar katastarske čestice nekretnine suvlasnika višestambene zgrade, a do iznosa troška prema dostavljenim računima iznosi 75 posto prema vrsti boksa.

Nadoknada troškova odobravat će se za izgradnju netipskog boksa izgrađenog unutar katastarske čestice nekretnine suvlasnika višestambene zgrade izgrađenog do stupanja na snagu nove odluke, a do iznosa troška prema dostavljenim računima, a najviše 50 posto od iznosa utvrđenog prema vrsti boksa.

Nadoknada troškova izgradnje za netipski boks izgrađen unutar katastarske čestice nekretnine suvlasnika višestambene zgrade nakon stupanja na snagu ove odluke odobravat će se samo ako je boks u boji prema RAL ton karti - 7016 , a do iznosa troška prema dostavljenim računima, a najviše 50 posto od iznosa utvrđenog prema vrsti boksa.

Nadoknada troškova za zatvaranje postojećeg boksa ili smetlarkina odobravat će se do iznosa troška najviše do 300 EUR/m2 površine vrata. Za master cilindar odobravat će se do 40 eura, a za master ključ šest eura po stanu. Nadoknada troškova za prilagodbu vrata za šifrarnik odobravat će se do 600 eura, a za šifrarnik do 60 eura.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati' 

Zahtjev će moći podnijeti predstavnik suvlasnika ili upravitelj zgrade u Gradskom uredu za gospodarstvo, ekološku održivost i strategijsko planiranje nakon stupanje Odluke na snagu, a rok za podnošenje zahtjeva je 31. prosinca 2024. godine.

Prema prijedlogu proračuna za 2024. godinu za stavku boksovi za smještaj spremnika za komunalni otpad predviđeno je pet milijuna eura. Zanimljivo da u projekciji proračuna za 2025. godinu nema predviđenih sredstava iako se zahtjevi mogu podnijeti do konca iduće godine. U Gradu očito pretpostavljaju da će se svi zahtjevi biti podneseni i odrađeni puno prije kraja iduće godine.